Search This Blog

Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus

By 10:31:00 AM ,

Okay jangan kata korang tak pernah dengar larangan jangan jatuhkan air mata atas jenazah? Saya pernah dengar larangan ni dan rasanya ada orang cakap dengan saya tentang tak-boleh-jatuh-air-mata-atas-jenazah-thing ni kecil-kecil dulu. Mereka kata tak boleh jatuh air mata atas jenazah sebab takut muka jenazah tu sakit. Whoa really? And I'm wondering.. kenapa tak boleh? Kalau kita menangis time cium jenazah, macam mana? Apa kesalahan air mata yang jatuh atas muka mayat tersebut? 

Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus


Soalan: Setelah mak ayah mati, kita mestilah cium jenazah arwah mak ayah. Betul tak air mata tak boleh jatuh sikit pun ke muka jenazah? Sebab apa?

tears
Benarkah Tak Boleh Jatuh Air Mata Atas Jenazah? - Ustaz Azhar Idrus
Jawapan: 

Haa.. ada orang kata kalau kita cium mak ayah kita, air mata kita tak boleh jatuh atas mayat. Dia tanya kita sebab apa. Awak tanya lah orang yang bagitahu tu lah. Siapa kabo kat awak tak boleh jatuh? Awak tanya dia lah. Awak reka mana air mata tak boleh jatuh?

Tak ada salah. Tak ada masalah. Air mata kita najis tak? Tak najis. 
Jangan jatuh air kencing atas mayat sudah lah.

Yang hadis Nabi tak ikut. Ni duk ikut perkataan-perkataan mengarut:
+ Tak leh kena air mata
+ Kucing hitam tak boleh langkah mayat nanti mayat bangun balik



Itusahajaperkongsian. 
Semoga bermanfaat. Daaa~wassalam :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Betul tu. Macam2 larangan yg pelik2 kita ni

    ReplyDelete
  2. That means tak pe la kalau air mata kita tkena jenazah pun ? Pernah jugak dengar kalau jenazah dimandikan tak boleh kena air mata.

    ReplyDelete
  3. hah , saya pun pernah terdengar larangan nih

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.