ikhtiar; hendak 1000 daya, taknak 1000 dalih

by - June 02, 2017
Okay jom harini kita sama sama muhasabah berkaitan dengan benda yang paling susah nak buat (depends on keadaan) tapi bila buat, kita yang dapat benefit (sooner or later). What is it?--- IKHTIAR. 25 min ago, I saw Fynn Jamal post status di FB about this topic lah. Topik IKHTIAR. And I would like to share her points and her meaningful tazkirah about that. Because everything she said, everything she wrote is truly-exactly-amazingly-respectly true & accurate.

ikhtiar - hendak 1000 daya, taknak 1000 dalih

ikhtiar

copypaste from page Fynn Jamal:


untuk SEMUA "mcmmana" atas mukabumi sampailah akhirat sana, jawapannya adalah:
hendak 1000 daya,
taknak 1000 dalih.
.
mcmmana nak tidur kalau assignment kena hantar esok subuh?
mcmmana nak masak asam pedas mcm arwah mak?
mcmmana nak pujuk anak meltdown?
mcmmana nak istiqamah?
.
kalau mmg kita nak-- kita akan usaha. sbb kalau kita dapat tanpa usaha-- kita takkan sibuk nak tanya mcmmana. lalu kita takkan even consider nak fikir ttg cara2 mendapatkannya.
.
seorg laki2 di filipina memberi elektrik pada setinggannya dgn peluntur, air, botol mineral. dgn cuma bawah beberapa ringgit.
.
kita-- yg dpt karen dgn sekali petik--
tak pernah peduli.
.
kehendak adalah benda percuma yg paling mahal. sebab tak semua ada kehendak untuk hendak. pahala dibagi tidak hanya pada yg telah sampai-- tapi juga pada yg baru cuba hendak bergerak.
.
yg penting ikhtiar.
.
ini tidak. SEBELUM cuba dah kata "ah membazir je mintak. bukan dapat pun". atau "malas nak effort. nanti الله tak tunaikan-- aku jadi pembenci".
.
weh.
mana aci.
mana boleh tunggu benda2 selesai sendiri.
.
"pandailah nanti الله bagi"
"tak nak mengharap. redha dah ni"
.
tawakkal tetap tawakkal.
ikhtiar jgn tinggal.
.
seorang sahabat mengadu pd rasulullah saw untanya hilang sdgkan dia dah serahkan segalanya pada الله. baginda jawab: "IKAT untamu DAN tawakkal".
.
usaha dan keberserahan kena selari.
.
hari2 basah lidah dgn ayat seribu dinar, tapi kerja malas, usaha culas-- mana nak dapat? hari2 mengadu sakit, tapi bila suruh pergi check hospital asyiknya berdecit-- mana nak baik?
.
org tu malas je kije. kaya je.
org tu tak mkn ubat pun. sihat je.
itu org.
.
"kalau semua dah tertulis,
buat apa ikhtiar dah."
.
ikhtiar adalah hujah kita akhirat nanti.
to prove we TRIED.
.
tak cuba tak tau.
maka jgn memandai tau.
tak tau, buat cara tak tau.
.
kerana الله maha adil.
sbb itu ada hari pengadilan.
apakah berani bila الله tanya "kenapa kau bermaksiat ?"
kita jwb "dah kau yg taqdirkan, ya الله. aku ikut je".
.
na'uzubillah.
.
skrg bangun.
gerak.
.
utk segala yg kita maukan:
ilmu, istiqamah, firdaus, suami soleh, kerja baik2, gaji halal, redha الله, kereta besar--
APA PUN sahaja yg kau maukan;
ikhtiar.
.
bagi tak bagi--
itu hak الله.

fynn jamal
ikhtiar; hendak 1000 daya, taknak 1000 dalih

Memang betul kan apa yang Fynn Jamal beritahu kat atas tu?

Usaha tangga kejayaan. Ikhtiar bukti kita mencuba. Kau tak cuba, kau takkan tahu

For example, bloggers. Blogger yang dapat UV PV tinggi-tinggi beribu ribu tu kan. Ingat senang ke nak capai kejayaan tersebut kalau bukan dengan sentiasa berikhtiar, selalu berusaha. Ikhtiar...

-update setiap hari
-sanggup menghadap laptop, mengarang entri
-perah idea nak buat entri
-perah otak nak kembangkan main points
-fikir tajuk macam mana nak bagi tarik minat orang
-bagi ayat best supaya orang tak boring
-ping entri ke Facebook group & Google+ community
-share artikel ke serata tempat
-blogwalking

So many things and so many efforts you must do to achieve the one that called a "success". 

And one more thing is.. Hendak 1000 daya, taknak 1000 dalih. Contoh yang sama la kita bagi. Contoh adalah para blogger. Nak berjaya? Kena rajin. Kena banyak dayanya. Tapiii nak berjaya tapi banyak dalih? HA HA HA you will know the answer. You will have a longggg way and longgg path to meet a good achievement.

So, the conclusion is.. dont ever give up. Kita ikhtiar, kita usaha, kita bagi sepenuh komitmen.. keputusannya kita bertawakal pada Allah. Sesungguhnya rezeki tidak pernah salah alamat. And of course, He knows the best for us. Believe Him :)

Daaa~ wassalam!

You May Also Like

1 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p