http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

orang koma dengar tak apa yang kita cakap?

By 4:00:00 PM , , ,

Pernah seorang kawan saya ni tanya saya "kakcik, orang koma dengar tak apa yang kita cakap kat dia? Sebab saya nak ajar abah mengucap dua kalimah Syahadah". Time tu saya tengah call dia sebab ayah dia masuk hospital, koma. Second time kena strok. Time tu memang dia menangis teruk la, habis saya sekali menangis. T.T

orang koma dengar tak apa yang kita cakap?


orang koma dengar tak apa yang kita cakap?
orang koma dengar tak apa yang kita cakap?
*sekadar gambar hiasan*
Then, saya tanya umi soalan tersebut. Umi jawab "orang koma ni boleh dengar apa yang kita cakap sebenarnya. Kalau kita berbual-bual dengan dia atau berbisik kat telinga dia, dia boleh dengar."

So, yang tentang mengajar orang koma mengucap tu..kalau kita selalu sebut dan ajar mengucap di telinga mereka, mereka boleh mengikutnya dalam hati inshaaAllah. Eventhough tak ada response, saya percaya orang koma boleh dengar apa yang kita cakap dan apa yang kita bisikkan di telinga dia.

Tu sebab kita digalakkan berbual atau bercerita atau memberi galakan & semangat kepada orang yang sedang koma. Kerana ianya secara tidak langsung boleh membantu mereka, selain daripada kita berdoa kepada Allah untuk menyedarkan mereka dari koma. InshaaAllah :)

Apa pendapat korang pula? 

You Might Also Like

9 comments

  1. Memang betul apa yang Sayidah cakapkan, oang koma sbenarnya dengar apa yang kita cakap tapi mereka tak dapat menyahut sebab rohnya berada dalam dua persimpangan.. Sebab tue kita disarankan ucap kalimah syahadah pada telinga dia, bacakan surah yassin untuknya dan bercerita dengannya dengan harapan dia akan pulih seperti biasa.. Sebab dengan mendengar suara kita, mungkin dia lebih bersemangat untuk bangkit semula.. =) nie pendapat akak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul saya setuju dengan pendapat akak. saya pun ada dengar macam tu juga.

      Delete
  2. kalau tengok dlm drama mcam boleh dengar...

    ReplyDelete
  3. Akk pernah melalui pglaman mcm ni..semasa arwah mak akak koma 6 bulan lepas..doktor keep remind kami adik beradik..jgn berhenti bergilir-gilir bisikkan kalimah syahadah & kalimah2 suci Allah ke telinga arwah sbb dia dpt mendengar..yg paling ringkas...Allah..Allah..sayu hati bila igt saat2 tu..hanya Dia yg tahu sbb dpt rasakan yg kami akan kehilangan org yg terpenting dlm hidup kami adik beradik..:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah sayu nya kak. Takziah kak. Mari kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat arwah mak akak :')

      Delete
  4. Masa akak koma dulu akak boleh dengar orang keliling akak...akak dengar suara abah akak baca yassin, suara mak akak, suara adik2 akak....memang orang koma boleh dengar apa orang disisi dia cakap...

    ReplyDelete
  5. Kawan baik mai masa tingkatan 3 pernah koma sebab accident, sedih gila masa tu, mai pergi melawat, lepastu mak dia suruh mai sembang ngan dia. Mai bisik dengan dia cerita2 manis pasal kami, dan suruh dia kuat..

    alhamdulillah, skrg dia dah sembuh. Kuasa Allah.

    ReplyDelete
  6. Husband kazen penah koma dlu, apa yang kami sembang masa kat wad smua dia dgr.. Patu abis dr koma dia cite balik kat kami.. betul kot.. org kom ablh dgr, Allahuakbar.. Kuasa Allah

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.