http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

the less you expect, the more you get

By 12:15:00 PM , ,

Sekarang ni saya suka dan berpegang dengan kata hikmah "the less you expect, the more you get". Kata hikmah ke? Okay la bukan kata hikmah, tapi lebih kepada quote. Quote "the less you expect, the more you get". Mesti pernah dengar kan? Sebab apa saya suka quote ni?

the less you expect, the more you get


the less you expect, the more you get
the less you expect, the more you get
Disebabkan quote ni, saya lebih rasa untuk tidak meletakkan expectation yang tinggi pada sesuatu hal atau perkara atau benda. So that, saya tak berasa terlalu frust atau sedih atau kecewa bila something tak meet my expectation. Saya dah mind set awal-awal "kau jangan letakkan harapan setinggi gunung kerana ianya boleh musnah menjadi cebisan debu". 

the less you expect, the more you get
expectation is the root of all heartache
Makanya, letak lah expectation kita di tempat yang sederhana. Tidak terlalu rendah, tidak terlalu tinggi. Tidak terlalu rendah supaya kita bersemangat dan berusaha bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu kerja. Tidak terlalu tinggi supaya apabila ianya tidak memenuhi kehendak kita, kita akan berasa lebih redha kerana kita telah bersedia. Bersedia dengan apa saja kemungkinan.

Contohnya la kan.. bila kita expect tinggi kita akan dapat skor markah tinggi untuk sesuatu subjek dalam exam tapi tiba-tiba result keluar rendah.. Wohhh sakitnya tuh di siniii woh! Hahaha. Ataupun bila kita over confident dan expect laki tu suka kita tapi sebenarnya kita telah di friendzone kan oleh beliau.. haaa sakit tak sakit tak? Hahaha. Tu contoh jela. Banyak lagi contoh. Saje je bagi yang tu :P

the less you expect, the more you get
sometimes, you just have to lower your expectations to avoid unnecessary disappointments
In my situation, bila saya rasa helpless atau bila sesuatu tidak berjalan seperti yang saya rancangkan atau bila seseorang tidak memberi reaksi yang sepatutnya kepada saya..saya akan terus ingat pada quote the less you expect, so the more you get. Saya akan pujuk diri dengan mengulang quote tersebut pada diri sendiri. 

Kesimpulannyaaaaa.. sentiasa ingatkan pada diri untuk tidak meletakkan jangkaan kepada manusia terlalu tinggi. Letaklah jangkaan yang lebih kepada-Nya. Serahkan segala urusan kepada Allah. Dengan itu, hati akan menjadi lebih tenang dan redha inshaaAllah :)

You Might Also Like

2 comments

  1. wat apa tu (^_^) ucing singgah sini.info ini macam sedekah..the power of sedekah.(^_^)

    ReplyDelete
  2. betul tu..berharaplah hanya pada Nya..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.