sayang nak buang Nuffnang

by - October 06, 2017
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Kebanyakan blogger mesti dah tahu dan dah familiar dengan nama Nuffnang. Nuffnang ni memang famous amos lah dalam kalangan blogger yang nak jana pendapatan sampingan through blog. Tapi waktu dulu dulu lah famous. Sekarang populariti dah menurun, Adsense pula makin hangat diperkatakan dan makin ramai yang berpusu-pusu mahu apply Adsense. Adsense lagi masyuk sebab in earnings $USD.

Kenapa populariti Nufnang semakin menurun?
Kenapa ramai yang buang iklan Nuffnang dari blog?
Kenapa ramai dah tak suka Nuffnang?

Amboii dah macam wartawan berita semasa pula kan tanya macam-macam soalan hahaha. Jawapan bagi persoalan tersebut mudah je.. sebab 

-- earnings Nuffnang dah tak kencang macam dulu. Dah tak selebat seperti dulu. Makin lambat nak naik. 
-- CPUV pula dah tak banyak dapat macam dulu. 
-- Makin tak betul pun ada hahaha. Kekadang iklan Nuff ada, kekadang hilang entah pergi mana. Kekadang just ada ikon Nuff seconet je. Kekadang kosong je. Den pun pelik.

So.. that's why lah.. people get angry, frustrated and boring dengan Nuffnang. Sounds cruel but at some point, saya pun faham apa yang mereka rasa. Dan seperti yang saya beritahu tadi. Iklan Nuffnang di blog ni kejap elok, kejap tak. Kejap ada, kejap hilang. Kejap okay, kejap tak okay.

Pernah sekali tu akaun Nuffnang saya kosong. Null. Earnings takde, statistik 0. Terkejut gilos kot. Tiba tiba semua jadi kosong. Then, saya email lah Nuffnang tanya problem kenapa jadi macam tu. Bila Nuffnang balas emel tu, saya tengok akaun Nuffnang saya dah kembali okay. But still lah CPUV takde dapat yang baru haha.

Dan yeah, walaupun ramai dah bertekad buang Nuffnang dari blog, saya masih setia tepek iklan Nuff hahaha. Sebabnya? 
-- Sebab walaupun earnings Nuffnang lambat naik tapi still ada kan? Still jalan walaupun kekadang Nuffnang ni buat hal.

Saya pernah sekali je cashout. Disember 2016. Saya cashout RM529.55 tapi cheque yang saya terima hanya berjumlah RM400 lebih je. Tak tahu hilang pergi mana RM100++. Sabau jela kan haha. Then, sekarang pada bulan Oktober 2017 so far, earnings saya dah terkumpul sebanyak RM180.64 je. I will wait until RM200. baru lah saya akan cashout untuk kali kedua inshaaAllah.

sayang nak buang Nuffnang
my akaun Nuffnang | CPUV + Earnings semasa
Kalau orang tanya,
macam mana nak dapat CPUV Nuffnang? --- banyak-banyak dan selalu-selalu lah klik iklan Nuffnang kat blog lain. 
p/s: bukan klik iklan sendiri ye. haha.

Kalau orang tanya,
macam mana nak dapat earnings Nuff lebat? -- tingkatkan trafik blog, tingkatkan pageviews blog. 
p/s: nak tahu tip lain, baca SINI.

Kalau orang tanya pulak,
macam mana nak tingkatkan trafik blog? -- ushar entri SINI.

Kalau iklan Nuffnang keluar ERROR kat blog,
macam mana nak bagi hilang? -- boleh follow step-step kat SINI. so easy.

Usaha tangga kejayaan. Usaha yang berterusan. Istiqamah. Biar lambat, asal ada hahahaha. Kalau rasa Nuffnang boleh bagi anda wang, teruskan. Usaha lagi dan lagi. Kalau taknak, buang je. Tak perlu merungut sebab kalau merungut pun, Nuffnang bukan tahu pun haha.

Ada juga yang kata Nuffnang pilih kasih la, berat sebelah la. Saya pun tak pasti kebenarannya. Atau kita yang tak tahu skill macam mana nak tackle hati CPUV/iklan Nuff, kan? Hehehehe.

Okay itu sahaja. Daaa~ wassalam! :)

You May Also Like

11 comments

  1. BETUL, nuffnang skrng dah tak masyuk.

    hehe dia merajuk dgn kita kot sbb dok cari adsense.

    hehehee

    ReplyDelete
  2. Semakin sukar nak tengok iklan yang terpapar...

    ReplyDelete
  3. tengok dekat blog harini nuffnang hilang entah ke mana. Merajuk gamaknya.hahahah

    ReplyDelete
  4. Sejak berblogger CCL masih setia dengan nuffnang walaupun naik turun earningnya ..walaupun kadang2 xda . Still dengan nuffnang

    ReplyDelete
  5. Sejak berblogger CCL masih setia dengan nuffnang walaupun naik turun earningnya ..walaupun kadang2 xda . Still dengan nuffnang

    ReplyDelete
  6. dah tak pakai nuffnang sekarang.. pakai affliated banner plak. haha

    ReplyDelete
  7. nuffnang oh nuffnang ...
    rindu kat nuffnang :))

    ReplyDelete
  8. Dari tengah tahun hari tu dah tak nampak iklan Nuffnang, asyik logo dia ja yg ada, sudahnya cash out semua yg ada, dan buang kod, ni baru letak balik sebab nak trace traffic, tp still sama gak dah seminggu tak nampak bayang iklan... Kena buang terus lah kot... Dah lah adsense pon reject. Hehehe

    ReplyDelete
  9. sha sampai ja rm50 trus cash out sbb dlu kena burn sbb byk sgt dlm tu, haha, btula nuffnang dah kedekut sekarang huhuh

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p