Waktu-waktu Baik Untuk Berdoa

by - November 24, 2017

Waktu-waktu Baik Untuk Berdoa

Waktu-waktu Baik Untuk Berdoa
Waktu-waktu Baik Untuk Berdoa
1. Waktu sahur/ sepertiga malam terakhir

2. Ketika berbuka puasa

3. Ketika azan berkumandang

4. Di antara azan & iqamah

5. Ketika sujud dalam solat.

-secara specific nya adalah ketika sujud akhir dalam solat. thats why kalau perasan, ada orang yang sujud lamaaaaa bila time sujud akhir. Haa tengah berdoa la tu. tapi awas! jangan disebut kat mulut pula doanya. dalam hati je doanya. jangan pula lafaz kuat kuat "YA ALLAH, AKU MEMOHON KEAMPUNAN DARI-MU ATAS SEGALA DOSA-DOSA KU" ketika sujud akhir tu. Tak pasal-pasal batal terus solat awak tu haha.

Nak doa boleh, tapi dalam hati sahaja. Jangan lafaz/ sebut di mulut. okay?

6. Di hari jumaat

- nak secara specific nya lagi.. masa di antara Asar & Maghrib.. 

7. Ketika hujan turun

- ni saya biasa dengar. tapi sayangnya, jarang buat. nak kena babab si Sayidah ni! ish ish ish.

8. Ketika sebelum salam dalam solat wajib

- thats why kalau ada yang perasan ke kan.. ada orang yang lama sikit time tahiyat akhir tu. sebabb lepas dah habis baca tahiyat akhir, dia berdoa. tapiiiii.. macam kes doa ketika sujud dalam solat tadi.. jangan cakap kuat-kuat pula doa nya. jangan lafaz di mulut. cukup hanya di dalam hati doa nya.

dan secara specificnya.. ada doa yang digalakkan untuk kita baca ketika sebelum salam tu.. iaitu doa kita berlindung daripada empat fitnah besar. saya tak ingat siapa yang ajar saya. tapi orang tu (tak silap saya ustaz/ kawan) ajar saya time di sekolah rendah. dan saya amalkan sampai sekarang.

doanya bermaksud:

"ya Allah, aku berlindung padamu daripada fitnah dajjal, fitnah hidup&mati, fitnah kubur dan fitnah neraka jahannam." (azab api neraka)


Waktu-waktu Baik Untuk Berdoa
Doa Sebelum salam dalam tahiyyat akhir / doa dijauhkan daripada fitnah dajjal
9. Hari rabu antara Zuhur & Asar
- saya tak pernah dengar sebenarnya yang ni. baru tahu hehehe.

10. Ketika Hari Arafah

11. Ketika perang

You May Also Like

3 comments

  1. Terima kasih atas perkongsian. Sebenarnya nak berdoa bila2 pun oleh 24 jam sehari. Tapi kalau waktu2 kt atas ni, kenalah berdoa lebih sket hehe

    ReplyDelete
  2. Hi salam singgah sini lagi :)

    Btw jom join GA saya!

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete
  3. Maksih buat ilmuanya...
    Harus dicoba ini...

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p