Total Pageviews

Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023). DONE!

by - May 03, 2018
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Domain blog sayidahnapisah.com dilahirkan di NetKL pada 1 Mei 2015. So, 1 Mei 2018 yang lepas adalah 3rd year anniversary domain sayidahnapisahdotcom! Alhamdulillah usia domain dah 3 tahun. Kanak kanak lagi, baru bertatih tatih hehe.

Mana yang belum ada lagi domain sendiri ataupun ada niat tapi masih takut takut, masih ragu ragu.. takpe takpe. Boleh ambil semangat di entri sini: jangan takut untuk berdomain (.com). Hehehe.


Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)

Kebiasaannya saya akan renew domain untuk 1 tahun je which is RM45. Tapi tahun ni, ada rezeki lebih sikit saya renew untuk LIMA tahun sekaligus. Until tahun 2023. Maksudnya saya tak perlu risau dan tak perlu fikir nak renew domain blog ni sehingga lah nak dekat 1 Mei 2023 nanti. Senang.

Oh, mungkin ada yang berhasrat  untuk buat macam saya, bayar renewal domain banyak-banyak tahun sekaligus tapi tak pasti caranya macam mana? Okay saya bagi guideline.

Caranya sama je macam kita renew domain untuk satu tahun. Yang bezanya hanya WANG PEMBAYARAN. Duit untuk kita transfer.

Kalau netkl, harga untuk renew domain adalah RM45/year. 1 tahun = RM45. Then contohnya, anda nak renew untuk 3 tahun. So, RM45 x 3 = RM135 lah yang anda perlu transfer kepada pihak Netkl. Contoh lain, macam kes saya. 5 tahun so maksudnya saya transfer RM45 x 5 = RM225 kepada pihak NetKL. Then, step step seterusnya sama sahaja macam kita renew domain untuk satu tahun.

"Alaa renew domain untuk 1 tahun pun tak tahu caranya"

Mana yang tak tahu sebab first time atau masih samar samar bagaimana cara untuk renew domain SATU tahun, boleh klik entri ini: Cara Renew Domain Blog/Website Melalui Online Banking.

[PANDUAN] CARA TRANSFER DUIT RENEW DOMAIN

Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
[PANDUAN] CARA UNTUK SAVE BUKTI PEMBAYARAN/ RESIT/ SLIP PEMBAYARAN
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
[PANDUAN] CARA UNTUK INFORM NETKL TENTANG PEMBAYARAN KITA

Ada dua cara. boleh pilih mana mana yang rasa lebih mudah.

1. Ticket

open ticket netkl
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
2. Email (contoh)

Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Renew Domain Blog untuk 5 Tahun Sekaligus (2018-2023)
Tapi belum settle lagi.

Contoh kalau kita dah email atau send ticket untuk maklumkan yang kita dah bayar TAPI Netkl tak reply/ tak email kita tentang 'confirmation renewal domain', kita kena email lagi sekali kepada netkl ATAU call terus pun boleh.

Macam saya haritu dah send ticket tapi Netkl tak email saya beritahu yang domain blog sudah diperbaharui (renew). So saya pun email lagi sekali kepada NetKL. Tanya kenapa belum terima email dari NetKL yang mengatakan domain saya dah renew sedangkan saya dah bayar. Plus, saya attach bukti pembayaran lagi sekali. Then, baru lah Netkl reply email kata yang domain saya dah diperbaharui untuk 5 tahun.

Sekian, terima kasih haha.

Moga bermanfaat. Mana-mana yang ada soalan nak tanya, boleh letak di ruang komen. Daa~ wassalam!

BACA JUGA:

berapakah nilai website & domain anda? jom check!

You May Also Like

18 comments

  1. Very detail. Senang nak buat rujukan nanti.

    ReplyDelete
  2. Waa terbaik.. INsyaa Allah blog sy akan menyusul kelak..baru nak merangkak ni haa

    ReplyDelete
  3. Senang tak payah nak fikir pasal nak renew domain for the nest 5 years, eh :)

    ReplyDelete
  4. sng lah kan renew 5 tahun sekali gus...lega sikit otak..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, Mama singgah blog walking di petang khamis. Semoga sis sayidah. Lamanya sekali renew. Maklumlah enjin duit

    ReplyDelete
  6. tak terpikir pulak nak buat camne ok next year nak buat cam KC lah

    ReplyDelete
  7. wahhhh ada servis 5 tahun terus, okay nanti nak buat macamni lah :D

    ReplyDelete
  8. baru bulan lepas try domain. hehehehe..

    insyaAllah ada rezeki taun depan boleh renew lagi. hehe

    ReplyDelete
  9. nanti thn dpn sy renew utk 3 thn sekaligus la. bagus gak renew byk2 terus sbb manalah tahu harga domain akan naik pd masa hadapan.

    ReplyDelete
  10. Thank you tips, nanti boleh apply masa nak renew kali pertama nanti.

    ReplyDelete
  11. Wahh..tahniah Sayidah dan tutorial yg bagus utk sesiapa yg nak pakai domain, Insha Allah akak bakal menyusul..

    ReplyDelete
  12. sekali terus untuk lima tahun..terbaik la kaysie...KG baru jer renew 30 april 2018

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum. Selamat pagi Sabtu. Ibu singgah blog walking. Semoga cuti huung minggu ini membawa keberkatan dalam diri sis sayidah. Dalam masa 5 tahun tu macam macam boleh jadi kan.

    ReplyDelete
  14. Senang dah tak pyh pikir tahun dpn nk renew domain lg. Hehe. 5 tahun terus tu

    ReplyDelete
  15. Elok jugak ni, sementara tengah ada duit boleh renew sekaligus. Nanti datang time sengkek, xdelah jenuh nak menggagau. Good tips. Nanti saya buat :)

    ReplyDelete
  16. wah bgus sgt detail ni.. snang nnti nak buat sdiri.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p