2014 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Tuesday, July 1, 2014

July 01, 2014

DOA QUNUT NAZILAH.


Ya Allah kami letakkan kamu di batang leher musuh-musuh kami
dan kami berlindung denganmu dari kejahatan mereka.
Ya Allah hancurkan kumpulan mereka.
Ya Allah pecahkan pakatan mereka.
Ya Allah leburkan pendirian mereka.
Ya Allah musnahkan langkah mereka.
Cengkamkan anjing-anjingmu kepada mereka.

Ya Allah Yang Maha Memaksa,
Ya Allah Yang Maha Perkasa,
Ya Allah Yang Maha Membalas,
Ya Allahu Ya Allahu Ya Allah,
Yang turunkan Kitab,
Yang gerakkan awan,
Yang tewaskan tentera Ahzab,
Kalahkan mereka. Kalahkan mereka. Kalahkan mereka.
Dan kemenangan untuk kami.

Thursday, June 26, 2014

June 26, 2014

TANPA MU, SIAPA AKU


Assalamualaikum ~! :)

Suatu hari~ emak kepada coursemate ku,Fitri *bukan nama sebenar* meninggal dunia. Lagi sedih semasa tu kami sedang study week untuk menghadapi final exam. Innalillahiwainnailaihirajiun. Mari kita sedekahkan al-fatihah kepada emak beliau. Al-fatihah~

Suatu hari~  Seman*bukan nama sebenar* bercerita kepada ku~

Suatu hari~ Fitri bertanya kepada Seman~
"Selalu tak kau baring atas riba mak kau?"
"Bila last kau baring atas riba mak kau?"

Seman tergamam dan hairan kenapa tiba-tiba mempersoalkan tentang tu~

Dan bila ku dengar cerita Seman tu~ serius aku rasa sedih sangat. Mesti Fitri rindu kepada mak beliau. Tiada lagi tempat bermanja. Tiada lagi tempat untuk berkasih sayang.

Tak terbayang sebenarnya bagaimana hidup tanpa emak di sisi.

Selepas cerita tu. Aku lebih bermanja dengan umi. Aku lebih meng-express perasaan cinta ku kepada umi. Aku menjadi suka untuk baring di atas riba umi.

Kerana aku takut masa untuk bermanja dengan umi semakin sikit. Sama ada umi atau aku yang pergi dulu~

Wassalam ~

Sunday, April 27, 2014

April 27, 2014

ASSALAM VS SALAM

Assalamualaikum semua. :)

Sebelum saya pergi dengan lebih lanjut, baca artikel yang saya dapat ni.

Assalamualaikum..petikan ni sy amik dr email..moga beroleh manfaat dan jadikan sebagai peringatan bersama..harap sebarkan..

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"?. Apakah maksud disebaliknya ?

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah :"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

baik gunakan, ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH.


Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”
Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”
dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
Dah habis baca?

So whats your comment? Apa pendapat awak berkaitan dengan ni? 

Saya sebelum baca artikel ni, memang akan guna 'salam' di permulaan message. And bila saya baca artikel ni, saya tertanya-tanya.. 'Ohh betul ke?' 'Seriously?' 

Then, saya pun tanya lah kepada kawan-kawan dan sedara yang saya rasakan ilmunya tinggi- 
"Betul ke tak boleh guna salam?"

Dan dalam banyak-banyak tu. Saya rasakan dua jawapan ni yang membuatkan saya memilih untuk tulis assalam and sometimes assalamualaikum di setiap permulaan message:
 
1- Sebaiknya guna 'assalam' . sebab dalam bahasa arab bila sebut 'salam' mesti ditambah 'as'. as+salam=assalam.
 
2- Mana-mana pun boleh. Untuk elakkan salah faham atau kekeliruan, guna je yang penuh. Assalamualaikum.

Yeah setuju sangat. Guna je assalamulaikum. Senang cerita. Tak gitu? :)

Itu sahaja. Sharing is caring.

Wassalam :)

Wednesday, March 5, 2014

March 05, 2014

12 AMALAN PEMBUKA PINTU REZEKI.



Assalamualaikum! :D

Bila kita tak dapat sesuatu yang kita inginkan, kita cakap 'Takpelah takde rezeki'

Bila kita tak dapat result yang baik, kita cakap 'Takpelah takde rezeki, nak buat macam mana'

Bila kita tak berpeluang nak pergi haji or umrah, kita cakap 'Takde rezeki lagi nak pergi'

Bila kita tak dapat naik bas atau tertinggal bas,kita cakap 'Its okay, Bukan rezeki aku'

Perasan tak contoh-contoh kat atas tu semuanya secara lahiriah or fizikal or apa yang kita nampak?
Dan perasan tak rezeki ni maksudnya sangat luas? Hati tenang bila ditimpa musibah, urusan dipermudahkan, disenangi kawan, boleh menguruskan jadual harian dengan effektif~ Semuanya ni termasuk dalam REZEKI tu.

Jadi~ nak tahu tak apa amalan-amalan pembuka pintu rezeki?

1) Solat awal waktu.
2) Jangan buat mak ayah marah.
3) Rajin tolong orang.
4) Rajin bersedekah.
5) Rajin buang sampah atau halangan di jalan raya(tempat orang lalu lalang)
6) Baca surah Al-Waqiah.
7) Selawat ke atas Nabi Muhammad 1000 kali sehari.
8) Suka menyampaikan ilmu walaupun SEDIKIT
9) Tidak mengungkit pemberian
10) Niat cari rezeki kerana Allah.
11) Rajin berpuasa sunat.
12) Istighfar 100 kali sehari.

Mari kita beramal sebanyak, semampu, seboleh yang mungkin. Ayukk! :)

Saturday, March 1, 2014

March 01, 2014

MENANGISLAH DI BAHUKU :')


 Kau datang padaku seperti biasa
Ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Ku tahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara
Bahawa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Cuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa, berderai lah air mata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Menangislah.
Kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
Lalu untuk apa air mata telah dicipta
Bukan bahagia yang ada di dunia

Menangislah
Di bahuku kau berikan ku kepercayaan
Bahawa laramu adalah haru biruku
Kerna ku adalah sahabatmu

Menangislah
Menangislah

Menangislah di bahuku
Ku di sini untukmu

Menangislah di bahuku
Kerna ku sahabatmu

Menangislah~

:: Lirik lagu Menangislah di bahuku by Firdaus::











Thursday, February 27, 2014

February 27, 2014

M.A.T.E.M.A.T.I.K




Assalamualaikum semua! :D

Pagi tadi jumpa satu fakta menarik dekat facebook daripada sumber yang boleh dipercayai~ which is this ::  

#FUNFACTS #TRUEFACTS

Tahukah anda bahawa Matematik & Matematik Tambahan yang dipelajari di sekolah, mahupun Kalkulus dan Aljabar yang dipelajari di universiti, sebenarnya masih belum sampai pun tahap MATEMATIK yang sebenar-benar MATEMATIK. Apa yang kalian telah pelajari selama ini hanyalah beberapa peratus daripada MATEMATIK. Jika dibuat analogi, tahap di peringkat sekolah menengah seperti kulit buku, sementara tahap universiti (degree), baru nak masuk introduction. Jika selama ini anda fikir Matematik & Matematik tambahan itu suatu subjek yang sukar, fikirkan kembali. Anda mampu mengubahnya. Sekian.



And after dah habis baca, I was like.. 

REALLY? 
SERIOUSLY?
TRULY?
HONESTLY?
SINCERELY?*cukup cukup udah*

Memandangkan saya minat maths dan saya adalah pelajar bacelor sains major matematik right now, terkezut la jugek kan~ At first baca fakta ni terkezut la . Kali kedua pun terkezut jugek. But then,

FIKIRRR..
Dan termenung sejenakkk~~
 
Saya terfikir betapa hebatnya ALLAH. Betapa luasnya ilmu-Nya. Ni baru matematik, belum course lain - Biology, Chemistry, Physics, Engineering, Biotech and many many Many many MANY more~

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Betullah kata ulama dahulu kala. Makin kita belajar ilmu, semakin kita rasa bodoh. 
Betullah kata bijak pandai. Pelajari ilmu hingga ke akhir hayat dan di mana jua kerana ilmu tu sampai bila-bila tidak akan habis.

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Okay akhir sekali, awak yang baca ni doa-doakan la saya dan coursemates saya boleh menempuhi alam matematik ini dengan jayanya inshaaALLAH. amin. awak semua juga. amin. heehe~ :D

Wassalam :)




Tuesday, February 25, 2014

February 25, 2014

SIAPA YANG TEKAN TU?

Assalamualaikum semua! :D

Pagi tadi sedang bersiap-siap nak pergi kelas, teringat something.

Apa yang menyebabkan saya rasa seram sejuk lepas bangun pagi tadi ye?

Bila diingat balik. Ohh patutlah. Saya mimpi something agaks seram sebelum saya terjaga tu.

Dalam mimpi tu saya mimpi radio or laptop(forgotten sudeh) tetibe tertutup sendiri. Bila ditekan balik, dia tutup sendiri. Masa tu ada dengan sorang kawan. But lupa siapa kah kawan tersebut. And lepas tu ada lagi. Kami berlari ke pintu bilik nak keluar rasanya. Yang lagi 'lawak'nye, tempat kejadian dalam mimpi tu macam dalam bilik kolej saya. Huhuhu. Memang 'lawak'. And ada lagi rasanya lepas tu. Tapi dah lupaa~ yang pasti kecut perut jugak laa~

Petanda kah itu?

Atau......

Hanya mainan syaitan kah itu?

Wallahu'alam~ Moga Allah melindungi kita semua dari segala sumber kejahatan.Amin~

Wassalam :)

Saturday, February 22, 2014

February 22, 2014

LELAKI TU SUKA SAYA KE ?


LELAKI TU SUKA SAYA KE ?
LELAKI TU SUKA SAYA KE ?

Assalamualaikum semua! :D



Tadi sedang berblog-walking, ternampak la satu entry ni TANDA-TANDA LELAKI SUKAKAN SESEORANG PEREMPUAN (www.akupenghibur.com) 


Huishh! haruslah nak tahu kan. Al-maklumlah bagi menambah ilmu di dada. Muehehe. Lagipun memang dari dulu saya nak tahu macam mana nak tahu lelaki tu suka kat kita. Macam mana nak tahu lelaki tu ada hati kat kita. Macam mana~~ macam macam lah. Haha.

Apa tanda-tandanya? 


1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha



2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu.
2. Dia akan meminta nombor telefon kamu.
3. Dia akan selalu SMS&call.
4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu.
5. Dia akan cuba menjadi MR.PERFECT untuk kamu.


6. Jika benar dia sukakan kamu mereka akan jumpa family kamu.



Okayy yang tu saya copy from blog akupenghibur. Tapiii kan.. bukan lah tak setuju or bangkang bulat-bulat tanda-tanda tu. Tapiii.. bagi pendapat saya la kan. Setiap lelaki ni lain caranya. Lain lelaki, lain gayanya suka pada seseorang perempuan tu. Betul tak para lelaki sekalian? krik krikk~ *cakap sensorang.Ngehngeh.*


LELAKI TU SUKA SAYA KE ?
Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com
Sebenarnya pernah jugak tanya kat kawan-kawan lelaki, macam mana nak tahu lelaki tu suka kita ke tak? And macam-macam la jawapannya. Dan setiap jawapan tu mesti ada ciri yang sama. Dan ada juga ciri yang lain. So, saya consider.. Setiap lelaki tu ada cara tersendiri bila suka seseorang perempuan. Ada yang gaya kasi redah je, ada yang cool bin sempoi, ada cara lelaki tu cari pasal dengan perempuan tu, ada lelaki yang islamik, ada yang malu-malu rimau. Tapi paling saya setuju tanda-tanda dekat atas tu ialah no.6- if he really likes you, he will meet your family.Saya memang setuju sangat yang ni.



Sahabat saya seorang ni pernah cerita kat saya satu teori ni~ Ada tiga peringkat : Minat. Lagi satu peringkat suka. Selepas tu, cinta. 


Sebelum suka, mungkin lelaki tu akan minat kat kita. Minat ni ~iyelah mungkin dia minat dengan cara cakap kita, minat dengan keyakinan kita, minat dengan tingkah laku kita. So, daripada peringkat minat ni, mungkin dari hari ke hari, ianya akan sampai ke peringkat suka. Selepas suka, lama-kelamaan akan berkembang dan sampai ke peringkat cinta.

macam mana nak tahu lelaki suka perempuan
apa tanda lelaki suka perempuan

So, macam mana nak tahu lelaki tu suka kat kita? Mesti ramai kaum hawa yang nak tahu kan?  Kaum hawa tu termasuklah saya. Tapi jawapannya ialah no answer. No spesifik answer. Tiada jawapan yang tepat. Bergantung pada sikap lelaki tersebut.

Sebab kan. Sebabbb~ Berdasarkan apa yang saya tengok kat drama TV, novel, pengalaman sendiri dan kengkawan, banyak benau sikap lelak ni. Macam-macam. Contohnya;



+ Lelaki ni pendiam, sejuk beku bila cakap dengan perempuan ni, buat tak layan je bila depan perempuan ni. Tapi tup tup tup ghupe nya dalam hati ada taman. Ghupenya lelaki ni suka perempuan tu. Lelaki gaya ni tak tunjuk sangat perasaan dia.




+ Ada lelaki yang bila jumpa perempuan ni, kerjanya asyik nak maraahhh kan perempuan tu je. Kerjanya asyik cari pasal je. Muka tak pernah nak manis,bengis dan berkerut je muka tu. Tapi sebenarnya lelaki tu saja cari pasal dengan perempuan ni sebab cara tu jela dia boleh berkomunikasi dengan perempuan tu.




+ Ada lelaki yang memang tunjuk betul-betul suka kat perempuan ni. Bagi bunga, bagi SMS jiwang bin menggelikan, bagi hadiah, cuba nak bersama 24jam.




+ Ada lelaki yang perhati dari jauh. Takut nak dekat. Perhatiiii je kerjanya. Control macho beb!




+ Ada lelaki yang berlagak cuba jadi kawan kita. So that, dengan berkawan komunikasinya akan jadi lebih mudah.




+ Ada lelaki yang berani habis. Terus luahkan perasaan dan melamar jadi isteri. 




Okay gaya saya cakap ni macam faham bebeno lah dengan cara lelaki suka seseorang perempuan ni kan. Tapi sebenarnya fail! Haha.


Okay thats all. Selamat malam.

Wassalam :)



.Dia akan sentiasa mengekori kamu

1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
LELAKI TU SUKA SAYA KE ?

Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com