CHECK SIMULASI ! CHECK RESULT 'UNOFFICIAL'!

by - January 23, 2015

CHECK SIMULASI ! CHECK RESULT 'UNOFFICIAL'!


CHECK SIMULASI ! CHECK RESULT 'UNOFFICIAL'!


Assalamualaikum~!



Pernah dengar tak satu 'pepatah' nii

 "Bukan budak UPM lah kalau tak tahu macam mana nak check simulasi."



Pernah tak? Kalau tak pernah, haa dah dengar lah tadi tuu hehe.



Simulasi nii kalau nak tahu .. boleh dianggap macam result unofficial laa *kononnya*. Walhal kalau ikut pengalaman sendiri&kawan kawan ~dari sem satu sampai sekarang sem 5, setiap sem result official mesti sama dengan result simulasi. So, sebenarnya result simulasi itu lah result kita yang sebenarnya.



Okay mungkin ada yang tak tahu camne nak check or dah lupa kann. Meh den bagitahu cara-caranya. Ni pun copypaste dari kawan punya je.


*Mohon mula dengan bismillah lah ye nak start check tuu. Hehehe*



1. login smp (klik SINI) and go to 'my daftar' 

2. click on 'struktur kurikulum' 
3. with the pointer(cursor) pointed at the 'struktur kurikulum', right click on it and select 'inspect element' 
4. looking for the line : style="display: none;"


CHECK SIMULASI !
line dekat tanda anak panah tu


5. delete the phrase : style="display: none;" and press enter 
6. your cgpa is now at 'simulasi' there.

Done!

Haaa tetiba speaking omputih kan arahan tadii haha. Nampak beno copypaste tu :p

Okay yang kita tengok pointer kat simulasi tu ialah CGPA/PNGK(pointer keseluruhan). So, kalau nak kira GPA/PNG(pointer sem), cara-caranyaaaa:

**CONTOHnya situasi sekarang ni nak check sem 5 :

1. login smp and go to 'my daftar' 
2. click on 'keputusan peperiksaan' 
3. calculation:

(himpunan mata nilaian sem 4 + y)/

(himpunan jam kredit dari sem 1 sehingga sem 5) 
= CGPA simulasi


4. find the value of y. 

5. y/(total jam kredit pada sem 5 sahaja)



Done!



Hokeyhh harap harap faham lah ye arahan arahan atas tuu hehe. 

Selamat mencuba! 

Dan selamat holiday! 
Dan selamat segala-galanya lah!


Wassalam~ :)


You May Also Like

9 comments

  1. Assalamualaikum, macam mana nk isi y simulasi tu kalau kite baru SEM 1?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. maksudnya nak check simulasi untuk sem 1 ye? kalau baru sem 1, pointer yang keluar di simulasi tu adalah CGPA & juga GPA kita. tak ada sebarang pengiraan.

      Delete
  2. tak faham mcm mana lg dah buat tak keluar pun hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas 'inspect element' tu, tekan yang
      style="display: none;"
      then pergi dekat Style yg ada tulisan hitam and merah ONLY tu.. kt situ ade

      "element.style{
      display: none;
      }"
      hover cursor kat display: none; tu and untick

      then tgok pointer and renung, berbaloikah dgn apa yg aku buat sepanjang sem.

      Delete
  3. brp kali kira xdapat huhu

    ReplyDelete
  4. kak chik..nak no tepon pls. dm kite hihi..
    Dah kira tapi konfius dgn jam kredit total sbb ade pengecualian kredit.. huhu

    ReplyDelete
  5. dah x boleh hack system smp, upm dah perasan :'(

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p