http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

PEREMPUAN DAN BETULKAN TUDUNG MEMANG TAK DAPAT DIPISAHKAN.

By 3:58:00 PM



Salam semua!!! Bismillah..


Kami ni ,kaum hawa sangat suka betulkan tudung. Sikit-sikit usik. Sikit-sikit check tudung okay ke tak. Sikit-sikit usha kat cermin. Pantang ada cermin! Walaupun tudung tu memang dah betul dah ,dah comel dah,dah terbentuk dengan sempurnanya dah, tapi tangan tu dok gatai nak betulkan lagi.

Girlsss.. Setuju tak dengan statement ni? Hehe.

Memang lah bukan semua wanita macam tu. Tapi saya rasa hampir semua perempuan macam tu.

Kalau jumpa cermin kereta, dari berlari-lari, terus stop . Tengok tudung okay ke tak. Diusik-usik sikit tepi tudung tu biar nampak comel sikit.

Kalau nak pergi kelas, nak pakai tudung, tanpa cermin, siapalah wanita. Hahaha. Itu menunjukkan betapa pentingnya cermin kepada para wanita.

Kalau kat dalam kereta atau bas, walaupun takde angin pun, ada air-cond je.. Tapi tangan tu sibuukkk sangat nak betulkan tudung. Walaupun secara logiknya kan, takde angin takdelah tudung tu berubah bentuk kan ? Tapi tidak ! diusik-usik jugak sikit-sikit tudung tu. Usha jugak kat cermin.

Ada orang kata.. Alaaa sama je macam lelaki. Lelaki pun suka sangat betulkan rambut dia. Sikit-sikit keluarkan sikat ,nak sikat rambut( ni time tak matang la,zaman sekolah.hehe) . Lepas mandi, singgah dulu kat cermin sebelum pakai baju.

Tapi bagi saya,langsung tak sama!

Cara lelaki dan perempuan betulkan rambut dan tudung masing2 lain.

Lelaki kalau betulkan rambut dia sekejap je. Tapi kalau perempuan.. Hailaaa tepuk dada,tanya diri sendiri balik la wahai wanita sekalian.  Lama nya Ya Rabbi!

Lelaki kalau gaya rambut dia tak jadi, tak jadi masalah. Still nampak macho*kononnya*. Tapi kalau perempuan. Kembung sikit pun dah jadi masalah besar buat mereka!*kononnya lah*

Lelaki kalau betulkan rambut ,just guna tangan je. Tapi kalau perempuan… Tak cukup dengan tangan yang bekerja nak bentuk tudung jadi lawa, mulut pun turut membantu. Macam mana caranya??? 

“Fuh fuh fuh”

“Huh huh huh”

Pebenda nya tu?

Yup! Tiup muncung tudung! Nampak cam penat kan? Tapi itulah antara usaha yang boleh membuatkan tudung kami lawa. Hehehe.

Umi saya cukup tak suka kalau saya betulkan tudung kat cermin kereta. *Nampak tak betapa selalunya saya betulkan tudung?*  Time tengah jalan pun boleh stop sebab nak usha tudung okeh ke tak. Pastu, umi pun tanpa berputus asa, tarik saya supaya teruskan jalan. Pastu, apalagi.. Membebel la. Eh bukan membebel. Bagi nasihat~~  Pastu saya, tanpa kenal erti serik, buat lagi. Pastu, umi membebel lagi.  Hehee map la umi.. Anak umi yang comel ni memang camni. Hehe. Saya manusia biasa. Yang berjantina perempuan. Kena jaga penampilan dan bentuk tudungnya!Hahaha.

Pernah la hari tu naik bas pergi kuliah. Saya duduk kat kerusi agak depan. Tengah sibuk dok melayan perasaan, tetibe.. Ada la seorang wanita yang comel ni kat depan,tengah berdiri. Pegang tiang bas. Ada pegang buku jugak kat tangan. Sian pulak tengok. Macam berat je buku tu. Tapi saya tak kenal dia! Takkan la tetibe,dengan ramahnya menawarkan diri untuk membantu pegangkan buku kan. Memang tak le! Hehe. Tapi tu bukan masalahnya! Masalahnya…

Sekarang : betulkan tudung.
1minit kemudian: betulkan tudung.
3minit kemudian: betulkan tudung.
6minit kemudian: betulkan tudung.
8minit kemudian: betulkan tudung.
10minit kemudian: betulkan tudung.
Dannnn seterusnya sampai ke destinasi kuliah saya.

Allahhh. Dah la dia ada buku kat tangan, tapi berusaha sungguh2 nak betulkan tudung. Eventhough sebenarnya tudung dia tu dah cun dah pun. Dah terbentuk lawa dah pun. Walaupun yang dia ubah tu takdelah berubah sangat. Dan saya rasa sama je. Haha. Memang  comel habis la perempuan ni!

Tapi bagi saya itu normal la untuk kaum wanita. Tapi macam kelakar, sebab tengok live benda tu kat depan2. Dapat menyaksikan ke’syok’kan dia betulkan tudung. Hehe jahat kan saya?

Okeh chow! Wassalam :)

You Might Also Like

5 comments

  1. Hehehe.. iha sangat setuju.. rasa mcm susah nak bernafas kalau tak dapat nak betulkan tudung :D

    ReplyDelete
  2. hahahahahah aku pun syok tgk ang betulkan tudung depan cermin kereta live lagi2 jalan balik dari kelas bi..maklumla byk kereta depan library tu hahahhahaha

    ReplyDelete
  3. agreed with u hehe tak selesa kalu tudung komot2,kembung. pastu tiup2 haha

    ReplyDelete
  4. muahahaha...kau memang..kalau cermin tu bley cakap..mesti dya da x nk tgok kau...apakan daya, dia diciptakan x da mulot...dan satu lg...time baca cerita ni...aku dpt bygkan mcm mna kau btul kan tudung kau...maklumlah..da bnyak acara live blaku depan aku...:-)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.