March 2018 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, March 29, 2018

March 29, 2018

TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS

TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS | Siapa sangka entri puisi / poem boleh menjangkau ribuan pageviews (PV)? Saya pun tak sangka haha.

Apa yang penting.. saya memang suka puisi dan poem. Suka tapi tak cukup puitis untuk menghasilkan even satu pun puisi or poem. So, mampu baca orang lain punya je hehe.


TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS

TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS
TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS
11. Puisi #32 sepucuk rindu [PV : 2,429]

Kelmarin,
ada kutuliskan sepucuk rindu,
yang kukirim,
ke alamat hatimu,
ke daerah jiwamu,
ke negeri batinmu.

Hari ini,
sudahkah engkau,
menerima sepucuk rindu itu,
yang didalamnya,
punya sebelah hatiku.

10. Poem #2 three kinds of heartbreak [PV: 3,481]

there are 3 kinds of heartbreak

The first is when
someone is reckless with
your heart
and it breaks and it shatters
in ways
you never thought it could

The second is when
you break
someone's heart
because you'll never
know pain
like the type that has you
look into their eyes
but they look away

And the worst kind of heartbreak
is the kind that comes along
when you have to watch
the person you love
be happy
with someone else

--by c.p

9. Poem #1 but darling [PV: 3,498]

but darling,
in the end,
you've got to be
your own hero,
because everybody's
busy
trying to save
themselves

--by (c.t)

8. Puisi #1 tak semua hati bisa mengerti [PV: 3,503]

Tak semua hati bisa mengerti

Kenyataan memang seperti itu
Kita tak bisa memaksa orang lain
bersikap seperti kita

Andai setiap hati "menggunakan" hati
maka banyak wajah yang berseri
Tapi lebih baik lagi bila hati "hidup"
dengan belajar mensyukuri apapun
yang dirasakan hati

Tak ada yang ingin terluka
Tapi terluka bisa membuat kita mengerti
mana yang benar-benar tulus hatinya
Tak ada yang ingin tersakiti
Tapi tersakiti bisa mendidik kita lebih menghargai
Tak ada yang ingin kecewa
Tapi kecewa mengajarkan kita harus
lebih menjaga
Tak ada yang ingin patah hati
Tapi patah hati membantu kita tau mana
cinta sejati

Tak ada yang terbaik
Tak ada yang sempurna
Tak ada yang selalu bahagia
Ini dunia, pergantian suka duka akan
menghiasinya

Bahagia tak selalu berwujud tawa
Terkadang juga air mata
Seperti cukup melihat dia bahagia, 
ada tangis tapi kita merasa lega
Terkadang kita rela tersakiti tapi rasa puas 
bisa membuat seseorang tertawa
Aneh kan?

Yang penting,
jangan melanggar aturan
Allah Rasul atas nama cinta
Itu sudah salah total namanya

Jaga hatimu
Jaga imanmu
Perbaiki caramu menyikapi rasa cintamu

--nukilan @arent.354

7. Puisi #24 rahsia [PV: 3,577]

ku capai pen
ku ambil kertas

ku luah yang perlu
ku rungkai yang terbuku

ku layangkan di udara
biar sampai entah mana

biar rahsia itu ku kongsi
dengan siapa, ku tak pasti

--nukilan Nadhira Brundage

6. Puisi #34 karena jika aku tertidur [PV: 3,776]

jika saja dengan menangis
bisa ku urai duka yang mengiris
andai dengan tawa
bisa kualihkan lara yang menggila

andai bisa, tapi aku tak bisa
hanya hampa dan sepa
hanya terus dan terus berusaha
agar tetap terjaga;

karena jika aku tertidur
aku pasti takkan sudi bangun lagi

--nukilan: jeff

5. Puisi #48 emosimu redakanlah [PV: 4,004]

Jika marah, berdiamlah
Emosimu, redakanlah
Atur sebisa mungkin hatimu
Tenangkan dan jangan terburu nafsu
Jangan pernah memutuskan sesuatu
Hanya berdasar yang terlintas dalam pikiranmu
Kendalikan kata-kata
Tak boleh asal bicara
Karena saat kata telah terucap
Tak lagi bisa dikembalikan

Dan tak semua maaf
Bisa menyelesaikan keadaan
Ingatlah, satu kata yang menyakiti
Bisa membuat cinta pergi dan melayang
Yang sudah terlanjur pergi
Tak semua bisa kembali datang
Andai mau kembali pun itu tak gampang

--nukilan: @arent.354

4. puisi #46 mulut berkata tidak tapi hati [PV: 5,094]

Hati tak bisa diprediksi
Pagi cinta sore benci, bisa
Sayang kelmarin tapi kecewa hari ini, bisa
Mulut bicara mesra tapi hati mendendam, ada
Mulut berkata tidak, tapi hati mengharap, ada
Kita pun tak bisa mengerti perkara hati sendiri
Apalagi hati orang lain, walau dia yang kita cintai
Kita hanya bisa menjaga hati dengan doa
Kita hanya bisa berprasangka baik dengan hatinya
Berubah atau tidak, itu kehendak Allah
Berjaga, berserah, percaya
dan mohonlah agar ditolong Allah
Itu saja yang kita bisa
Kita tak mampu memaksa

--nukilan: @Arent.354 

3. Poem #6 find someone who [PV: 6,818]

Find someone who traces
the lines in your hands just to
feel close to you, and
someone who believes
the ocean is trapped in your
eyes.

Find someone who loves
the bones in your body
and loves the
skin that you live in.

Find someone who will help
you love yourself.

--by k.b.g

2. Puisi #21 cuba [PV: 9,059]

Di hadapannya ada satu gunung yang tinggi.
tingginya hampir mencecah mentari.
kedengaran ada benda menawan di balik gunung.
ada perkara misteri

Yang boleh buat dia menari
yang boleh buat dia sukahati
yang boleh juga buat dia berhenti
yang boleh juga buat dia benci
dia tak pasti

Apa yang dia tahu
dia cuma mahu------
CUBA.

nukilan di: buku #duabaitrahsia

1. Puisi #5 hati-hati dengan keindahan fisik [PV: 86,183]

Hati-hati dengan keindahan fisik
Ketampanan dan kecantikan bukanlah ukuran mulia
Rupa dan jasmani bukanlah segalanya
Betapa banyak keindahan fisik
justeru mengantarkan seseorang pada dosa
menjadikan maksiat pada pemiliknya
Maka, seperti apapun fisik, rupa dan wajahmu
Jangan merasa rendah hati
Jangan kecil hati
Selalu syukuri
Semua anugerah yang Allah telah beri
Lebih baik, indahkan iman
Indahkan hati dan akhlakmu

Dunia semakin mempesona
Tapi iman dan akhlak mulia semakin langka
Jadilah yang utama
dengan taat allah dan menjaga

Nukilan @arent.354

notakaki: 
1. fisik - fizikal
2. langka - jarang didapati, jarang ditemui

TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS
TOP 11 ENTRI PUISI / POEM YANG MENDAPAT RIBUAN PAGEVIEWS
Dalam 11 top entri puisi dan poem ini.. saya paling paling paling suka yang
> no.8 puisi #1 tak semua hati bisa mengerti
> no.5 puisi #48 emosimu redakanlah
> no.1 puisi #5 hati-hati dengan keindahan fisik 

So, you?
Puisi atau poem yang mana satukah pilihan hati anda? hehhee :)

March 29, 2018

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah pernah jejakkan kaki ke Cameron Highland? Saya ada pergi baru-baru ni. Tapi sayang seribu kali sayang saya tak survey dulu apakah makanan-makanan best dan sedap yang terdapat di Cameron sebelum tu. Selepas saya balik dari Cameron baru lah saya jumpa makanan yang wajib rasa bila naik ke Cameron yang dicadangkan oleh seseorang (twitter: @NiedaOthman). Dalam hati rasa ralat la juga sebab rugi. Baru sedar yang saya hanya berpeluang merasa dua je makanan sedap di sana (no.6&7).

Tak tahu bila lagi nak jejak ke sana. Tapi takpe, saya list kan siap-siap dulu kat sini. Senang nanti rujuk blog sendiri je hahaha. And these info pun untuk anda anda yang merancang nak pergi bercuti atau honeymoon atau gathering makan makan atau reunion di Cameron Highland. Haaa makanya, kena la ambil tahu apa makanan yang sedap, kat mana makanan best yang terdapat di Cameron Highland ni.. so that tak ada la rasa terkilan bila nanti tak berpeluang merasai makanan-makanan special yang hanya boleh didapati di Cameron Highlands.

BUT first of all, sila bersiap sedia untuk terliur dengan TUJUH makanan sedap di Cameron Highland kat bawah ni ye hahahha!


Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!


1. Kek Tea Ladang Tea + teh panas

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - kek tea ladang tea | credit: INDAH
Lokasi tempat: Kilang Teh Boh, Sungai Palas, Cameron Highlands

Sebenarnya, saya dah jejakkan kaki ke ladang tea Boh ni. Dan memang dah nampak pun aneka makanan yang indah indah dan menyelerakan. Tapi disebabkan haritu (Sabtu) ramai gilos orang beratur kat kaunter untuk order, tak sanggup lah nak turut sama bersesak sesak beratur. So, saya berharap nanti next next time pergi lagi, nak plan pergi pada hari Jumaat lah. Mesti tak ramai sangat orang time tu hehehe. #berangan



2. Nasi Lemak Sambal Strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - nasi lemak strawberi | credit: INDAH
Unik? -- Yesss.

How about its taste? --
Bila ada orang tanya sedap ke tak nasi lemak strawberry ni kepada tuan punya gambar (sebab nampak macam seram je hahaha), then dia jawab la sebenarnya biasa biasa je rasanya. Nothing special. Buah strawberry tu hanya buat syarat je. Buh seketul kat atas nasi lemak. Tu je hahaha. Bukan lah yang macam kita bayangkan kan. Kita ingatkan sambal dia campur dengan strawberry ke apa kan. But nope. But still sedap la.

3. Aiskrim Lavender
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim lavender | credit: INDAH
Berdasarkan info yang saya dapat, aiskrim lavender ni boleh beli dekat tempat Lavender Farm. Rasanya sedap dan pastinya menjadi kegilaan kanak kanak riang seperti saya hahaha.

4. Strawberry coklat

This is sooo.... masam! Ehh hahahhaa. Bukan apa.. haritu kakak saya ada beli lapan kotak strawberry di pasar malam Cameron Highland dan rasanya sangat sangat masam! Mungkin sebab buahnya muda lagi. Salah sendiri juga la kot sebab tak pandai memilih strawberry yang dah masak.

Tapi nasib baik lah ada cekelat tolong cover rasa masam tu. Tapi kalau dapat strawberi yang dah masak, confirm sedap marvelous delicious aumm bila disalut dengan coklat seperti gambar di bawah ni.
strawberry coklat
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - strawberry coklat | credit: INDAH
5. Aiskrim strawberry

Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED!
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim strawberry | credit: INDAH
aiskrim strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - aiskrim strawberi | credit: Syasya Atiqah
Tadi aiskrim Lavender, sekarang aiskrim strawberry pula. Someone said that lokasi aiskrim unik ni boleh dibeli kat pasar Kea Farm. Kedai dia kecil je, ada freezer kecil dekat luar kedai, sebelah/berhampiran dengan kedai bunga. Kedai bunga yang ada letak rak besi & gantung pasu. Haaa specific kan penerangannya haha.

6. Sundae strawberry

Ni rasa sesuap, lepastu nak banyak banyak suap ! hahaha.

sundae strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - sundae strawberry
7. Waffle strawberry

Jangan disangka waffle strawberry rasanya biasa-biasa sahaja ye. Sedap woh! Sampai berebut rebut saya dengan kakak kahkahkahh.
waffle strawberry
Makanan Sedap & Best di Cameron Highland. RECOMMENDED! - waffle strawberry
Korang ada nak tambah makanan lain ke? Sila sila~ Kot-kot korang ada nak suggest tempat makan best dan sedap di Cameron Highland, jangan segan segan drop komen di bawah ye! Sharing is caring kan kann hehe.

Okay daaa~ wassalam! :)
March 29, 2018

HIPOTIROIDISME - Simptom & Kaedah Perubatan Alternatif Untuk Meredakannya

HIPOTIROIDISME - Simptom & Kaedah Perubatan Alternatif Untuk Meredakannya | Hipotiroidisme berlaku apabila pembinaan hormon tiroid dalam kalenjar tiroid berkurangan yang berpunca daripada kekurangaktifan kalenjar tiroid. Ia juga dikenali sebagai fungsi kalenjar tiroid lembap (FKTL). Ia lebih mudah dialami kaum wanita dikatakan secara langsung akan memperlahankan metabolisme dan mengubah pelbagai proses biokimia tubuh.


HIPOTIROIDISME - Simptom & Kaedah Perubatan Alternatif Untuk Meredakannya

HIPOTIROIDISME - Simptom & Kaedah Perubatan Alternatif Untuk Meredakannya
HIPOTIROIDISME - Simptom & Kaedah Perubatan Alternatif Untuk Meredakannya | credit image: www.amazine.co
SIMPTOM HIPOTIROID

1. Lesu Ekstrem
--lesu ekstrem dikatakan merupakan simptom nombor satu berpunca daripada tiroid kurang aktif. Jadi jika anda sering berasa letih & kekurangan tenaga walaupun tidur cukup 8 jam setiap hari (ia juga tanda pelbagai masalah kesihatan lain). Tanda tanda tersebut mungkin boleh dikaitkan hipotiroidisme.

2. Murung, resah dan mood turun-naik
-- ketiga-tiga masalah ini merupakan gangguan perasaan yang biasa dialami jika anda mengalami hipotiroidisme. Ia berlaku kerana apabila hormon tiroid terlalu rendah maka ia akan memberi kesan negatif kepada perembisan paras hormon serotonin iaitu hormon gembira dalam otak.

3. Otak Kabur
-- antara tanda-tanda otak anda kabur ialah anda menjadi pelupa & sukar untuk memfokus. Terdapat kemungkinan ia berpunca daripada hipotiroidisme.

4. Gangguan Sistem Pencernaan
-- perembisan hormon tiroid yang rendah dikatakan memperlahan proses pencernaan & boleh menyebabkan sembelit.

5. Berat Badan Bertambah Tanpa Mengubah Kebiasaan Makan & Senaman
-- ini merupakan salah satu tanda hipotiroidisme.

6. Kolestrol Tinggi
-- jika anda mengalami paras kolestrol 'tidak baik', juga dikenali sebagai lipoprotein berketumpatan rendah (low destiny lipoprotein: LDL) - yang tidak berubah sungguhpun anda mengubah diet, bersenam atau mengambil ubatan maka terdapat kemungkinan anda mengalami hipotiroidisme. Jika tidak diredakan, LDL tinggi berpunca daripada kandungan kolestrol teroksida (oxysterols) boleh menyebabkan anda mengalami masalah jantung termasuk serangan jantung.

Sungguhpun anda mengalami beberapa simptom tersebut dan keputusan ujian menunjukkan kalenjar tiroid berfungsi dengan normal namun terdapat kemungkinan anda mengalami kekurangaktifan kalenjar tiroid gred rendah.

Jika anda memgalami sekurang-kurangnya 3 simptom daripada simptom-simptom berikut, terdapat kemungkinan tiroid anda bermasalah & anda dikatakan berpotensi mengalami hipotiroidisme sebenar.

Simptom-simptom yang dimaksudkan ialah bendalir tubuh berlebihan, kerap mengalami infeksi virus, keguguran rambut, mudah melecet, sindrom premenstruasi, telinga berdesing, sensitif kepada suhu sejuk, sejuk kaki & tangan dan insomnia.

Simptom-simptom lain ialah mudah meradang, kulit gatal, sakit sendi, sengal otot, kuku rapuh, pijar kaki & tangan, sukar memfokus, sembelit, tahap keimunan rendah, sakit kepala atau migrain & suara parau.


KAEDAH PEREDAAN HIPOTIROID

Jika doktor telah mengesahkan anda menghidap hipotiroidisme dan anda memilih untuk mengamalkan kaedah perubatan alternatif untuk meredakannya maka anda boleh mengamalkan kaedah yang penulis cadangkan seperti berikut:

1. Elak Produk AntiBakteria
-- agen-agen antibakteria biasanya dicampur dengan losen, sabun mandi, detergen pencuci tangan & syampu. Agen-agen ini termasuk triclosan dikatakan memganggu fungsi kalenjar-kelenjar endokrina termasuk tiroid.

2. Kawal Stress
-- stress kronik dikatakan salah satu pencetus hipotiroidisme. Solat, berdoa & membaca atau mendengar bacaan al-Quran adalah ubat mujarab untuk mengawal stres.

3. Makanan Bebas Gluten
-- produk tepung gandum memang digemari ramai namun ia mengandungi gluten. Gluten dikatakan menyebabkan penyakit autoimiun di mana sistem imun boleh menyerang kelenjar tiroid. Kajian menunjukkan diet bebas gluten dapat memperbaiki fungsi tiroid.

4. Elak Guna Garam Halus atau Ditambah Iodin
-- amalkan penggunaan garam laut kasar atau garam Himalaya kerana ia kaya dengan pelbagai mineral termasuk selenium. Zink dan kuprum yang boleh membantu memelihara fungsi kalenjar tiroid.

5. Makanan Peram
-- biasakan diri makan makanan diperam tinggi kandungan probiotik yang tidak ditambah pengawet seperti cencaluk, budu, pekasam, tempe & tapai. Ini kerana 20% fungsi tiroid memerlukan mikrobiota sihat.

6. Elak Makanan Karbohidrat Proses
-- karbohidrat proses termasuk gula pasir & makanan bergula tinggi memberi kesan negatif kepada fungsi kelenjar tiroid. Ambil makanan bernutrien tinggi seperti bijiran tidak ceruh & buah-buahan & sayur-sayuran termasuk ulam-ulaman. Jika yakin anda kekurangan nutrien, ambil suplemen multivitamin terutama dihasilkan daripada sumber semula jadi.

7. Lemak Sihat
-- elak makanan mengandungi lemak trans. Ambil lelemak sihat seperti minyak sawit, kelapa, zaitun, flax dan mentega susu asli. Guna minyak kelapa dalam kebanyakan makanan. Tingkatkan pengambilan ikan, badam dan buah berangan.

8. Rumpai Laut
-- belajar untuk suka makan wakame, nori & arame kerana selain iodin & polisakarida. Ia kaya pelbagai mineral, antioksidan & vitamin yang membantu memelihara kelenjar tiroid.

9. Vitamin D
-- dapatkan cahaya matahari mencukupi terutama pada setiap pagi dengan berjoging atau berjalan kaki selama sekurang-kurangnya setengah jam.

10. Herba Adaptogen
-- amalan mengambil herba-herba adaptogen seperti ashwagandha, ginseng Siberia, schizandra atau horny goat weed (epimedium grandiflorum) bukan sahaja dapat merehatkan minda dan saraf malah dipercayai dapat membantu menyongsang hipotiroidisme.

Sumber: Akhbar Sinar Harian | ruangan WOW! konsumer | ditulis oleh: Bahrain Samah, MH, MD (AM) - pendidik/ penulis genre perubatan preventif/ alternatif

Wednesday, March 28, 2018

March 28, 2018

Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday

Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday


Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday | credit image: Google
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
Diceraikan? Ingin bercerai? Kenali hak hak anda wahai wanita! ~ Wordless Wednesday
March 28, 2018

Lirik Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!

Lirik Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani ft. Alif | Music Video (MV) Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani telah menjadi top trending di Youtube hampir dua minggu & telah mencapai 3 juta lebih views sejak mula MV ni di-release pada 15 Mac 2018. Best ke lagu ni sampai jadi top trending for weeks?

Honestly and thruthfully, bagi saya.. best. Muzik catchy, suara sedap, rap walaupun short tapi beri impak. And the most important part yang membuatkan lagu ni lebih special adalah tarian nya. For the first time, saya tengok penyanyi lelaki smooth je bila menari + dancers nya tak kekok menari + their chemistry when dancing are compatible. Tarian mereka tak awkward, professional, sekata dan on point. So, bila menari tu.. nampak skillful, teratur dan tak serabut. Saya yang dah download mp3 lagu ni pun selalu pergi kat Youtube balik untuk tengok mereka menari hahaha.

Lirik Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!
Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!
luar biasa
Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!
dance ismail izzani luar biasa
Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!
Official MV Ismail Izzani - Luar Biasa feat Alif



Lirik Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif

luar biasa untuk siapa
Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif untuk peminatnya
Intro
Apa erti sayang
Erti setia
Setiap hari sayang
Yang Luar Biasa

Verse 1
Aku tahu
Ini lebih dari cinta
Apa lah kami jika bukan
Luar Biasa

Kau juga yakin
Ini lebih dari cinta
Dan jika kau sedia

Pre Chorus
Akan aku hadir
Hanya untukmu
Akan aku lawan
Hanya untukmu
Akan aku rindu
Hanya padamu
Tak usah kau bimbang
Dan tak usah tertanya

Chorus 2x
Apa erti sayang
Erti setia
Setiap hari sayang
Yang Luar Biasa

Verse 2
We ain't gotta go viral
Please stay the same
Then we'll go up
The only way
You know that I will give you what you want
Just so you know you’re second to none

Pre Chorus

Chorus

Rap
Bukan lebih tahu
Tapi jika kamu yakin
Jangan ragu ragu
Like a different feeling
Tak kau sangka macam kena pop quiz
Terima sahaja adanya
Dan selalu ingat pada Nya
You know what the life could bring
You don’t want the finer things
I can’t even lie
Good vibes
For the win

Pre Chorus 2
Aku doakan hanya yang terbaik untuk kami
Cinta yang Luar Biasa

rap lagu luar biasa
Lagu Luar Biasa - Ismail Izzani feat. Alif | Dance & Rap Best!
BACA JUGA:


Tuesday, March 27, 2018

March 27, 2018

14 Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED!

Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED! | Maksud frustrated = kecewa, spoil, gagal, rasa dikalahkan.


14 Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED Sangat!

14 Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED!
14 Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED! | credit image: Google
Antara situasi yang boleh menggambarkan apa itu perasaan frust bergelora dalam hati:

1. charge phone tapi tak sedar plug tak switch on
2. tanak nasi.. plug dah switch ON tapi lupa nak ON rice cooker
3. gosok baju/tudung.. letak/hanger kat tepi. few minutes/hour lepas tu baru sedar jatuh. kena gosok semula
4. menanti message dibalas tapi rupanya tak sent lagi
5. merajuk dengan dia tapi dia tak tahu pun kita merajuk
6. bila time kuiz/ujian/peperiksaan/interview tak masuk topik yang kita study gila gila. sebaliknya, masuk topik yang kita pandang sipi sipi atau tak sentuh langsung =.=
7. bercakap dengan someone tapi dia tak dengar. kita ulang banyak kali pun still tak dengar. eh lantak kau lah! hahaha.
8. penat buat ayat panjang-panjang cun-cun tiptop tapi lepas tu hilang. arghh!
9. jawab soalan Matematik. buat jalan kerja panjang-panjang tapi jawapan salah disebabkan hanya 1 simple yet annoying mistake.
10. download video. tinggal lagi seminit dua nak complete.. line internet kacau. INTERNET ERROR. ruginya ruginya!
11. edit gambar/video. peluh ketiak nak siapkan. tapi tiba tiba hilang tanpa sempat nak save/copy. ohmaienglish!
12. kita suka dia tapi dia tak suka kita. frust menonggeng orang kita kata.
13. tengah syok syok tengok cerita kat TV. dah sampai klimaks/ending dah.. tiba tiba padam. servis tergendala sebab hujan/angin kuat. dasar ASTRO!
14. time solat terlupa rakaat dah cukup ke belum. terlebih ke terkurang.
and many other frust things.

Frustrated tapi pengalaman mematangkan. frustrated but you gain something from it; life lesson. dalam hidup ni tak selalunya indah. ujian yang Allah beri absolutely mengajar kita sesuatu. terpulang pada kita nak lihat dari sudut yang mana.

pilihan juga di tangan kita. sama ada masih nak melakukan kesalahan yang sama atau ambil pengajaran & keep forward. do better and better. kalau jatuh? bangun sendiri. eh tak tak. kalau jatuh, bangkit. we are not perfect my dear :)

14 Perkara Yang Boleh Buat Kita Rasa FRUSTRATED!