http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

nak kena berwuduk ke jika baca Quran di handphone?

By 8:47:00 PM ,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua! Ada orang tanya .. nak kena berwuduk ke jika baca Quran di handphone (hp)? Haa biasa kita dengar soalan 'boleh ke bawa handphone yang ada isi Quran di dalamnya ke dalam tandas' kan? Kali ni soalan dia lain sikit tapi jawapan dia sama je sebenarnya.

nak kena berwuduk ke jika baca Quran di handphone?


nak kena berwuduk ke jika baca Quran di handphone?
nak kena berwuduk ke jika baca Quran di handphone?
Soalan: 
Mohon pencerahan, ada kawan tanya jika Quran di hp kalau nak baca perlu tak berwuduk?

Jawapan ustaz:
Biasanya para alim buat dalil logik, katanya:

+ kita yakin dalam perut kita ada tahi, tahi tu najis, tak boleh bawa sembahyang. Tapi kenapa bila nak solat, tak diwajibkan buang najis dulu?

+ Kita hafaz Quran. Quran ada dalam kepala kita. Quran sifatnya suci, nak pegang pun kena ada wuduk.. Tapi bila nak masuk tandas, kenapa kita tak diwajibkan untuk menanggalkan kepala kita letak di luar?

Justeru, begitu juga dengan handphone. Al-Quran yang ada di dalamnya bersifat memory. Maka, tak perlu berwuduk untuk membacanya. Wallahualam.

Semoga bermafaat!
Wassalam.


Baca juga entri:

You Might Also Like

4 comments

  1. logik juga alasan ustaz. kadang kala kita perlukan jawapan sebegini berbanding huraian yang panjang lebar yang agak kompleks untuk difahami

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. muslim pro. search je 'muslim pro' dekat Play Store.

      Delete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.