My #2017bestnine & Cara Membuat Foto 2017 best nine on Instagram

by - December 30, 2017
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Wuhuu lagi sehariiii je nak menjejak ke tahun baru, tahun 2018. Sempat kah kita? Atau adakah kita diberi peluang lagi bernafas masuk ke 2018 oleh Allah untuk mencipta memori, kejayaan & be a better muslim, muslimah? Either one.. but the most important thing, may Allah bless all of us aminnnn :) Haa tu baru muqaddimah ye uols hahaha. So, di akhir-akhir tahun ni, biasa kita buat apa je? Okay.. selain dari memikirkan apa lagi perkara yang perlu ditambah dalam list what-to-achieve in 2018 a.k.a azam tahun 2018, kebanyakan orang juga buat photo best nine di Instagram kan kan. Mungkin ada yang tak familiar dengan hashtag #2017bestnine tersebut. Tapi for those yang selalu update or scroll timeline IG, mesti perasan kan tentang #2017bestnine ni? Saya pun baru jeeee buat pagi tadi. Nak ikut trend katanya uhukk. 


My #2017bestnine & Cara Membuat Foto 2017 best nine on Instagram

My #2017bestnine & Cara Membuat Foto 2017 best nine on Instagram
My #2017bestnine
Ohhh mungkin ada yang tak tahu bagaimana cara nak buat 2017 best nine di Instagram ni kan.. Okay meh saya tunjuk step by step. Tapi serius senang je haahha.

2. Masukkan username instagram kita di ruangan "Instagram ID"
3. Kemudian, klik GET
My #2017bestnine & Cara Membuat Foto 2017 best nine on Instagram
Cara Membuat Foto 2017 best nine on Instagram
4. Then, save image #2017bestnine kita tu.

- kalau buat kat laptop, just right click then 'Save image as....'
- kalau kat mobile/ smartphone, just tekan lama-lama kat picture 2017 best nine tu, then 'Save image'

5. Login instagram & upload gambar yang kita dah save tu.

DONE!

Mudah, senang, pantas dan cepat kan? Ehhh hahaha. Kalau nak lagi faham, boleh tengok video tutorial 'how to make #2017bestnine on instagram' kat bawah ni:



Apa kriteria-kriteria yang IG ushar dalam memilih sembilan foto kita yang terbaik ni?

If i'm not mistaken, Instagram pilih our best nine kita ni dengan mengambil kira top nine pictures yang dapat likes paling tinggi. Then, dia juga akan beritahu berapa total likes gambar yang kita upload di IG sepanjang 2017 + berapa bilangan posts. Macam saya.. jumlah likes  = 13,685 dan saya upload 215 posts pada tahun 2017. Tahun 2018? Tungguuu hahaha.

So... last but not least, goodluck! hehhee.

Daaa~ wassalam :)

You May Also Like

5 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p