Search This Blog

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator

By 10:00:00 AM , , ,

Apakebenda algebra calculator & quartic equation calculator ni? ALGEBRA CALCULATOR ni ialah kalkulator untuk menyelesaikan soalan/equation algebra. Tak kisah la highest degree bagi equation algebra tu satu atau dua atau tiga atau empat atau lima atau enam, boleh guna algebra calculator ni. QUARTIC EQUATION CALCULATOR pula adalah kalkulator untuk solve problem/equation yang highest degree nya adalah empat (general equation: ax^4+bx^33+cx^22+d^x+e=0). So, kadang-kadang kan ada equation yang highest degree 4 yang kita tak tahu nak factorize macam mana, tambahan pula dekat kalkulator saintifik fx-350MS & fx-570MS tak boleh nak kira sampai degree 4.. haaa boleh la guna quartic equation Calculator ni. Mudah je.

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator


Contoh soalan (4th degree equation): 1/2m^4 + 20m - 457/4 = 0 



Steps:

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

2. Quartic Equation Calculator: http://www.1728.org/quartic.htm

Steps:

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Quartic Equation Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Quartic Equation Calculator

So, jawapan bagi 1/2m^4 + 20m - 457/4 = 0 ada empat solution. Dua daripadanya adalah imaginary root.

1. 3.1743
2. 0.66044 + 3.9468i
3. 0.66044 - 3.9468i
4. -4.4952

Kelebihan algebra calculator : ada tunjuk langkah-langkah jalan penyelesaian bagi equation tersebut
Kelebihan quartic equation calculator: jawapan lebih tepat berbanding algebra calculator (sebab algebra calculator tak masukkan sekali jawapan imaginary)

Okay itu sahaja, moga mendapat manfaat bagi students maths di luar sana. Bukan apa, haritu saya ada jumpa equation yang x^4. Lepastu ternganga tak tahu nak factorize macam mana. Sebab biasa jumpa equation x^4 yang senang, yang mudah difactorise. Tapi, haritu jumpa equation yang susah. Tu yang search Google macam mana cara nak selesaikan. Tup tup terjumpa dua calculator online ni. Sangat membantu!

That's all, adios!

You Might Also Like

0 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.