http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

IT'S ALL ABOUT .. ROKOK !

By 7:07:00 PM


Salam semua! Bismillahhh..

Ada seorang kawan saya ni mengadu pada saya yang kawan laki dia merokok and kawan saya ni kebetulan memang anti-rokok. Kalau dah anti-rokok,mesti la agak tak suka pada orang yang perokok kan.. Bukan tak suka,cuma sedih dan kecewa kawan dia tu merokok.. OkAYY no comment.. 

Tapi... Commenta sayaa..
Saya tengok ramaaaiiii sangat orang yang merokok ni .. 
Bukannya mereka ni tak baik,baik sangattt.. 
Bukannya mereka tak tahu keburukan rokok tu apa,tapi diisapnya jugak.. 
Bukannya ada kebaikan pun, tapi mereka suka sangat kat benda tu..
Bukannya ada sebab munasabah pun mereka nak rokok, tapi tetap benda tu dicari setiap hari..

Saya tahuuu mungkin takde guna pun buat entry pasal keburukan merokok ni.. Sebab ramai orang kata.. Nak berhenti merokok ni bukannya senang. Take time yang lama.. Mungkin kalau rokok tu dah sebati dengan orang itu,memang tak boleh nak ubah orang tuuu. Memang takkan ambik kira nasihat orang,tetap jugak nak merokok...

Tapi pada pedapat saya, hidayah Allah tu milik Allah. Siapa kita nak jatuhkan hukuman atau menyangka yang manusia ni tak boleh diubah jadi baik? Allah itu Maha Kuasa. Kalau Dia nak sedarkan seseorang, boleh jadi sekelip mata je. Kun fayukan. Jadilah, maka jadilah ia. 

Yang penting, usaha dan doa. :)

Sama keadaan macam orang yang tak menutup aurat. Kita tak boleh nak salahkan 100% pada bahu orang tersebut. Mungkin persekitaran jadi beliau begitu.. Jadi ,orang sekeliling dia pun perlu bantu dia,jadi role model yang sepatutya. Sebab itu lah cara Nabi Muhammad mengembangkan Islam. Melalui personaliti dan perbuatan baginda yang sangat perfect! Baru lah orang bukan Islam tertarik untuk masuk Islam..

Tapi, satu je tak suka kat perokok ni.. Kalau nak merokok tu, merokok le di tempat yang takde orang lainn,yang bukan di tempat public, yang bukan ada budak2 dan orang tua, yang bukan ada makanan dan minuman di situ... Sangat lah tidak bijak rasanya kalau nak merokok di tempat2 tersebut..Sampai pernah kawan saya kata.. Kalau perokok tu nak isap jugak kat tempat2 public, masukkan kepala sendiri dalam plastik,ikat. Biar dia sedut balik asap rokok tu. Sebab know what? Orang yang menghidu bau(asap) rokok lagi bahaya daripada yang merokok.Tidak adil bukan? Tapi itulah hakikat.

Kajian menunjukkan...

1) Berhenti merokok dalam tempoh 3 hingga 5 tahun, mengurangkan risiko mendapat kanser mulut sebanyak 50%.
2) Tiada risiko mendapat kanser mulut jika berhenti merokok melebihi 10 tahun.
3) Bila tabiat merokok ini dihentikan, keadaan penyakit gusi (periodontium) juga akan
bertambah baik atau pulih.





Apa keburukan merokok?


• Gigi berkarat (staining).
• Nafas berbau (halitosis).
• Penyakit gusi (penyakit periodontium).
• Kanser mulut.
Ia juga dikaitkan dengan masalah perubatan seperti :
• Kanser paru-paru.
• Tekanan darah tinggi.
• Strok.
• Penyakit jantung.
• Mati pucuk. Merokok menyebabkan kualiti sperma anda merosot seperti isi padu sperma, mobiliti dan struktur morfologi sperma.
 Orang yang merokok akan beruban cepat , kulit mudah berkedut dan kusam terutama di bahagian mata dan mulut.
 Baju dan rambut berbau
  
Perhatian!

Walaupun penggunaan bahan kumuran dan ubat gigi mungkin berkesan menanggalkan karat
gigi dan menyegarkan bau nafas perokok, ianya tidak boleh menyembuh kerosakan atau
penyakit yang disebabkan oleh asap rokok.





Petua berhenti merokok

• Tetapkan tarikh untuk berhenti merokok dan buatkan nota peringatan.
• Bersikap yakin, selalu berfikiran positif dan beritahu diri anda yang "anda boleh
membuang tabiat merokok".
• dapatkan sokongan.
• atasi keinginan/ gian untuk merokok dengan :
mengunyah gula-gula getah yang tidak mengandungi gula (chewing gum)
 lakukan senaman
 mandi dengan lebih kerap
• gunakan terapi gantian nikotin (nicotine replacement therapy).

Dipetik daripada Info Sihat http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Remaja/MEROKOK.pdf
TAMBAH INGATAN DAN TUMPUAN DNEGAN E-GENIUS



Wassalam :)

You Might Also Like

6 comments

  1. sokong ! seriously CekNad pun tak suka orang yang merokok . eeeii, geram je kan . drang ni masih tak sedar2 . nyway, nice sharing dear :)

    ReplyDelete
  2. Good :) moga ade yang dapat kesedaran . Aminnn .

    ReplyDelete
  3. fyna pun tak suka. lagi pun ayah fyna pun tak merokok.

    ReplyDelete
  4. paling pantang bile asap rokok kene muke kite... udah le busuk.... yang meghokok tu bulih buat muke macma takde ape2 berlaku... hampehhh

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.