M.A.T.E.M.A.T.I.K

by - February 27, 2014



Assalamualaikum semua! :D

Pagi tadi jumpa satu fakta menarik dekat facebook daripada sumber yang boleh dipercayai~ which is this ::  

#FUNFACTS #TRUEFACTS

Tahukah anda bahawa Matematik & Matematik Tambahan yang dipelajari di sekolah, mahupun Kalkulus dan Aljabar yang dipelajari di universiti, sebenarnya masih belum sampai pun tahap MATEMATIK yang sebenar-benar MATEMATIK. Apa yang kalian telah pelajari selama ini hanyalah beberapa peratus daripada MATEMATIK. Jika dibuat analogi, tahap di peringkat sekolah menengah seperti kulit buku, sementara tahap universiti (degree), baru nak masuk introduction. Jika selama ini anda fikir Matematik & Matematik tambahan itu suatu subjek yang sukar, fikirkan kembali. Anda mampu mengubahnya. Sekian.



And after dah habis baca, I was like.. 

REALLY? 
SERIOUSLY?
TRULY?
HONESTLY?
SINCERELY?*cukup cukup udah*

Memandangkan saya minat maths dan saya adalah pelajar bacelor sains major matematik right now, terkezut la jugek kan~ At first baca fakta ni terkezut la . Kali kedua pun terkezut jugek. But then,

FIKIRRR..
Dan termenung sejenakkk~~
 
Saya terfikir betapa hebatnya ALLAH. Betapa luasnya ilmu-Nya. Ni baru matematik, belum course lain - Biology, Chemistry, Physics, Engineering, Biotech and many many Many many MANY more~

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Betullah kata ulama dahulu kala. Makin kita belajar ilmu, semakin kita rasa bodoh. 
Betullah kata bijak pandai. Pelajari ilmu hingga ke akhir hayat dan di mana jua kerana ilmu tu sampai bila-bila tidak akan habis.

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Okay akhir sekali, awak yang baca ni doa-doakan la saya dan coursemates saya boleh menempuhi alam matematik ini dengan jayanya inshaaALLAH. amin. awak semua juga. amin. heehe~ :D

Wassalam :)




You May Also Like

3 comments

  1. ilmu Allah itu tak tekira luasnya...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.
    saya nak bertanya ade perbezaan ke major math bukan pendidikan dan major math pendidikan ? mohon pencerahan. terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. Ilmu pengetahuan yang sudah diketahui manusia masih terlalu kecil atau belum mampu memahami apa yang disampaikan oleh Agama.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p