Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus

by - March 03, 2017
Okay jangan kata korang tak pernah dengar larangan jangan jatuhkan air mata atas jenazah? Saya pernah dengar larangan ni dan rasanya ada orang cakap dengan saya tentang tak-boleh-jatuh-air-mata-atas-jenazah-thing ni kecil-kecil dulu. Mereka kata tak boleh jatuh air mata atas jenazah sebab takut muka jenazah tu sakit. Whoa really? And I'm wondering.. kenapa tak boleh? Kalau kita menangis time cium jenazah, macam mana? Apa kesalahan air mata yang jatuh atas muka mayat tersebut? 

Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus


Soalan: Setelah mak ayah mati, kita mestilah cium jenazah arwah mak ayah. Betul tak air mata tak boleh jatuh sikit pun ke muka jenazah? Sebab apa?

tears
Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus
Jawapan: 

Haa.. ada orang kata kalau kita cium mak ayah kita, air mata kita tak boleh jatuh atas mayat. Dia tanya kita sebab apa. Awak tanya lah orang yang bagitahu tu lah. Siapa kabo kat awak tak boleh jatuh? Awak tanya dia lah. Awak reka mana air mata tak boleh jatuh?

Tak ada salah. Tak ada masalah. Air mata kita najis tak? Tak najis. 
Jangan jatuh air kencing atas mayat sudah lah.

Yang hadis Nabi tak ikut. Ni duk ikut perkataan-perkataan mengarut:
+ Tak leh kena air mata
+ Kucing hitam tak boleh langkah mayat nanti mayat bangun balik



Itusahajaperkongsian. 
Semoga bermanfaat. Daaa~wassalam :)

You May Also Like

4 comments

  1. Betul tu. Macam2 larangan yg pelik2 kita ni

    ReplyDelete
  2. That means tak pe la kalau air mata kita tkena jenazah pun ? Pernah jugak dengar kalau jenazah dimandikan tak boleh kena air mata.

    ReplyDelete
  3. hah , saya pun pernah terdengar larangan nih

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p