June 2016 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Wednesday, June 29, 2016

June 29, 2016

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut

Sakit pinggang? Sakit belakang? Sakit lutut? Sakit senggugut yang teruk? Rasa kebas-kebas kaki? Resdung? Pening-pening? Lenguh-lenguh badan? Sakit lutut? Jangan risau! InshaaAllah dengan adanya bahan-bahan utama di dalam Biobax Cool Theraphy seperti Habatussauda, Minyak Zaitun (Olive Oil) dan Minyak Kayu Putih (Eucalyptus Oil), ianya dapat melegakan dan menghilangkan rasa sakit-sakit tersebut. Gunalah Biobax Cool Teraphy!

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut


Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Biobax Cool Theraphy


Untuk makluman semua, Biobax mengandungi bahan-bahan organik dan tidak menggunakan bahan kimia terlarang. Ia juga mengandungi Essential Mineral Oil yang tinggi kos penghasilannya serta lebih berkualiti dari segi penyerapan pada kulit.

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Biobax sampai ke Jepun haa!

Banyak sangat kelebihan Biobax Cool Theraphy ni tau ...! Dengan hanya spray Biobax pada tempat yang kita sakit, ianya akan sembuh dalam tempoh yang sekejap! Dah la bila spray tu rasa sejukkkk je. Rasa nyaman je. Wangi pula tu. Tindakan yang cepat, berkesan dan efektik pula tu. Tiada SIDE EFFECT! Jangan risau, tiada kesan sampingan selepas menggunakan Biobax ni.

  • Sakit badan selepas sukan lasak?
  • Susah nak lelap?
  • Ibu mengandung sakit pinggang?
  • Leher tergeliat?
  • Kaki terseliuh?
  • Sakit urat sendi?
  • Lenguh kaki atau tangan?
  • Kejang otot?
  • Selesema?
  • Letih badan?
  • Stress?
Guna lah BIOBAX COOL THERAPHY untuk merawat semua sakit-sakit di atas. Yang penting istiqamah dan KONSISTEN dalam menggunakannya. Pakai 3 kali sehari untuk kesan yang sempurna dan baik! Bak kata pelanggan... Biobax ni SPRAY AJAIB!

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Biobax menjadi sponsor utama 1st EFG Gathering

Okay laaa. Bukan nak puji tak serupa bikin Biobax ni tau, tapi memang terbukti berkesan. Dah banyak sangat testimoni positif dan memuaskan yang Biobax dapat daripada para pelanggan termasuk saya. Iye umi dan abi saya adalah antara orang yang menggunakan Biobax ni. 

Umi beri feedback yang positif. Umi kata sebelum tidur umi spray pada kaki umi yang kebas. Sapu sapu. Lepastu, keessokan harinya selepas tidur umi kata rasa sangat kurangnya dan terasa kaki lebih ringan. 

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Gunalah Biobax! Dijamin berkualiti!


Bau Biobax yang harum dan nyaman juga boleh dihidu untuk menghilangkan rasa mengantuk atau menghilangkan resdung ataupun mahu lena tidur malam.

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Testimoni Biobax 

Biobax Cool Theraphy Spray Ajaib Merawat Sakit Belakang, Pinggang dan Lutut
Spray, Sapu & Sembuh


Haaa berminat tak berminat tak nak beli? Biobax sekarang ada buat harga promosi tau! Sebotol boleh guna sehingga 500 kali semburan, tahan sehingga 3 bulan! Mai mai mai order!

Semenanjung Malaysia (SM): Hanya RM80 sahaja termasuk pos untuk 1 botol. Kalau 2 botol, RM150.

Sabah&Sarawak (SS): Hanya RM85 sahaja termasuk pos untuk 1 botol. Kalau 2 botol, RM155.

Whatsapp/call/message 017-2008642 (Sayidah) atau email sayidahnapisah65@gmail.com untuk membuat tempahan atau mahu menanyakan maklumat lanjut. 

Mini stokis, agent dan dropshipper Biobax diperlukan! Jika berminat, boleh whatsapp 017-2008642 (Sayidah)

Wednesday, June 22, 2016

June 22, 2016

Dilema sambung master atau kerja?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua! Tak lama lagii saya akan habis degree life hoyeah! Dan rancangnyaa.. lepas habis degree ni, saya akan mencari kerja di area tempat tinggal rumah saya. Tak sambung study in master. Hmmm sebab apa tak nak? Pertama, masih trauma dengan final year project (FYP) time degree ni hahaha. Agak mencabar la bagi saya. Kedua, saya memang nak cari kerja. Nak cari duit kan. Nak tolong umi abi. Nak cari kerja tetap. Haa tu lah dua alasan saya sebab tak menyambung master hehe. Kawan-kawan saya ada yang apply sambung master di UPM, UKM dan UM.. dan ada juga yang berfikiran sama seperti saya iaitu hendak terus kerja. Tapi ada juga kawan saya yang masih tak decide lagi nak pergi arah mana. Sedang dilema sambung master atau kerja. Mungkin di luar sana ada yang masih dilemma kan. Kenapa dilema? Kenapa susah nak decide mana satu jalan yang harus dipilih? Sebab desakan keluarga dan saudara, sebab takut jalan yang bakal dipilih salah, faktor kewangan, sebab tak confident dengan diri sendiri mampu ke nak pikul tanggungjawab master ni, sebab tak boleh nak ukur kemampuan diri sendiri. Keliru. Confuse. Tidak pasti. Takut. Resah. Perasaaan-perasaan ini sedang menghantui mereka yang bakal habis degree ni ketika membuat pertimbangan antara dua. Dilema SAMBUNG MASTER ATAU KERJA?

Dilema sambung master atau kerja?

Dilema sambung master atau kerja?
credit foto : www.sensasi.org
Okayy saya di sini memang tak tahu laa nak selesaikan dilema ni kan sebab tak pernah ada pengalaman master. Tapi, saya ada nak share pendapat dari tiga akak master ni tentang pengalaman master mereka dan juga ilmu serba sedikit tentang master yang mungkin boleh membantu keputusan mereka yang masih dalam dilema.

1. Akak master pertama

Assalamualaikum. Hari ni saya ada baca confession pasal master & depression. Sebab sekarang ni saya juga seorang full time master student (by research), saya rasa macam boleh faham situasi dia. Baiklah. Di sini saya nak kongsikan serba sedikit yang saya tahu tentang pengajian master untuk sape2 yang masih dilemma nak sambung master/nak terus kerja/berhenti keje & sambung master. Saya cuba share serba sedikit apa yang saya tahu ye. Harap sabar membaca, this will be long essay.

In brief, masa degree saya try macam2 part time so I know rather than sit & listen I'm more to hands-on person. Lepas grad saya keje kat 1 company, and jawatan yang saya dapat is executive something. Setahun keje then saya discover one thing about myself which is saya tak boleh buat keje dalam aircord, ngadap laptop sambil duduk atas kerusi pusing2. I need fast moving environment, yang bising sikit & bebas. Lepas setahun saya decide untuk ambik master by full research even CGPA degree x cukup (saya kena merayu kat supervisor haha). Selalunya kalaua saya cakap kat orang saya ambik full research they will go 'WOW bapak hebat!'. Pada saya ni bukan pasal sape lebih hebat sebab setiap orang capacity & capability sume tak sama.
Untuk sape-sape yang nak ambik master, sebelum decide mula-mula sekali awak WAJIB kenali diri sendiri, maksudnya awak ni jenis yang macam mana. Yang ni paling penting sebab nak tentukan awak nak ambikkan master yang macam mana. Dalam malaysia ni master ada 3 kategori mode of study:
1. Full research
2. Mixed (half research + half coursework)
3. Coursework
Sebab sekarang saya kulliyyan engineering, kalau kat UIA dia ada offer pilihan 1 & 2 sahaja untuk course engineering so saya ambik yang full research. Berbalik kepada kenali diri sendiri tadi, sebelum pilih 1/2/3 awak rasa awak jenis yang macam mana?
1. FULL RESEARCH
Untuk yang ni memang langsung xde kelas. Awak akan banyak buat keje sendiri. Awak akan ada supervisor (and co-supervisor) tapi biasanya diorang pun akan assume awak boleh buat keje sendiri. Jadi apa function supervisor? Dia akan guide macam mana nak start, betullkan apa yang salah, suggest apa yang patut based on his/her previous experience, and bawak kita kembali ke pangkuan jalan kalau nampak keje kita dah mngarut sangat LOL. In short, kita akan buat sume benda sendiri termasuklah termasuk pusing2 sume bangunan untuk cari mesin apa nak pakai & kat mana, cari orang untuk ajarkan pakai mesin, survey harga barang kat pasaran, deal dengan supplier about price & payment, sape person in charge untuk setiap department and lab, even nak set up experiment pun supervisor tak kan ajar! Tugas-tugas lain macam mana untuk menulis dengan betul ikut format, nak cari journal tu sume memang supervsisor takkan sentuh langsung, kira macam sangat picisan you will learn very slowly as you go. Dah nama pun full research, examiner/supervisor akan expect kita to go very deeply into subject of matter yang kita pilih. Tapi cuma focus part tu jelah. So, best kan  ?
Lagi, dah namanya research jadinya supervisor takkan ambik tau even kalau awak akan berada kat lab/site dari pagi sampai malam. Yang penting keje yang dia nak kita hantar on time! Cuti memang xyah kiralah sebab untuk full research kira burn la cuti tu kalau nak cepat siap. No cuti semester, no cuti mid semester. Sekarang saya ambik full research so once in a while saya akan lari balik kampung jap kalau penat sangat even on weekdays. Sebab x perlu attend class so who cares?? hahaha.
Jadinya awak rasa awak ni jenis macam mana. Rasanya jenis yang excited tak nak try buat semua benda sendiri? Rasanya boleh tak handle long hour of working alone with minimum supervision? Kalau awak rasa awak ni jenis yang nak suruh orang ajar setiap benda even the simplest thing and constantly whine, full research ni memang bukan untuk awak. Sebabnya apa, kadang2 benda simple macam you dont know how to construct a table using microsoft word pun boleh lead to stress or even depression tambah tubuh badan yang penat due to long hours outside. Nampak macam remeh je tapi percaya saya constant frustration akan buat kita rasa nak muntah tiap kali nak hadap laptop. So thats explain ramai orang quit half way masa amik master & pHD.
Kat atas ni sume pasal bad side of full research la. Good news is untuk research xde CGPA; its either pass or fail . So pada saya kat sini kita dh boleh eliminate one anxiety to constantly worry about cgpa yang cukup2 makan, or carry mark rendah dan sebagainya. Kalau tak silap saya untuk sape2 yang ambik subject kena dapat B kot baru lulus. Lagi 1 benda pasal master full research, it is convertible to pHD. Contohnya research yang kita buat xde orang lagi buat, kira kita 1st timer, kalau kena cara memang boleh tukar terus ke pHD.
Lastly pasal yuran. Universiti lain saya tak pasti macam mana kira. Tapi kalau untuk UIA, yuran untuk full research paling murah sebab dia takde subject. FYI, yuran untuk master dia kira based on how many credit hour kita ambik setiap sem.
2. MIXED MODE
Untuk mixed mode awak kena buat dua-dua; research & course work. Maksudnya kena pegi kelas & pegi site/lab jugak. Macam saya, saya tau saya bukan jenis multitasking person so mixed mode is big NO for me. Kalau awak rasa you can handle different tasks at one time and you are normally excel it then mixed mode ni memang sangat ok untuk awak. Penah dengar tak mat salleh cakap "know everything master of nothing". Kalau saya ambik mixed mode saya pun akan jadi macam ni la kot sebab saya tak boleh handle banyak benda satu masa. But then again mat salleh lain plak cakap 'it is good to know a little of everything'. Saya setuju yang ni sebab let say awak dah buat banyak benda pastu nanti nak sambung pHD mixed is an advantage. Bigger scope for you in terms of subject & hands-on skill.
Untuk master yang 2 tahun biasanya 1st year kita masuk kelas, 2nd year buat research. Tapi normally 1st or 2nd semester orang akan mula buat research dah sebab nak offset untuk experiment2 yang x jadi pada masa akan datang. Kiranya lebih kurang macam pagi g kelas, petang masuk lab and vice versa. Tapi the best part is, walaupun kita buat research we dont have to go deep into the details.
Untuk mixed ada CGPA sebab ambik subject. Jadinya untuk lulus master kena lulus both the research and coursework. Pasal cuti plak masa 1st year tu mungkin boleh ikut time cuti macam student biasa. Tapi once dah start research tu mungkin susah sikit nak cuti. Jadinya kalau awak jenis mudah homesick sepanjang minggu, sepanjang bulan, sepanjang tahun saya memang tak suggest ambik mixed mode ni. Kalau rumah dekat denagn uni OK lagi. Tapi kalau rumah jauh and tapi nak slalu balik rumah family, then please consider money and travelling time. Dari segi workload mungkin banyak sikit dari full research sebab kena buat 2 benda. Normal la kan bila masuk kelas akan ada kuiz & assignment. So kat situ beza yang paling jelas dengan full research. Dari segi pertukaran ke pDH plak saya tak pasti boleh ke tak, mungkin pembaca boleh share sedikit sebanyak.
3. COURSEWORK
Disebabkan kulliyah saya x offer coursework so mintak maaf ye tak boleh nak cerita panjang. Cuma setakat yang saya tahu, yuran kena bayar ikut how many credit hours. Kena attend kelas & akan ada kuiz, assignment. Saya penah ambik degree so saya tahu dah perasaan penat disebabkan kuiz ni. Bukan penat sebab study tapi penat sebab memanjang risau pasal cane nak hadap kuiz tanpa study. Saya rasa sume orang tau macam perasaan tu LOL. Tapi kalau awak rasa lagi senang ikut jelah flow yang lecturer dah sedia, then ambik coursework pun ok.
Dari segi subject apa yang nak ambik tiap sem tu saya tak pasti macam mana mungkin orang lain boleh buat 1 confession lain haha. Mungkin ada subject yang boleh pilih, ataupun mungkin ada yang dah fixed saya tak pasti sangat. Saya ni jenis yang susah bangun pagi so coursework also is a big NO for me. Bangun pagi, prepare apa yang patut, iron baju and everything. In short, ambik coursework sama macam degree balik. Cumanya tukar subject & lecturer and belajar lagi details dari dulu. Pasal presentation also im not sure about this.
In short, if you think you kinda morning person, prefer sit & listen learning process, possess multiple talent to absorb different subjects from different field, need constant guideline from lecturer, cannot handle hands-on work, good at following flow, then better go for coursework. Cuma sedikit tambahan kalau awak nak sambung pHD dengan master coursework mungkin kena study lebih sikit pasal ni. Ataupun pembaca boleh share macam mana caranya.
Saya rasa ni je kot boleh saya kongsi for your consideration before ambik master. Sebab ramai yang saya jumpa diorg rasa diorg dah ambik bidang yang salah & nak quit. Tak larat nak carry on padahal nak habis dh. Saya sertakan ucapan good luck ye untuk sape2 yang bakal/teringin nak sambung master especially those yang dah keje & financially stable. Sebab dah sambung nanti sayang kalau nak patah balik.
Sekian.
– Sis Pelajar Master

2. Akak master kedua
Master by research..
Kalau minat bidang ni,, go on..tapi ni bukan nya tempat y ORANG akan ajar kita..semua nya akan depend on kita sendiri..nak tanya cikit2 tu boleh laa..hehe..but mostly,, by research akan ajar kita jdi more independent person..
kalau minat coursework,, go on dgn coursework,, minat nk masok kelas,,minat nak ambil quiz,test,exam..tapi y ni kena skor laa..sbb 'B' baru LULUS, okeyyy 
Masa main..kita main..
Masa nak fokus..kita fokus betul2..masa fokus ni laa, mcm2 rasa dapat,, rasa nak muntah laa...pening laa...
nak give up kan..tak boleh..sbb this is my future..masa ni laa akan byak call 'Umi' ckit..minta doa byak2..biar makin rajin n di permudahkan urusan..
Nampak mcm tak ada kerja nak buat..tapi dalam kepala, kadang2 tgah buat kerja lain pun,,fikir pasal research..haha
Jgn sangka nmpak air muka tenang, kepala otak pun tenang,, No, No..hehe tapi biasa nya air muka Auni tak mcm ni..no tenang2 ni bila dah serabut..haha   
Pastikan pilih SV y betul2 boleh guide kita,.
Yang boleh kita bawa berbincang,, yang kita selesa,,   ,, yang kena dgn jiwa,, yang kita dah kenal hati budi dia,, kenal mcm mana cara kerja SV kita,,
Mcm contoh Auni, Auni nga SV dah set kan satu masa khas nak jumpa every week..
N every week, 'Wajib' kena jumpa..haha..tak boleh tak jumpa..haha
Tapi pernah juga nk skip appointment nga SV,, sbb stuck or malas  
Tapi SV cakap, macam mana pun,,kena jumpa juga,,sbb nak pasti kan Auni ni kat jalan y betul,, tak buat kerja yang sia-sia,,tak buat kerja y berulang2..
pilih bidang y betul2 kita minat,,a big "NO" utk pilih bidang atas dasar ikot kawan..NO,,NO..bahaya nanti utk research kita..jangan buat something yang kita kurang minat..pilih bidang yang betul2 kena dgn jiwa kita..
(Auni)
(Master in mathematics)
Sambung balik bukan atas dasar bijak..tapi ada laa 'satu' sbb y kuat mendorong nk sambung..hehe
Smbung blajar balik atas niat tawakal tu ala allah je..
Langsung tak pikir pasal kewangan tapi alhamdulillah dipermudahkan

3. Akak master ketiga

Ok la, nak sharing jugak. Bercakap dari pengalaman, since I dah buat master and now bekerja dalam academic line.
1st, kena consider tujuan awk buat master before pilih mode of study… Klu rasa nak masuk academic line or nak sambung phd nanti, the best is kena amik yg ada component research (dissertation) atau fully research. Sbb thesis itu sgt penting dan sering ditanya klu nak minta keje nt dan jg berguna bila buat research (journal article or grant).
Klu utk buat phd pun sama, research master anda sgt berguna in term of provide pengalaman/pendedahan buat research so taklah pengsan masa phd nanti. Dan research master blh jg dijadikan ground untuk buat phd. So masa master ni pilihlah tajuk yg boleh dikembangkan bila buat phd nt, jd tak lari bidang and dah tak susah, u just expand.
Wlupun begitu, my advice is to do mix mode. Sbb component thesis tak besar sgt (but still ada, so dh memenuhi syrt), dannn jika nak masuk academic line, sebaiknya kita dah upgrade pengetahuan dlm course2 tertentu. Jika menggunakan knowledge peringkat undergrad saja mcm tak cukup padu.
However, jika tujuan buat master hanya suka2/utk kepuasan, etc, tak kesahlah nak buat mode mana…
Selain tu, kena tengok ur disiplin jugak. Klu anda jenis berpoya2 susah nak disiplin bab masa dsb, payah nak buat research. Sbb kita uruskan sdri masa tu (tak perlu hadir kelas dsb), progress bergantung pd disiplin awk sdri. Tp klu amik coursework or mix mode yg kena hadir kelas, biasanya blh hbs study dlm tempoh masa standard, sbb kita ikut jer dah ada jadual tu, sem 1 kena hadir kls, asgm, xm, pastu proceed ke sem 2. Sama mcm undergrad. Jarang org extend bersem2 jika buat mode ini.
Akhir kata, nak pilih mode apa bergantung pd keperluan anda mengapa buat master. Jangan takut jangan stress, tak susah pun buat master, lagiii senang dari undergrad. Sy rasa lagi seksa nak habiskan 1st degree sbb 3 tahun tu lama sgt drag hingga hilang motivation. Master tak sedar setahun+ dah habis…
Level master bukan susah mana, kena lebih participating and perform saja, cth bercakap lebih, blh berdebat/defend ur ideas, pendek kata play active role. Jika undergrad duduk je dlm kls diam2 jadi ulat buku pun blh grad. Master perlu aktif sikit, tp level susah tu tak susah mana pun sebenarnya. Ada lecturer, cara markingnya jika for undergrad, kita diberi markah berdasarkan point yg betul. Tp for master level, dia anggap kita dpt 100 markah dulu, then point mana yg salah dia akan tolak markah di situ. Sbb utk level master, kita sepatutnya dah expert and tak silap dari sudut knowledge/teori tu. Camtu saje…
Hehe baiklah sekian perkongsian. Moga bermanfaat.

..........................

Saya nak share juga tips cara nak memohon sambung master dan PHD di UPM dari seorang abang ni. Boleh klik di SINI

Baca juga entri lain:

Hidup Seorang Final Year Student
Permohonan Online Biasiswa MyBrain15 KPT - MyMaster2016 & MyPHD2016
Borang permohonan pelanjutan biasiswa JPA
June 22, 2016

JENIS-JENIS ZAKAT & KADAR ZAKAT FITRAH TAHUN 2016 BAGI SETIAP NEGERI

Assalamualaikum semua! Haaa tak sampai sebulan lagi kita akan menyambut bulan Syawal. Sekarang kira di bulan Ramadhan. So… Haa jangan lupa pula bayar zakat ye! Saya dah bayar zakat fitrah saya! Tapi abang kedua saya (alang) la yang tolong bayarkan haha (thankyou alang muah). Saya tinggal di Negeri Sembilan. Tetapi, memandangkan masa Alang nak bayar tu.. Alang berada di Sabah selama 3 bulan, so Alang pun bayar zakat fitrah saya mengikut kadar zakat fitrah negeri yang alang berada time tu (Sabah) iaitu RM7.  Gituuuu~ Haa sesiapa yang ada baby pun kena bayarkan tau untuk baby anda. Baby pun kena bayar zakat. For your information, bayaran zakat fitrah boleh dibuat sepanjang bulan Ramadhan sehingga sebelum sembahyang Hari Raya Aidil Fitri di pagi 1 Syawal. Kalau pagi tu sebelum sembahyang sempat nak bayar pun boleh. Zakat Fitrah boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik Majlis Agama Islam Negeri masing-masing. Kadar bayaran zakat fitrah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam negeri (bagi Malaysia) berdasarkan nilai satu gantang Baghdad atau bersamaan 2.7kg beras yang dimakan oleh majoriti penduduk negeri masing-masing. Okay.. Sebelum kita tengok kadar zakat fitrah tahun 2016 bagi setiap negeri di Malaysia ni, moh le kita tengok jenis-jenis zakat yang ada.

Jenis-Jenis Zakat dan Kadar Zakat Fitrah Tahun 2016 Bagi Setiap Negeri Di Malaysia

JENIS-JENIS ZAKAT & KADAR ZAKAT FITRAH TAHUN 2016 BAGI SETIAP NEGERI
kadar zakat fitrah tahun 2016/1437H
credit foto : bulletinmedia.blogspot.co.id
Ada 8 jenis zakat (zakat hanya 2.5%) iaitu:

  • Zakat simpanan
  • Zakat pendapatan
  • Zakat saham
  • Zakat emas/perak
  • Zakat KWSP
  • Zakat perniagaan
  • Zakat ternakan
  • Zakat padi

Kita nak bayar zakat ni untuk apa ye sebenarnya? Iyeee. Memang hukum menunaikan zakat ialah wajib di sisi agama. Tapi kita bayar zakat ni, disalurkan kepada siapa sebenarnya? Siapa yang guna duit zakat yang kita bayar setiap tahun ni?

Kalau nak tahu, bayaran zakat ni adalah untuk membantu mereka:
  • Bantuan banjir
  • Bantuan persekolahan
  • Bantuan asnaf
  • Bantuan bencana
  • Bantuan fakir miskin
  • Bantuan perubatan

Tapi ada yang liat sangat nak bayar zakat ni kan. Kekadang orang kaya yang liat nak bayar zakat. Pelik pelik, duit banyak pun taknak bayar zakat? Walhal tak luak mana pun rasanya kalau setakat bayar zakat berbanding duit mereka yang menimbun-nimbun tu. Mendapat pahala ada lah. Ohooo saya ni bukan nak kutuk semuaaa orang kaya ye. Ada segelintir je orang kaya yang bersikap bakhil ni hehe.  Moga kita dijauhkan dari sifat sebegini rupa Amin.

JENIS-JENIS ZAKAT & KADAR ZAKAT FITRAH TAHUN 2016 BAGI SETIAP NEGERI
kadar zakat fitrah 2016 1437H
Pada tahun 2016M/1437H, kadar zakat untuk setiap Negeri di Malaysia adalah seperti di bawah:

  • Negeri Sembilan RM6.50
  • Perak RM7.00
  • Pahang RM7.00
  • Selangor RM7.00
  • Kedah RM7.00
  • Kelantan RM7.00
  • Johor RM6.00/RM8.00
  • Melaka RM6.70
  • Pulau Pinang RM7.00
  • Sabah RM7.00
  • Sarawak RM7.00
  • Terengganu RM7.00
  • Perlis RM7.00
  • Wilayah Persektuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan RM7.00

**kadar berbeza mengikut Gred beras yang dimakan pembayar zakat
June 22, 2016

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuaa! Budak final year student sekarang semua dah tak sabar-sabar nak habiskan belajar, nak habiskan final exam, nak graduate dan juga menyiapkan tesis final year project (FYP)! Alhamdulillah saya dah settle buat hardbound tesis FYP dengan jayanya yeay! Then, pada sesiapa final year student yang under tajaan JPA, boleh la minta elaun tesis JPA kepada pihak JPA. Rugi kalau tak apply tau. Dapat elaun tesis JPA RM300 wohh. Hanya hantar beberapa dokumen dan benda yang diperlukan kepada JPA, haa tunggu beberapa minggu duit masuk ke bank Islam. Senang je nak buat tuntutan elaun tesis JPA ni, cuma mungkin leceh sikit bila kena minta tandatangan dan cop Ketua Jabatan (KJ)/ Ketua Dekan di borang tuntutan elaun tesis JPA.

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
tuntutan elaun tesis JPA
Apakah dokumen/benda yang diperlukan untuk tuntut elaun tesis JPA?

1. Borang elaun thesis JPA yang lengkap diisi. 

**Borang boleh ambil di website esilav (http://esilav2.jpa.gov.my/) atau boleh download di SINI

PERHATIAN: Borang lama ni dah tak guna. Sila guna borang baru. Boleh rujuk di SINI

2. CD softcopy full thesis 

**CD yang mengandungi full thesis (complete) mestilah dalam bentuk PDF file. 
Kenapa dalam PDF file? Supaya memudahkan proses dan tidak lari tulisan jika dibuka di komputer lain.

p/s: cara-cara untuk burn CD boleh dilihat di SINI

3. Salinan bahagian perakuan thesis yang ada tandatangan supervisor SV (certification). 

**BUKAN cover depannn sekali (hard cover) tu ye. tetapi page belakang hard cover tu (kebiasaannya), yang ada "as certified by SV". contoh seperti gambar di bawah ini.


maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
certification of supervisor
4. [UNTUK MAKLUMAN] Tak perlu sertakan nombor akaun bank Islam / slip penyata bank Islam. Sebab dalam borang elaun thesis tu ada nombor IC kita, jadi.. orang JPA boleh tahu nombor akaun bank Islam kita melalui no IC tu sahaja.


maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
Sila catatkan nombor kad pengenalan pelajar pada bahagian RUJUKAN FAIL JPA
Q: Berapa jumlah tuntutan elaun tesis JPA?

A: RM300. 

Q: Jumlah tuntutan di dalam borang elaun tesis tu kita letak RM300 atau ikut pada resit print thesis hardbound?

A: Tidak perlu letak apa-apa. Tak payah isi RM300 di situ. Biarkan sahaja kosong. Pengawai JPA yang bertugas akan letak amount di situ.

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
Biarkan saja kosong di tempat RM tu
Q: Apakah alamat bersurat JPA?

A: Boleh tengok alamat tersebut di borang elaun thesis JPA atau...

Alamat JPA :
JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, MALAYSIA
BAHAGIAN PEMBANGUNAN MODAL INSAN,
ARAS 5, BLOK C1, KOMPLEKS C
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62510 WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA
MALAYSIA

Q: Boleh ke just email dokumen-dokumen yang diperlukan tu ke JPA? 

A: Rasanya tak boleh by email. kalau nak make sure, boleh call pihak JPA sendiri. hantar by hand atau by pos(pos laju) sahaja.



Q: Nak apply elaun tesis ni ada last date atau due date ke? Atau bila-bila boleh asalkan dah submit thesis?

A: Tiada last date atau due date. Yeap. Boleh apply bila-bila masa asalkan selepas dah submit thesis hardbound.

Q: Tarikh credit elaun tesis tu bila? Berapa lama?

A: Tarikh kredit adalah tarikh arahan bayaran dari pihak JPA akan menerima bayaran tersebut dalam tempoh 1-3 minggu selepas tarikh kredit, tertakluk kepada pihak bank.

Ada yang dah dapat duit elaun tesis JPA katanya ... dalam masa 2 minggu macam tu kalau hantar by hand.

Ada sorang tu submit by pos pada 8 Jun dan 20 Jun ialah tarikh kredit nya.

Q: Macam mana nak tahu dah kredit? 

A: Boleh check di website Myself (https://myself.jpa.gov.my/).

**Jika nak tahu maklumat berkaitan MySELF JPA ni boleh klik SINI

e-SILA ID : No kad pengenalan kita.

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
tuntutan elaun tesis JPA
myself JPA
Hubungi JPA/ Contact JPA : 03-88853445 / 03-88853049/ 03-88853489
E-MEL JPA : ictbmi@jpa.gov.my

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
alamat tulis di depan sampul surat

maklumat lengkap berkenaan tuntutan elaun tesis JPA
3 benda penting yang kena hantar dalam sampul surat

[UPDATE]

JPA dah masukkan duit elaun tesis JPA ke akaun Bank Islam saya bulan Ogos 2016. Nak tahu maklumat lanjut, baca SINI.

[TERKINI]

maklumat terbaru berkenaan tuntutan elaun tesis: 
http://www.sayidahnapisah.com/2016/11/maklumat-terbaru-berkenaan-tuntutan-elaun-tesis-jpa.html

Tuesday, June 21, 2016

June 21, 2016

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

Assalamualaikum semua! Sudah lama tidak kita ketemu kan. Yaa iyaaa udah kenapa gue cakap bahasa indon ni hahaha. Puh puh berhabukkk blog ni dah banyak hari tak update. Sangat banyak hari arghhh! Last update 12 jun. Ya Allah lamanya tinggalkan blog ni. Maaf le pada siapa yang ternanti-nanti entri dari saya(bajet famous) kan. Sibuk sikit dengan thesis FYP (final year project) dan tamabahan lagi sekarang tengah final exam. Okay lah tanpa membuang masa, jom saya share cara-cara burn CD. Mudah, simple dan senang je cara-cara burn CD rupanya. Kawan saya sorang ni yang ajar cara dia. Ingat ada teknik yang susah ke apa kan, rupanya senang sangat nak burn CD, hanya beberapa minit pun boleh siap!

CARA-CARA BURN CD YANG SANGAT MUDAH

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

1. Mula mula kena la beli CD kosong dekat kedai kan. Hahaha. Saya beli CD dengan harga RM1.20 sahaja.

2. Masukkan CD ke dalam player CD di laptop. Bila dah masukkan, tunggu sekejap. Dan dia akan muncul seperti di bawah gambar ini. Lepastu, klik BURN FILES TO DISC.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

3. Selepas burn a disc, akan keluar seperti gambar di bawah. Kemudian, isi DISC TITLE (tajuk apa nak letak di CD tu) & bulatkan pada LIKE A USB FLASH DRIVE. Klik NEXT.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

**Maksud Like a USB flash drive ialah… CD ni akan berfungsi sama seperti pendrive yang kita biasa cucuk di laptop. Konsep copy paste cut delete sama je seperti kita biasa buat di pendrive.

4. Selepas klik Next, dia akan FORMATTING seperti gambar di bawah ni. Tunggu je sehingga selesai proses formatting ni.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

5. Selepas selesai format, dah selesai burn CD! Dia akan keluar seperti gambar di bawah. Klik je OPEN FOLDER TO VIEW FILES.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

6. Haaa kemudian letak la dokumen words ke..PDF ke..movie ke..music ke..video ke.. apa apa lah yang kita nak di dalam CD tu. Copy paste macam biasa je. Kalau saya, saya letak la dokumen PDF thesis FYP saya untuk dihantar ke bahagian JPA (untuk apply elaun thesis).

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

7. Kalau nak tengok kita betul-betul dah Berjaya burn CD dengan betulnya, boleh tengok di bahagian Computer. Lepastu bila nak keluarkan balik CD, right klik kemudian klik Eject (seperti kita buat bila nak Eject pendrive).

*Bila kita klik Eject, tempat CD di tepi lappy tu akan automatik terbuka terus. Selagi tak bukak, tunggu sampai dia buka ye.

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!
CARA-CARA BURN CD~SANGAT MUDAH!

Done! :)

Semoga bermanfaat, wassalam.

Sunday, June 12, 2016

June 12, 2016

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP

Yeayy semalam tolong umi buat kuih Melayu badak berendam yang super delicious! Kuih ni memang asyik viral je. Famous sangat kat bazar Ramadhan dan tak kurang juga, menimbulkan kontroversi yang panasssss. Sebab apa? Sebab nama kuih ni badak berendam tapi bila dicari badak di dalam kuih ni, enggak ada pun. Ramai yang duk tanya "mana badaknya?" =.= HAHAHAHA sangat tau ! haha. Okay lah apa apa pun, meh saya kongsi resepi badak berendam mudah dan sedap yang saya korek dari umi saya sendiri. Memang susah nak korek resepi badak berendam ni dari umi sebab umi kata umi buat biasanya tak ada sukatan pun. Main campak-campak je haahha. Itu lah seorang mak kan. Bila dah power memasak, campak-campak pun sedap dan menjadi. So, kalau ada sukatan kat bawah ni yang tak jelas, maafkan saya ye hehehe.

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
resepi badak berendam mudah dan sedap
Bahan-bahannya :

Tepung pulut
Garam
Tepung gandum
Kelapa santan
Gula kabung/gula melaka

Cara membuatnya :

1. Untuk buat doh tepung, masukkan air ke dalam tepung pulut (1/2 paket tepung pulut) secukupnya. 

**ikut nak banyak mana tepung pulut ikut kemahuan anda. Airnya pula kena sebati dengan tepung pulut untuk jadikan doh tepung yang cantik

2. Untuk inti badak berendam pula, potong kecil-kecil gula melaka/gula kabung.

**gula kabung lagi lembut dan sedap dari gula melaka. Gula kabung seperti gambar di bawah ni. Kebiasaannya, umi saya beli gula kabung di Pahang. Kat sana mudah didapati dan murah berbanding tempat lain. Sebab memang gula kabung famous di Pahang. Gula kabung ni diperbuat dari air nira pokok kabung. Umi kata gula kabung ada rasa dia tersendiri berbanding gula melaka. Tapi, kalau tak ada gula kabung, boleh je guna gula melaka. 

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
gula kabung
credit foto to : lipislady.blogspot.my
3. Lepastu, buat bulat-bulat kecil/besar dari doh tepung tu. Then, masukkan gula labung/gula melaka ke dalam bulat-bulat tu. 

**konsep buat dia sama macam buat kuih melaka dan kuih cek mek molek. Sama jugak macam buat kuih gulung, lain dia kalau kuih gulung dia bergulung. Kalau kuih badak berendam ni, dia bulat-bulat.

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
resepi badak berendam

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
resepi badak berendam

4. Bulat-bulat doh tepung yang sudah siap dimasukkan gula kabung/gula melaka, boleh lah masukkan ke dalam loyang.

**ratakan sedikit minyak ke dalam loyang sebelum bulat bulat itu dimasukkan, untuk memudahkan proses pengukusan.

5. Selepas itu, masukkan air adunan yang sudah ditapis (air adunan : santan 1 bungkus kecil *santan RM3* + garam sedikit + 1 sudu tepung gandum) ke dalam loyang tersebut.

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
resepi badak berendam

6. Masukkan loyang tersbut ke dalam periuk kukus.

RESEPI BADAK BERENDAM MUDAH DAN SEDAP
resepi badak berendam

7. Tunggu selama 15 minit untuk masak badak berendam sepenuhnya.

Siap!

Sedap ke tak sedap badak berendam ni? Of course lah sedap! Hahaha. Lagi-lagi kalau umi saya yang buat. Memang tangan pembuat kuih tradisional melayu yang sodap sodap. 

Abangder saya kalau balik ke rumah seremban ni, mesti request kat umi kuih badak berendam. Bahan-bahan semua abangder sponsor. Umi tinggal buat je. Sebab umi buat memang terbaekkk. Semalam kakngah balik rumah, kakngah pulak mengidam nak makan kuih badak berendam. Saya pun tolong la apa yang patut. Senang je buat badak berendam ni, cuma tak reti nak buat doh tepung dengan cantik dan kenyal nya seperti umi buat hehe. Den kena belajar lebih lagi ni dari umi kalau nak power.

Selamat mencuba! :)

Cuba juga resepi (klik tajuk entri untuk baca) :

3. Resepi Aiskrim Choki Choki

p/s: Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray yang diperbuat daripada 100% bahan organik. Hanya spray dan sapu sahaja. Berkesan melegakan sakit pinggang, sakit belakang, sakit lutut, sakit pinggul, kebas-kebas, kejang, lenguh-lenguh, sakit segugut, selsema, terseliuh, resdung, tergeliat urat. RM80 termasuk postage untuk 1 botol. RM150 untuk 2 botol. Testimoni berkesan boleh tengok (klik) di SINI

Sesiapa yang nak beli Biobax atau nak jadi dropship/agen/mini stokis Biobax, boleh whatsapp saya 0172008642 (Sayidah)

resepi badak berendam
BIOBAX COOL THERAPHY
SPRAY DAN SAPU!