Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator

by - January 08, 2017
Apakebenda algebra calculator & quartic equation calculator ni? ALGEBRA CALCULATOR ni ialah kalkulator untuk menyelesaikan soalan/equation algebra. Tak kisah la highest degree bagi equation algebra tu satu atau dua atau tiga atau empat atau lima atau enam, boleh guna algebra calculator ni. QUARTIC EQUATION CALCULATOR pula adalah kalkulator untuk solve problem/equation yang highest degree nya adalah empat (general equation: ax^4+bx^33+cx^22+d^x+e=0). So, kadang-kadang kan ada equation yang highest degree 4 yang kita tak tahu nak factorize macam mana, tambahan pula dekat kalkulator saintifik fx-350MS & fx-570MS tak boleh nak kira sampai degree 4.. haaa boleh la guna quartic equation Calculator ni. Mudah je.

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator


Contoh soalan (4th degree equation): 1/2m^4 + 20m - 457/4 = 0 



Steps:

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Algebra Calculator

2. Quartic Equation Calculator: http://www.1728.org/quartic.htm

Steps:

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Quartic Equation Calculator

Algebra Calculator & Quartic Equation Calculator
Quartic Equation Calculator

So, jawapan bagi 1/2m^4 + 20m - 457/4 = 0 ada empat solution. Dua daripadanya adalah imaginary root.

1. 3.1743
2. 0.66044 + 3.9468i
3. 0.66044 - 3.9468i
4. -4.4952

Kelebihan algebra calculator : ada tunjuk langkah-langkah jalan penyelesaian bagi equation tersebut
Kelebihan quartic equation calculator: jawapan lebih tepat berbanding algebra calculator (sebab algebra calculator tak masukkan sekali jawapan imaginary)

Okay itu sahaja, moga mendapat manfaat bagi students maths di luar sana. Bukan apa, haritu saya ada jumpa equation yang x^4. Lepastu ternganga tak tahu nak factorize macam mana. Sebab biasa jumpa equation x^4 yang senang, yang mudah difactorise. Tapi, haritu jumpa equation yang susah. Tu yang search Google macam mana cara nak selesaikan. Tup tup terjumpa dua calculator online ni. Sangat membantu!

That's all, adios!

You May Also Like

0 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p