September 2012 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Sunday, September 23, 2012

September 23, 2012

DI HATIKU ADA DIA

Duhai hati,jangan jauhi Allah,
Ke mana pun kau lari...Allah ekori rapat-serapatnya,
Duhai hati,jangan sisihkan Allah,
Ke mana pun kau sembunyi,Allah ada sedekat-dekatnya.

Memang benar,
Iman turun naik,
Jangan biar jatuh merudum,
Tika jatuh dan tersungkur,bangkit semula,
Kita manusia biasa,
Selagi ada nafas,kita jadi Mukmin yang berusaha,
Sekalipun puncak iman belum kita miliki.

Usah bimbang,
Allah melihat usaha kita,
Usaha kita adalah ibadah,
Lebih baik daripada insan yang berputus asa,
Atau tiada langsung cita-cita untuk memajukan imannya..







Saturday, September 22, 2012

September 22, 2012

My New Life in UPM


Hai blog aku! Sihat? Hmm saya tak berapa sihat ni. Batuk n selsema.. uhuk uhuk uhuk. Haha takpelah kan. Dugaan~~ tanda Allah sayang saya kan. .AMINNN :) Okay next topic! Where am I right now? Cuba tekaaaa sume! Haha sekarang tengah duk kat bilik saya kat UPM ni. Tingkat 4 no bilik 412. tepi tingkap. atas kerusi. Ok take note tingkat 4 k! haha nasib baik la ex rumah kat gombak tudok kat flat tingkat 4 jugak. Kira dah training sejak kecik la..hehe. Sekarang pukul 7.49am.hari sabtu. Tk balik rumah pun sebab malam ni ada program kat dewan besar . Tak wajib pun nak datang tapi nak datang sbb ada pertandingan boria and teater antara kolej-kolej. Mesti best gila! Lagipun saya jadi ajk khas. So memang kena ada kat sana. In case diperlukan.. Ha kat sini memang kalau ada program ke memang aku suka libatkan diri tapi takde lah as a peserta or mc. Juz jadi orang belakang tabir. Jadi ajk khas,ajk logistik,ajk makanan. Hahaha makanan yang paling best sbb tak susah sgt. Lagi satu sebab saya suka makan! haha tu yang badan makin comel. Next.. Kelas and kuliah amacam sayidah? Hmmm okay la. Takde yang berbeza sgt compared to matriks. Apa yang lain kat sini setiap subjek lain kumpulan. So ramai la kenalan kawan saya dapat.. :) Tapi ada yang hampir semua kelas sama dengan saya.. Lecturers? Emm some okay some best. takdelah yang tak best gila.agak kejam di situ. Haha. Apa2 pun kita kena berbaik dgn dia kan? Supaya ilmu berkat ;) Next.... Friends kat sini? Alhamdulillah semua okay. Eventhough ada je yang kureng sekepala sikit dgn kita tapi normal la kan Takkan la sume orang kita nak ikut kepala kita je.. Lain orang, lain hati, lain perangai, lain ragam, lain pendirian, lain pendapat, lain pegangan hidup, lain tujuan, lain reaksi muka, lain mood, lain cara belajar, lain otak. Ha sayidah sambung segala lain tu sampai 2page kan.haha. Senang cite.. we must respect others' privacy and ways. InsyaAllah dorang pun akan respect kita. kan? :) nak tengok tak muka kawan2 yang biasa saya lepak kat sini? Nanti lah.last sekali baru saya letak k? :) Next... Apa perasaan duk kat UPM? Hmm mula-mulaaaa masuk sini. okay rasa sgt la besar UPM. konfem aku sesat tapi akan kembali menemui jalan pulang la kan.haha. Time pergi daftar nasib baik la Allah tolong .alhamdulillah! Ceritanya... jumpa la kenalan kawan baru kat fb time tgh beratur nak daftar. excited gila! at least ada la jumpa kawan kat sini.xdela terkial-kial sgt. Pastu stick la dgn dia masa nak daftar tu. yang bestnya kitorang sama course-major maths. Dipendekkan cerita kitorang dapat duk kat bilik yang sama! senang la sikit duk ngn orang satu course ngn kita. senang tanya papehal.. Ok move to my bilik ... Firsttttt time masukk.. SUBHANALLAH! Allahuakbar! okay ade dua maksud kat sini..sama ada bilik saya ni sgt besar,lawa,mantap,best ATAUPUN sgt kecik,comel,tak berapa nak lawa... Jawapannya..... unfortunately... bilik tak berapa nak memikat hati la.haha. Tapi takpelah.. Cehhh kelat je bunyi takpelah aku tu kan. huhu. Tapi betul la kan. nak buat mcm mana . Kalau comment beribu-ribu patah pun, list 100 kekurangan and ketidakselesaan, menangis mata darah pun.. Saya tetap duk kat bilik ni. nak pindah bilik pun..bilik lain sama je aku tengok.hahha. Conclusionnya.. redha,syukur,tabahkan hati.. Lagi banyak manfaatnya. dosa pun kurang.. bukan boleh bawak maut pun kan. senior2 lepas berjaya je duk bilik ni.huhu. Kat sini takde bilik iron tapi ada machine dryer. senang la siapa yang malas nak jemur kat ampaian..*akulahtu* haha. Hmmm okay la.nak chow. mandi pun belum..hehe. bubye!















Saturday, September 1, 2012

September 01, 2012

ARE YOU READY KIDS?


Waahh . ha semangat gitu gambar ni. Tapi aku tak berapa nak semangat macam dia nak pegi U esok. haih tak tahu lah sebab apa. mybe cuti lama sangat. ni la padahnya! wohoho ingat nak packing baju tadi. tetibe sedara datang nak beraya. okay kena la bagi layanan tip top gitu. hihi. malam nnt la kot sambung packing. Huh macam mana la ye keadaan esok? apa akan jadi esok? hidup lagi tak aku? best tak kat sana? mesti ramai orang kan. dui dui dui. Tak yah nak pk sangat la sayidah oiiii. Tawakkal tu 'ala Allah okay.



Selamat Datang UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA.. Haaa vogue gitu kan. itulah yang aku akan nampak esok. lawa kan? jangan jelesh! aha.



Aku tak tahu sama ada UPM adalah tempat yang terbaik utk aku belajar. Tapi aku yakin apa yang ALLAH takdirkan itu semuanya yang terbaik untuk kita. kan? :)



Iya aku tahu perjalanan aku masih jauh seperti terowong panjang ni. aku tak tahu apa kesudahannya. baik ke buruk . Mesti banyak rintangan yang aku harus lalui. 



Jadi aku akan cuba menjadi lebih baik setiap hari. So that i'll never do the same mistakes. : D





InsyaAllah aku akan menjadi insan yang baik,sabar dan ikhlas . Bantulah aku Ya Allah untuk menjadi insan seperti itu. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa atas setiap sesuatu. Amin!



Sahabat? Kawan? Teman? Pasti aku temui di U nanti. semoga kawan-kawanku di sana soleh dan solehah. Boleh membimbing  aku. supaya tidak kecundang. Aminn!




InsyaALLAH aku akan berubah untuk menjadi lebih baik setiap hari. untuk menjadi hamba-Nya yang bertakwa. AMIN!




Aku akan tidak takut kalah. Aku akan berani mencuba. Aku akan terus memasang impian. Aku akan terus merancang. Aku akan terus percaya.



Sebelum mengundur diri. Ini ada renungan bersama. :)




Ooooppss ! comel pulak jam ni aku tengok. Ha! Aku akan tersenyum manis macam ni bila bangun esok. Tapi idok le 6.20am aku bangun. Subuh berjemaah tidak ku lupa okayyy. :p




Lastly! Goodluck all for those who will be mahasiswi mahasiswa UNIVERSITI tomorrow and next tomorrow. chaiyok2! Malaysia boleh! Kita boleh. Kan? Akhir kata. wassalam :)