Total Pageviews

Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah

by - May 30, 2018
Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts | Siapa yang selalu search something di list posts (entri) blog sendiri? --- SAYAAA!

Disebabkan total entri blog saya yang sudah di-published mececah 2,430 entry (2,431 include this entri).. so, ianya sangat susah untuk saya nak skrol page by page kalau saya nakkan link sesuatu entri. Ataupun, apabila saya nak ambil link entri yang ada kaitan dengan topik entri yang saya sedang tulis sekarang (backlink). Dalam situasi-situasi mendesak seperti itu, fungsi 'search' lah yang saya perlukan!

Bila ada fungsi 'search' tersebut, kita hanya perlu masukkan keyword yang kita mahukan dan semua entri yang berkaitan dengan keyword tersebut akan keluar.

Ianya sangat membantu dan memudahkan kerja kita. TAPI...

Kenapa sekarang ni fungsi 'search' tu makin pelik?


Untuk menerangkan kepelikan tersebut, meh saya bagi contoh.

For example, bila saya search 'bank rakyat' di ruangan Search, ada satu entri sahaja yang betul betul berkait dengan 'bank rakyat' yang keluar (results). Walhal saya dah tulis TIGA (or more. i don't remember) entri yang berkaitan dengan bank rakyat di blog. Dalam hati saya dah pelik, mana hilang entri entri bank rakyat saya yang lain? Takkan tiba-tiba hilang kot? Tapi takkan lah hilang sebab saya masih terima email-email yang menyatakan mereka ada baca entri pengalaman saya praktikal di bank rakyat. Tapi bila saya search di dashboard posts, tak ada pula? Dulu ada je. Haih pelik pelik.

Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah
Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah
Sebenarnya saya agak cuak tau selepas kejadian tu haha. Then saya cuba bertenang dan cuba keyword lain pula. Saya letak 'rsm' di bahagian search. And the result is.. Entri yang paling popular di blog saya yang bertajuk RPK dan RSM JPJ: cara mudah ingat dan keterangan lengkap tak ada pun keluar di search results!

I was like "what?! What's wrong with you?"

Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah
Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah
Dalam hati berdouble double pelik sebab bila saya search di Google "bank rakyat latihan industri" & "rsm rpk", ada je keluar entri-entri saya.

search google
Bila search keyword di Google, ada je.
Fungsi 'Search' di Dashboard Blogger Posts makin pelik lah
Bila search keyword di Google, ada je.
But at the same time rasa syukur lah knowing that my articles semua masih wujud di Google dan hanya hilang di search results posts. Tapi susah la lepas ni kalau fungsi 'search' di dashboard tidak berfungsi dengan baik huhuhuuu.

Adakah hanya saya yang mengalaminya?

Korang ada tak jadi macam tu?

You May Also Like

4 comments

  1. hehe..mmg dah sasau sikit search kat dashboard tu kot sbb Umi pun buat carian 'Manisan" kat blog sendiri tapi lain yg ditujunya..huhu

    ReplyDelete
  2. tak penah try la plak...nk kena check tgk...

    ReplyDelete
  3. Macam tak perasan pula walaupun rajin guna search box tu.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p