Search This Blog

anak buah kena chicken pox (cacar air)

By 8:00:00 PM , , , ,

Sekarang memang musim orang kena demam campak/chicken pox kan? Bukan setakat bayi dan kanak-kanak, orang dewasa pun kena. Anak buah saya, Fatihah pun kena chicken pox baru-baru ni. Dia kena start 5 Disember 2016 yang lepas. Sekarang ni dah 14 Disember, kakyong kata dah banyak kurang chicken pox Fatihah. Parut pun dah makin pudar. Alhamdulillah.

anak buah kena chicken pox (cacar air)
anak buah kena chicken pox (cacar air)
credit image: sehatsehatyes.blogspot.com
Tapi kan, satu fakta yang saya baru tahu adalah - demam campak tak sama dengan chicken pox. Selama ni saya ingat chicken pox tu demam campak dan demam campak adalah chicken pox. Rupa-rupanya dua tu adalah dua benda yang berbeza.

Chicken pox: cacar air
Measles@rubeola : campak

Apa beza demam chicken pox dan demam campak? Apa yang saya baca..

+ chicken pox ni semua orang akan kena sekali seumur hidup sekurang-kurangnya. Tak kira la baby atau orang tua sekali pun boleh kena chicken pox. Kalau sistem immune kuat, akan kena sekali je seumur hidup. Manakala, campak ni boleh dicegah melalui suntikan rubella.

+ beza dari segi tanda dan gejalanya. tanda chicken pox: demam / timbul ruam peluh (cacar air) & ruam tu sangat-sangat gatal / bintik-bintik macam bisul. tanda-tanda demam campak pula: kebiasaannya akan mengalami gejala jangkitan pada saluran pernafasan / naik ruam merah pada badan / batuk/ demam.

Yang pasti, both chicken pox dan demam campak ni boleh berjangkit. So, macam Fatihah, kakyong saya pisahkan tempat tidur Fatihah dengan abang dan adik dia. Nak peluk-peluk, muah muah tak boleh. Nak main sama boleh tapi jangan bersentuh sangat. Lepastu macam biasa la, Fatihah tak pergi sekolah sebab tak nak berjangkit dengan pelajar lain. Dah banyak hari juga Fatihah tak pergi sekolah.

Antara rawatan chicken pox/demam campak yang boleh dilakukan:

1. Ubat minum & ubat sapu klinik/hospital

Kalau pergi ke klinik, Doktor akan beri ubat minum dan ubat sapu untuk chicken pox ni. Macam kakyong, dia kata dia bagi ubat minum dengan sapu ni sekejap je. Dalam 3 hari macam tu je. Lepastu, stop. Tak bagi dah ubat klinik. 

2. Minum air kelapa

Untuk keluarkan bisa, minum air kelapa yang fresh. Air dari buah kelapa tu sendiri. Jangan campur sebarang gula atau ais. Minum air kelapa natural macam tu je. Lebih afdhal gitu.

3. Mandi dengan air daun semambu

mandi dengan air daun semambu untuk mengeluarkan bisa chicken pox
Tu daun semambu. Boleh didapati di kedai ataupun cari la kot-kot ada kawan/jiran yang tanam pokok semambu tu.

Kalau kakyong, setiap kali Fatihah nak mandi, kakyong akan sediakan satu baldi yang berisi air daun semambu. Daun semambu tu diramas-ramas kemudian dimasukkan ke dalam baldi. Campurkan air paip biasa ke dalam baldi.

Katanya, fungi air daun semambu ni nak bagi keluar bisa.

4. Sup udang geragau

Ni saya dapat tahu dari seseorang. Beliau makan sup udang geragau untuk merawat demam campak/chicken pox. Dan terbukti memang berkesan.

5. Krim Herbal Blend & Basic H (Shaklee)

Basic H: mandian yang membantu meredakan demam campak/chicken pox
Herbal Blend: krim melegakan gatal dan menyembuhkan parut demam campak/chicken pox
anak buah kena chicken pox (cacar air)
herbal blend- krim melegakam gatal dan sembuhkan parut demam campak/chicken pox
Herbal Blend Multi purpose Cream :
  • dingin pada kulit
  • ekstrak herba semulajadi
  • tidak berminyak
  • mudah menyerap
  • aroma menenangkan
  • mudah digunakan
  • mudah dibawa
  • sesuai untuk semua golongan (termasuk bayi)
  • dijamin berkesan menyembuhkan ruam, parut, tumit pecah, lemak berlebihan, kulit kering, ekzema, gatal-gatal, gigitan nyamuk.
  • halal
  • tanpa steroid
anak buah kena chicken pox (cacar air)
Herbal blend multi purpose cream
Q: Cream herbal blend tu boleh kan sapu kat baby kalau kena nyamuk, semut kecil dan ruam kan?
A:
+ Ya boleh.
+ Boleh..multipurpose..massage baby pun boleh.
+ Saya guna masa baby kena ruam susu di muka, memang kering cepat

anak buah kena chicken pox (cacar air)
testimoni herbal blend shaklee
Basic H:
  • organik
  • tidak bertoksik
  • tanpa gas beracun
  • tanpa bahan kimia berbahaya
  • tanpa bahan pewangi
  • lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • tanpa klorin
anak buah kena chicken pox (cacar air)
mandikan orang yang demam campak atau chicken pox dengan Basic H Shaklee 
"A: Basic H boleh tak guna buat sapu badan anak yang kena campak?

R: Anak saya baru kena campak. Apa yang saya buat..mandikan dengan basic H dan sapu herbal blend. 2 hari sudah hilang.

A: Oh berkesan juga ye. Dia asyik tergaru-garu kesian pula tidur tak lena.

Y: Buat mandi lah. Sapu terus kang takut lain jadinya sebab Basic H tu double concentrated kan :)
L: Saya buat yang sama macam R. Memang berkesan especially herbal blend tu."

anak buah kena chicken pox (cacar air)
Basic H boleh digunakan untuk menyembuhkan demam campak
"Yup..Basic H sangat-sangat membantu. Dah seminggu khalisya kena chicken pox, hari-hari ifa mandikan dengan BH (Basic H) dan sapu dengan MHB (Herbal blend). Tidur malam pun tak pernah merengek gatal kat pox nya tu. Alhamdulillah, genap 5 hari dah kering. Sangat-sangat cepat dan sangat-sangat membantu. Kawan-kawan sekolah khalisya yang kena dulu dari dia pun masih belum kering lagi pox nya. Basic H banyak membantu menceriakan kehidupan kami."

anak buah kena chicken pox (cacar air)
Basic H membantu melegakan gatal dan mengeringkan chicken pox
Basic H ni banyak sangat kegunaan dia tau. Bukan setakat untuk mengubati demam campak/chicken pox, malah untuk yang demam teruk atau ada kutu yang teruk di kepala pun boleh guna Basic H.

"Anak lelaki demam panas teruk. Keluar darah dari hidung macam air paip. Mandikan 2 kali dengan BH, larutkan 3 biji Vita C Chewable dalam botol susu. Alhamdulillah panasnya berkurang."

anak buah kena chicken pox (cacar air)
Mandikan dengan basic H + Vita C - menyembuhkan bayi/kanak-kanak yang demam panas
"Kisah anak-anak dan kutu di taska masih belum resolve sepenuhnya. Semalam kepala saya gatal sangat. Risau berjangkit. Balik je rumah, terus saya basahkan kepala dan lumur beberapa titik Basic H Shak;ee kat rambut. Terus lega kepala yang gatal ni. Malam kang nak kena mulakan operasi basmi kutu lagi. Kepala semua orang akan dilumur dengan Basic-H!"

anak buah kena chicken pox (cacar air)
Baisc H - menyelesaikan masalah kutu dan gatal di kepala yang melampau
Harga 1 Herbal Blend: RM23.32
Harga 1 Basic H: RM39.22
Harga 1 Chewable Vita-C Plus (100mg, 90 biji/tablets) : RM39.75

*harga postage setiap produk di atas : RM10.60

Kalau nak order, boleh whatsapp/call saya (Sayidah-agen sah Shaklee) di 0172008642 anytime. Saya akan response dalam masa 24 jam.

Sesiapa yang kena chicken pox atau demam campak tu, semoga cepat sembuh ye! Sekian, wassalam :)

You Might Also Like

2 comments

  1. loh mati2 ingt chicken pox dgn demam campak tu sama. lain rupanya

    ReplyDelete
  2. Chickenpox dgn campak memang tak sama, cuma bahasa kita je nak mudah sebut .. :) kalau klinikal memang lain.

    Hmm saya kena demam chickenpox ... masih lagi bergelut nak hilangkan parut, sib baiklah pokok semambu ada depan rumah je. :)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.