Total Pageviews

FORMULA PENGIRAAN PENCEN

by - January 09, 2018
Mentang-mentang laa jadi cikgu tusyen matematik, siap nak bagi formula pula kan hahahaha. Takdelahh. Walaupun saya bukan kerja kerajaan sebab for now saya kerja sendiri (tutor + freelancer editor + blogger) and eventhough saya memang tak perlu pun lagi nak fikir pasal pencen ni.. tapi saya just nak share cara pengiraan macam mana nak calculate berapakah pencen sebulan for those yang kerja government/ penjawat awam.


FORMULA PENGIRAAN PENCEN - JPA

FORMULA PENGIRAAN PENCEN
FORMULA PENGIRAAN PENCEN
1/600 x Bulan Perkhidmatan x Gaji Akhir
(terhad kepada maksimum 360 bulan/30 tahun perkhidmatan)

CONTOH:

Tempoh perkhidmatan = 320 bulan

Gaji akhir = RM3,396.14

Pencen
= (1/600) x 320 x RM3,396.14
= RM1,811,27 sebulan
formula pencen
FORMULA PENGIRAAN PENCEN | credit to JPA - Jabatan Perkhidmatan Awam
Haaa dah ambil kalkulator dan siap kira-kira dah? So berapa? Share la sikit sini tetibe haahha. Okay lahh.. Semoga bermanfaat.

You May Also Like

3 comments

  1. hehehe siap kira pencen.. gaji akhir tu kalo angkaaa wow kebabom best =P

    ReplyDelete
  2. entry yang bagus ni sis, saya tak pernah terfikir nak kira berapa saya dapat pencen nanti..kalau gaji akhir tu masyuk banyak laa pencen nanti

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p