kompaun dikenakan bagi kesalahan memandu tanpa lesen memandu yang sah & tamat tempoh

by - March 13, 2017
Undang-undang baru JPJ -- bayaran kompaun dikenakan kepada mereka yang membuat kesalahan memandu tanpa lesen memandu yang sah dan tamat tempoh. Tak tahu lah undang-undang JPJ ni baru dilaksanakan pada tahun 2017 ni atau tahun lepas, tapi saya baru je tahu benda ni.

kompaun dikenakan bagi kesalahan memandu tanpa lesen memandu yang sah & tamat tempoh


kompaun dikenakan bagi kesalahan memandu tanpa lesen memandu yang sah & tamat tempoh
kompaun dikenakan bagi kesalahan memandu tanpa lesen memandu yang sah & tamat tempoh
Bagi kesalahan : Seksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 Memandu Tanpa Lesen Memandu yang sah dan tamat tempoh, mereka akan dikenakan kadar kompaun mengikut tempoh-tempoh yang tertentu.


Kadar Bayaran Kompaun Secara Berperingkat

1. Motosikal

1-15 hari : RM 100
16-30 hari : RM 150
31-60 hari : RM 250

2. Kenderaan

1-15 hari : RM 150
16-30 hari : RM 200
31-60 hari : RM300


So, sila lah renew lesen memandu sebelum mati lesen tu. Nanti tak pasal-pasal kena bayar kompaun. Melayang beratus duit. Tak kisah la lesen kereta atau lesen motor atau lesen lori sekalipun, bila nak tamat tempoh tu, cepat cepat lah renew. Setahu saya, kalau nak renew, kena pergi ke pejabat JPJ direct. Tak boleh renew di pejabat pos dah. 

Tapi saya tak sure la pula sebab saya tak pernah renew lesen memandu haha. Renew lesen L pernah lah. Lagipun, saya tak ada lesen full lagi sekarang ni. Lesen memandu aii still lesen P. Hehe.

Okay lah. Kesimpulannya, jangan tunggu lesen dah mati baru renew, nanti merana badan kena keluar duit bayar kompaun.

Adiosss, daaaa~

You May Also Like

2 comments

  1. tudia makin ketat undang2 lani...

    ReplyDelete
  2. uish ini sakit sangat kalau kena dekat yang takde lesen tu

    singgah klik iklan :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/10-perkara-tentang-apple.html

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p