February 2014 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, February 27, 2014

February 27, 2014

M.A.T.E.M.A.T.I.K




Assalamualaikum semua! :D

Pagi tadi jumpa satu fakta menarik dekat facebook daripada sumber yang boleh dipercayai~ which is this ::  

#FUNFACTS #TRUEFACTS

Tahukah anda bahawa Matematik & Matematik Tambahan yang dipelajari di sekolah, mahupun Kalkulus dan Aljabar yang dipelajari di universiti, sebenarnya masih belum sampai pun tahap MATEMATIK yang sebenar-benar MATEMATIK. Apa yang kalian telah pelajari selama ini hanyalah beberapa peratus daripada MATEMATIK. Jika dibuat analogi, tahap di peringkat sekolah menengah seperti kulit buku, sementara tahap universiti (degree), baru nak masuk introduction. Jika selama ini anda fikir Matematik & Matematik tambahan itu suatu subjek yang sukar, fikirkan kembali. Anda mampu mengubahnya. Sekian.



And after dah habis baca, I was like.. 

REALLY? 
SERIOUSLY?
TRULY?
HONESTLY?
SINCERELY?*cukup cukup udah*

Memandangkan saya minat maths dan saya adalah pelajar bacelor sains major matematik right now, terkezut la jugek kan~ At first baca fakta ni terkezut la . Kali kedua pun terkezut jugek. But then,

FIKIRRR..
Dan termenung sejenakkk~~
 
Saya terfikir betapa hebatnya ALLAH. Betapa luasnya ilmu-Nya. Ni baru matematik, belum course lain - Biology, Chemistry, Physics, Engineering, Biotech and many many Many many MANY more~

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Betullah kata ulama dahulu kala. Makin kita belajar ilmu, semakin kita rasa bodoh. 
Betullah kata bijak pandai. Pelajari ilmu hingga ke akhir hayat dan di mana jua kerana ilmu tu sampai bila-bila tidak akan habis.

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Okay akhir sekali, awak yang baca ni doa-doakan la saya dan coursemates saya boleh menempuhi alam matematik ini dengan jayanya inshaaALLAH. amin. awak semua juga. amin. heehe~ :D

Wassalam :)




Tuesday, February 25, 2014

February 25, 2014

SIAPA YANG TEKAN TU?

Assalamualaikum semua! :D

Pagi tadi sedang bersiap-siap nak pergi kelas, teringat something.

Apa yang menyebabkan saya rasa seram sejuk lepas bangun pagi tadi ye?

Bila diingat balik. Ohh patutlah. Saya mimpi something agaks seram sebelum saya terjaga tu.

Dalam mimpi tu saya mimpi radio or laptop(forgotten sudeh) tetibe tertutup sendiri. Bila ditekan balik, dia tutup sendiri. Masa tu ada dengan sorang kawan. But lupa siapa kah kawan tersebut. And lepas tu ada lagi. Kami berlari ke pintu bilik nak keluar rasanya. Yang lagi 'lawak'nye, tempat kejadian dalam mimpi tu macam dalam bilik kolej saya. Huhuhu. Memang 'lawak'. And ada lagi rasanya lepas tu. Tapi dah lupaa~ yang pasti kecut perut jugak laa~

Petanda kah itu?

Atau......

Hanya mainan syaitan kah itu?

Wallahu'alam~ Moga Allah melindungi kita semua dari segala sumber kejahatan.Amin~

Wassalam :)

Saturday, February 22, 2014

February 22, 2014

LELAKI TU SUKA SAYA KE ?


LELAKI TU SUKA SAYA KE ?
LELAKI TU SUKA SAYA KE ?

Assalamualaikum semua! :D



Tadi sedang berblog-walking, ternampak la satu entry ni TANDA-TANDA LELAKI SUKAKAN SESEORANG PEREMPUAN (www.akupenghibur.com) 


Huishh! haruslah nak tahu kan. Al-maklumlah bagi menambah ilmu di dada. Muehehe. Lagipun memang dari dulu saya nak tahu macam mana nak tahu lelaki tu suka kat kita. Macam mana nak tahu lelaki tu ada hati kat kita. Macam mana~~ macam macam lah. Haha.

Apa tanda-tandanya? 


1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha



2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
1. Dia akan sentiasa mengekori kamu.
2. Dia akan meminta nombor telefon kamu.
3. Dia akan selalu SMS&call.
4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu.
5. Dia akan cuba menjadi MR.PERFECT untuk kamu.


6. Jika benar dia sukakan kamu mereka akan jumpa family kamu.



Okayy yang tu saya copy from blog akupenghibur. Tapiii kan.. bukan lah tak setuju or bangkang bulat-bulat tanda-tanda tu. Tapiii.. bagi pendapat saya la kan. Setiap lelaki ni lain caranya. Lain lelaki, lain gayanya suka pada seseorang perempuan tu. Betul tak para lelaki sekalian? krik krikk~ *cakap sensorang.Ngehngeh.*


LELAKI TU SUKA SAYA KE ?
Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com
Sebenarnya pernah jugak tanya kat kawan-kawan lelaki, macam mana nak tahu lelaki tu suka kita ke tak? And macam-macam la jawapannya. Dan setiap jawapan tu mesti ada ciri yang sama. Dan ada juga ciri yang lain. So, saya consider.. Setiap lelaki tu ada cara tersendiri bila suka seseorang perempuan. Ada yang gaya kasi redah je, ada yang cool bin sempoi, ada cara lelaki tu cari pasal dengan perempuan tu, ada lelaki yang islamik, ada yang malu-malu rimau. Tapi paling saya setuju tanda-tanda dekat atas tu ialah no.6- if he really likes you, he will meet your family.Saya memang setuju sangat yang ni.



Sahabat saya seorang ni pernah cerita kat saya satu teori ni~ Ada tiga peringkat : Minat. Lagi satu peringkat suka. Selepas tu, cinta. 


Sebelum suka, mungkin lelaki tu akan minat kat kita. Minat ni ~iyelah mungkin dia minat dengan cara cakap kita, minat dengan keyakinan kita, minat dengan tingkah laku kita. So, daripada peringkat minat ni, mungkin dari hari ke hari, ianya akan sampai ke peringkat suka. Selepas suka, lama-kelamaan akan berkembang dan sampai ke peringkat cinta.

macam mana nak tahu lelaki suka perempuan
apa tanda lelaki suka perempuan

So, macam mana nak tahu lelaki tu suka kat kita? Mesti ramai kaum hawa yang nak tahu kan?  Kaum hawa tu termasuklah saya. Tapi jawapannya ialah no answer. No spesifik answer. Tiada jawapan yang tepat. Bergantung pada sikap lelaki tersebut.

Sebab kan. Sebabbb~ Berdasarkan apa yang saya tengok kat drama TV, novel, pengalaman sendiri dan kengkawan, banyak benau sikap lelak ni. Macam-macam. Contohnya;



+ Lelaki ni pendiam, sejuk beku bila cakap dengan perempuan ni, buat tak layan je bila depan perempuan ni. Tapi tup tup tup ghupe nya dalam hati ada taman. Ghupenya lelaki ni suka perempuan tu. Lelaki gaya ni tak tunjuk sangat perasaan dia.




+ Ada lelaki yang bila jumpa perempuan ni, kerjanya asyik nak maraahhh kan perempuan tu je. Kerjanya asyik cari pasal je. Muka tak pernah nak manis,bengis dan berkerut je muka tu. Tapi sebenarnya lelaki tu saja cari pasal dengan perempuan ni sebab cara tu jela dia boleh berkomunikasi dengan perempuan tu.




+ Ada lelaki yang memang tunjuk betul-betul suka kat perempuan ni. Bagi bunga, bagi SMS jiwang bin menggelikan, bagi hadiah, cuba nak bersama 24jam.




+ Ada lelaki yang perhati dari jauh. Takut nak dekat. Perhatiiii je kerjanya. Control macho beb!




+ Ada lelaki yang berlagak cuba jadi kawan kita. So that, dengan berkawan komunikasinya akan jadi lebih mudah.




+ Ada lelaki yang berani habis. Terus luahkan perasaan dan melamar jadi isteri. 




Okay gaya saya cakap ni macam faham bebeno lah dengan cara lelaki suka seseorang perempuan ni kan. Tapi sebenarnya fail! Haha.


Okay thats all. Selamat malam.

Wassalam :)



.Dia akan sentiasa mengekori kamu

1. Dia akan sentiasa mengekori kamu
Walau di mana sahaja  kamu berada, dia pasti juga berada di situ..Barangkali tatkala itu, si lelaki ini cuba mencari peluang terbaik bagi mendekati diri kamu..Berkemungkinan ingin menegur anda buat kali yang pertama..Janganlah takut serta bimbang wahai kaum wanita sekalian..membalas sapaan atau teguran seseorang lelaki tidak bermakna anda seorang yang gatal..Jadi lebih terbuka..Kepada yang dah berpunya, jangan nak terbuka sangatlah ya..haha

2. Dia akan meminta nombor telefon kamu
Ha..Ramai lelaki yang suka merungut bila sampai ke bab nak mintak nombor telefon..Kaum lelaki selalunya menuduh kaum wanita ni sombong plus jual mahal sebab tak nak bagi no. HP kat diorang..apa ingat no. HP tu benda yang senang2 je ke nak bagi..


3. Dia akan selalu SMS & Call

Di awal-awal perkenalan ni, selalunya lelaki akan terburu-buru dalam mengejar seseorang wanita..Mungkin takut dikebas orang barangkali..Jadi kepada kaum hawa, janganlah terkejut dengan keghairahan seseorang lelaki dalam mengenali diri kamukerana itu merupakan simptom2 biasa mereka yang dilamun cinta . Dalam keadaan ini, kaum wanita tidak perlu merasa takut.. kamu hanya perlu mengenali dirinya di kala ini dan di akhirnya, buatlah keputusan sama ada mahu meneruskan perkenalan itu atau tidak..

4. Dia akan selalu bertanyakan tentang kamu kepada rakan-rakan kamu 

Sekiranya  kamu selalu di kafe pada setiap malam, maka dia pasti akan berada berdekatan dengan  kamu..Dia ingin mengetahui dengan siapa  kamu berkawan bagi memudahkan lagi dirinya mengenali  kamu..Maklumat2 yang tidak dia peroleh dari  kamu boleh sahaja dia dapatkan daripada rakan-rakan anda..Berkemungkinan dia ingin tahu akan kesukaan  kamu dan sejarah percintaan  kamu sebelum ini maka rakan-rakan  kamu adalah pilihan yang terbaik dalam mendapatkan rahsia-rahsia sulit ini..hoho

5. Dia akan cuba menjadi 'MR. Perfect' untuk kamu
Walaupun dia serba kekurangan namun dia tidak akan menampakkan kekurangan itu di mata kamu..Dia mahu menjadi yang terbaik serta yang paling sempurna pada kamu..Dia tidak mahu kamu berasa tidak yakin kepada dirinya lantas dia ingin membuktikan bahawa dia mampu memberikan segala-galanya untuk kamu..Kaum wanita tidak harus gusar serta seharusnya menyatakan kepada lelaki itu bahawa kejujuran serta menjadi diri sendiri adalah lebih baik daripada cuba menipu dengan cuba berlagak sempurna
 
6. Jika Benar Dia Sukakan kamu mereka akan jumpa Family


Jika meraka benar-benar sukakan kamu dan telah membuat persiapan dari segi rohani dan jasmani. Pastinya mereka akan terus berjumpa dengan keluargamu untuk berbincang hal seterusnya. Kerana lelaki yang sejati tidak akan pernah mempermainkan perasaan orang yang mereka sayang
- See more at: http://www.akupenghibur.com/2012/07/tanda-tanda-lelaki-suka-pada-seseorang.html?showComment=1393079558526#c2220885562070586109
LELAKI TU SUKA SAYA KE ?

Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com


February 22, 2014

HOW CAN WE BE HAPPY?





Once a group of 50 people was attending a seminar.


Suddenly the speaker stopped and decided to do a group activity. He started giving each one a balloon. Each one was asked to write his/her name on it using a marker pen. Then all the balloons were collected and put in another room.

Now these delegates were let in that room and asked to find the balloon which had their name written, within 5 minutes. Everyone was frantically searching for their name, colliding with each other, pushing around others and there was utter chaos.

At the end of 5 minutes no one could find their own balloon.


Now each one was asked to randomly collect a balloon and give it to the person whose name was written on it.
Within minutes everyone had their own balloon.

The speaker began— exactly this is happening in our lives. Everyone is frantically looking for happiness all around, not knowing where it is.

Our happiness lies in the happiness of other people. Give them their happiness; you will get your own happiness.
And this is the purpose of human life.

 

#copypaste. :D

Wednesday, February 19, 2014

February 19, 2014

SENTAP





Assalamualaikum semua! :D

Pernah tak kita dengar kawan-kawan kita cakap bla~bla~bla~ 
then tetibe kita rasa ZUPPP! sentap walaweh~
ada tak? tiada? ada sikit-sikit? selalu? kekadang? jarang-jarang?

Tak perlu lah kita menceritakan aib orang di sini kan. 
Tapi tu lah bila saya berada di dalam situasi begini.
Sentap memang sentap. 

Tapi di sini lah, masa ini lah peranan akal harus dimainkan dengan sebaiknya.
FIKIR. mungkin aku ada sentap kan siapa-siapa sebelum ni.
PERHATI. mungkin aku ada sakitkan hati dia sebelum ni.
POSITIF. mungkin aku banyak sangat dosa.ALLAH nak bagi ujian. nak ampunkan dosa.
MUHASABAH DIRI. memang tak boleh nak lupakan, tapi maafkanlah dia/mereka. kerana memaafkan orang itu sifat yang mulia.

Iye betul. cakap lagi senang dari bertindak yang sepatutnya.
But tak salah kan untuk mencuba.
Allah lihat pada usaha kita ")

Saya akhiri dengan kata mutiara 
"Tanda kebodohan adalah menyia-nyiakan waktu, menangguh-nangguh taubat, memusuhi manusia, derhaka kepada kedua-dua ibu bapa, dan menyebarkan rahsia."- Dr 'Aidh Abdullah al-Qarni. 

Wassalam :)


Sunday, February 2, 2014

February 02, 2014

HATI TERASA ... SOMETHING.

Assalamualaikum semua! 

Cantik tarikh hari ni. 2/2/2014. Dan last entry blog ni ialah bertarikh 18/10/2013. Dan ini bermakna dah lama sangat saya tak berblogging and update blog ni! Ehem ehem bukan tak nak dan bukan sebab malas tapi nama pun student kan. Fitrah lah busy dengan assignment, tests, quizzes (betul ke ejaan ni? ehe), preparation for final exams, tengok running man lagi *EH?* hahaha. Erti kata lain. Saya tak sengaja! *alasan semata.harap maklum*

Sekarang cuti break sem. Kat mana lagi kan sekarang? Mesti la kat rumah den syurga den. Ehe. Memang heaven la kan. Ternak segala jenis lemak dah ni. Nampak tak balas dendam time study week haritu kat rumah lebih banyak mengadap buku *kononnya*. Baru-baru ni abang pertama bawak balik 20 buah novel. Hamek engko sayidah! Nak sangat isi masa terluang kan. Nak sangat balas dendam kan. 

Bila duduk terperap kat rumah dan tak buat sangat kerja yang membina minda, mulalah nates(cuba terbalikkan word ni, then you know the exact word) duk hasut fikiran saya dengan bermacam-macam fikiran. Normal kah? Macam-macam juga lah benda yang tak sepatutnya difikirkan tapi duk fikir jugak. Hati terasa sesak. Tak tahu nak mengadu kat siapa. 

But I know the best listener is Allah. So whatever, no matter what. Kita sebagai manusia must return to Allah. 

But tahu-tahu lah manusia ni. Lagi-lagi yang lemah iman macam saya ni kekadang terasa tak cukup nak mengadu kat Allah. Rasa nak mengadu kat manusia jugak. Hamba Allah yang lemah itu jugak dicari. Pelik kan? Dah ada Yang Berkuasa dekat dengan kita pun, kita nak cari orang lain walhal Yang Berkuasa lagi berkuasa dari segala aspek. 

But boleh je nak mengadu kat orang lain tapi rasanya macam tak perlu sebab perasaan ni sebenarnya tak patut wujud pun. Tak perlu ada. Yeah tak perlu ada. And again and again and again. As usual. Pujuk diri sendiri supaya jangan layan sangat perasaan tu. Pujuk diri sendiri supaya lenyapkan perasaan itu. Pujuk diri sendiri supaya ingat 'kau tu dijadikan di dunia ni sebab apa ,sayidah.'. Pujuk diri sendiri bahawa tak perlu bimbang apa yang terjadi in the future. Yeah tak perlu. Tak perlu.

But sekejap je rasa tu lenyap. And when the time the-perasaan-tak-perlu itu comes again, it hurts me. 

But sekejap je perasaan itu muncul. Kenapa? Kerana saya cepat-cepat tepis perasaan itu. Kenapa? Kerana takut dengan Dia. Takut sebab apa? Takut digelar hamba yang tak bersyukur. Takut dianggap seperti meragui dengan ketentuan-Nya. Yeah again sayidah. Pujuk la diri tu. Pujuk supaya lepaskan that perasaan yang selalu menyesakkan hati tu. Have faith dengan Allah. Keep believing dengan perancangan Allah. Allah tak kejam. Sekarang kita tak nampak hikmahnya. InshaaALLAH one fine day, when the right time comes, you will know the hikmah. Yeah go sayidah! *okay terasa macam gila. Cakap sensorang. Hahaha*

Doakan yang terbaik youolls :D

Wassalam. :)