satu sebab perlu makan coklat hitam

by - September 27, 2017
Coklat hitam / dark chocolate : is a form of chocolate which is made from cocoa butter instead of milk-based butter like milk chocolate, and contains a higher percentage of cocoa. Ramai yang tak suka coklat hitam ni sebab rasanya yang pahit-pahit. Tapi saya suka haha. Manis + pahit. A very good combination for me. it is soooo my taste! hehe.

Mungkin ada yang dah tahu serba sedikit mengenai manfaat dan kelebihan coklat hitam. Ada yang kata coklat hitam ni bagus untuk mencantikkan kulit, menurunkan berat badan, mencegah kanser.. bagus untuk seks pun ada orang kata haha. Tak sure lah kesahihannya. Tapi saya nak share one reason why we need to consume dark chocolate.

satu sebab perlu makan coklat hitam

satu sebab perlu makan coklat hitam
coklat hitam
Inginkan lebih tenaga sewaktu bersenam? 

Ambil saja coklat hitam.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Journal of the International Society of Sports Nutrition, pelumba basikal yang mengambil 40 gram coklat hitam setiap hari, mampu mengayuh 17 peratus lebih jauh berbanding mereka yang tidak mengambilnya.

--- Akhbar Mingguan Malaysia.

satu sebab perlu makan coklat hitam
satu sebab perlu makan coklat hitam | credit image: kakakoa.com
Maksudnya.. coklat hitam ni beri tenaga lebih kepada kita. Kalau nak tenaga lebih, boleh la makan coklat hitam ni. Rasa lemah tak berdaya sokmo ke, haa cepat-cepat la ambil coklat hitam makan. Sedap pun sedap kan haha.

Okay itu sahaja, moga bermanfaat. Daaaa~ wassalam :)

You May Also Like

1 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p