August 2018 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Friday, August 31, 2018

August 31, 2018

Semua channel Astro free sehingga 17 September 2018!

Sempena Hari Kebangsaan; sempena meraikan 61 tahun Malaysia Merdeka, syarikat Astro memberi keistimewaan kepada all customer -> access percuma ke semua channel Astro yeahooo!


Semua channel Astro free sehingga 17 September 2018!

Semua channel Astro free sehingga 17 September 2018!
Semua channel Astro free sehingga 17 September 2018!
"Celebrate Hari Kebangsaan with Astro! #akuMalaysiaku by free preview on all Astro Channels and Astro Go 30 AUGUST - 17 SEPTEMBER 2018"


Mula mula saya taktahu pun tentang ni sebab tak ada nampak pun di mana-mana social media, tapi nasib baik lah abang beritahu semalam di whatsapp. Kalau tidak.... tak tahu juga sampai sekarang.

Best lah kalau channel astro semua free. Banyak rancangan boleh tonton. Makin lagha le nampaknya haha.

Yesss! Boleh tengok astro warna (rancangan jozan dan sepahtu) & channel TvN (cerita korea) hehehe. Walaupun hanya sementara, tapi kena lah manfaatkan kann.

Orait.. Daa~ wassalam!

Thursday, August 30, 2018

August 30, 2018

best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI

OST FILEM MUNAFIK 2 : LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI | BEST BEST BEST BEST. SEDAP SEDAP SEDAP. AWESOME AWESOME AWESOME. DEEP DEEP DEEP. MANTOP MANTOP MANTOP. LIT LIT LIT! Itu lah antara expression dan pujian yang saya beri selepas dengar lagu OST filem Munafik 2 - Menangislah nyanyian Syamsul Yusof (SY) & Mawi! gituww~

Seriously said.. serius best lagu ni! Dengan lirik nya yang deep menusuk kalbu, sarat dengan mesej mengajak kepada kebaikan, dengan muzik rentak irama melodi yang sangat best and very suit my taste, dengan keserasian nyanyian Mawi dan rap Syamsul Yusof.. saya beri rating 10/10 lagu ost Munafik 2 ni!

Tak tipu.. saya terus jatuh cinta selepas first time dengar MV lagu Menangislah di YouTube. Then, berulang kali repeat sehinggalah saya download mp3 lagu munafik 2 ni. Lepastu repeat lagi dan lagi haha. Sampaikan ada part lirik yang saya boleh hafal dah heee.
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI

Official Music Video (MV) OST FILEM MUNAFIK 2: Menangislah - Syamsul Yusof & Mawi



TAJUK : Menangislah
ARTIS : Syamsul Yusof & Mawi
KOMPOSER : Syamsul Yusof
LIRIK : Syamsul Yusof & Dr. Anwar Fazal
ARRANGER : Wan Saleh
TERBITAN : Monkey Bone
MUZIK VIDEO : Zalhilman Ismail (@themalayatv)

#Menangislah #OSTMunafik2 #SyamsulYusof #Mawi
ost munafik 2
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI
duet lagu munafik 2
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI

LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI [OST Munafik 2]

Oh Tuhanku
Aku mengadu
Jangan kau serahkan aku pada diriku

Oh Tuhanku
Sesungguhnya aku tidak mampu dengan ujian-Mu
Bantulah aku
Kemaafan Kamu, lebih luas dari lautanMu..

Menangislah
Wahai mata
Demi Tuhanmu

Tiap hari kau berjalan dengan penuh sombong alpa
Kau langsung tak peduli dengan kalamnya si Dia
Menunggumu datang menyembah kau sujud pada-Nya.
Mengapa, manusia, kau buat-buat lupa?

Neraka atau syurga seakan tiada
Segalanya tipu daya dunia yang benar kata dusta
Fitnah dajjal bakal tiba
Menangislah wahai mata..
aku rindu naungan-Nya
takbir yeah!

CHORUS:
Allahuakhbar oh Allahuakhbar oh Allahuakhbar ya Tuhan
(Subhanallah walhamdulillah)
Allahuakhbar oh Allahuakhbar oh Allahuakhbar ya Tuhan

Ku tanya berbaloikah ini semua?
Duit. Harta. Pangkat. Wanita. Penyakit jiwa.
Hina disisi-Nya nauzubillah.
(Oh kerana dunia)

Kerana dunia engkau campakkan semua?
Mana pergi Dia juga akhirat di dalam jiwa?
Bayangan ketakutan segala dosa dan dajal bakal tiba
Apa kau lupa aku kamu cuma hamba
Derita seksa menanti di neraka.

(Repeat Chorus)
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI
Air mata darah denyut nadi manusia
Air mata tumpah bila malam datang menjelma
Azan Masjid Al Aqsa bagai hampir kurasa
Malangnya, mengapa manusia (kau buat-buat lupa)

God bless Palestine
God bless Syria
God bless us all.. we gotta say Alhamdulillah.
Yes i do this for the ummah
Iluminati hey, the devil eye.. Back off !
Let me say this loud!

(Repeat chorus)

Dunia bagai memijak bara..
Dunia pagar syurga neraka..
Dunia membuta mata hamba..
Dunia.. menangislah wahai mata..

Kau menangis kerna siapa?
Oh oh
Kerna dunia atau Dia?
Oh oh
Menangislah selagi daya
Oh oh
Jangan mati selagi kau masih bernyawa
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI
best gilos OST FILEM MUNAFIK 2! | LIRIK LAGU MENANGISLAH - SYAMSUL YUSOF & MAWI

August 30, 2018

done beli 4 novel penulis-penulis bestseller di Lazada!

Iye, saya memang kaki novel dan peminat tegar novel sejak dari sekolah.

Walaupun kat blog ni saya jarang dan tak banyak sangat tulis review tentang novel, tapi ketahuilah bahawa saya memang gila novel. Novel yang saya dah baca dari dulu sehingga sekarang rasanya dah ratusan banyaknya. Tak kisah novel dari publisher apa pun, semuanya saya baca. Alaf 21, penulisan2u, karya Seni, fixi, dan lain-lain.

Dulu time sekolah, matrik dan Universiti saya hanya pinjam novel kawan-kawan atau saudara mara tetapi sekarang ni dah ada duit sendiri, dah mampu nak beli novel sendiri.. saya pun 'berjinak-jinak' lah mengumpul koleksi novel sendiri.

Jinak la sangat kan, padahal saya ni kalau mood beli novel datang menghantui plus ada duit.. memang SANGAT BAHAYA. Masuk kedai buku such as MPH & Popular kadang kadang boleh angkut 4/5 novel ke kaunter. Terkejut kawan saya tengok haha.

Macam sekarang ni.. tengok lah. kena rasuk lagi sekali, beli online 4 novel terus!

Alaa bukannya apa, sebenarnya haritu saya ada join Blogger Lazada Contest dan memenangi empat voucher - 1 voucher RM40 & lagi 3 voucher bernilai RM20. Apalagii... beli novel laaa! Heh.

Lagi-lagi sekarang ni sedang berlangsungnya 'Merdeka Sale' di Lazada (https://www.lazada.com.my/merdeka-sale/) sempena meraikan 61 tahun Malaysia merdeka, dari 28 Ogos - 31 Ogos 2018. Menawarkan pelbagai tawaran ekslusif dan diskaun up to 80% off pelbagai produk dan barangan; termasuk tawaran dari local brand kesukaan netizen Malaysia seperti Habib, VOIR, Bonia, Siti Khadijah, Neelofar Hijab, LOL, PONEY & juga dari jenama antarabangsa.

Tengahari tadi time saya ushar-ushar novel apa yang nak dibeli, ada ternampak flash sales & voucher offer. Free shipping pun ada bagi sesetengah barang! Perghh bestt gilos. Tu yang lama den skrol pilih novel mana satu nak beli. Sebab rambang mata dengan barang sales yang lain hahaha.

Tak cukup dengan tu, saya try Merdeka Shakin' Deals Game. Nak la juga cuba nasib kot kot dapat menang RM15 voucher kan. Siapa yang untung? Saya jugaaa hehehe.

Caranya senang je. First, download (install) Lazada App kemudian log masuk. Second, just stay kat homepage. Then, shake (goncang few times) handphone. Boleh shake setiap hari until 31 Ogos. Tapi jangan shake pada siang hari dan tengah malam. Tawaran shake ni dibuka dari pukul 1 petang hingga 9 malam sahaja. (maklumat lanjut klik SINI)


done order 4 buah novel penulis-penulis bestseller di Lazada!

Dari 4 novel ni.. ada 2 novel yang baru keluar & 2 novel yang takde lah baru tapi saya teringin sangat nak baca.

1. AKU LELAKIMU

Novelis: Sara Aisha

(penulis novel bestseller JODOH ITU MILIK KITA, PEMBUKA HATI, SALJU KYOTO, SYURGAKU TAK SEMPURNA, Dheo's)
done beli 4 novel penulis-penulis bestseller
Novel AKU LELAKIMU - SARA AISHA
Sinopsis novel:

"I'm the only PhD in serial murder." - Ted Bundy

"You could smell the blood." - Richard Ramirez

Membaca pengakuan daripada pembunuh bersiri terkenal dunia sudah cukup menggerunkan. Tetapi, bagaimana kalau anda yang jadi sasaran?

Bekerja sebagai seorang wartawan jenayah membuatkan Tihani Rose sudah terlalu lali dengan mayat dan pembunuhan. Namun satu panggilan pada malam itu, mengubah segala-galanya.

"Tihani Rose, suara kau memang manis."

Dia diselamatkan oleh seorang lelaki yang langsung tidak dijangka-jangka. Lelaki yang pernah menghentak jantungnya dengan pengakuan...

"I am obsessed with serial killers."

Kemunculan Alexander Aryan bukan sekadar itu. Datangnya membawa memori silam dua belas tahun lalu. Katanya, mahu menjaga dan melindungi. Tetapi, benarkah dia sekadar seorang pelindung?

"Izinkan I ambil mood musim luruh ni, izinkan I guna keberanian yang tiba-tiba muncul ni, untuk luahkan apa yang ada dalam hati I." - Tihani Rose

"Tia, don't do this. You're hurting yourself." - Alexander Aryan

Bila seorang demi seorang remaja perempuan dibunuh, Tihani akhirnya mengetahui kebenarannya. Mereka semua dijadikan bahan latihan sebelum White Killer mendapatkan dia.

"You shall be my masterpiece, Tihani Rose." - White Killer

Tetapi White Killer tersilap besar. Tihani Rose tidak akan semudah itu menyerah. Untuk setiap titis air mata yang mengalir, setiap titis darah yang menitik dan setiap penderitaan yang dia tanggung, Tihani akan melawan semula.

"Kau nakkan nyawa aku? Baik. Bring it on. Malam ini, hanya akan ada salah seorang daripada kita yang selamat." - Tihani Rose

Cabaran akhirnya dilempar. Mereka sudah sama-sama jadi gila. Dan Alex semakin terdesak! Mampukah dia jadi sang penyelamat? Atau dia perlu membebaskan kegilaannya sendiri? Kerana sesungguhnya, dia juga bukan manusia biasa.

2. I Love You Stupid! Extended Version 1

Novelis: Melur Jelita

(penulis novel bestseller I LOVE YOU STUPID!, MY PRECIOUS IRIS, AWAK SUKA SAYA TAK?, THE UNSUNG HERO, THE ONE, mikayla, AWAK SUKA SAYA TAK? 2)
done beli 4 novel penulis-penulis bestseller
Novel I LOVE YOU STUPID! EXTENDED VERSION 1 (bonus unpiblished deleted scene!)
Sinopsis novel:

KISAH KEMANUSIAN YANG PENUH DENGAN KASIH SAYANG.

Perjalanan hidupku mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hati.

Aku, Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang. I'm bad and dangerous!

"Apalah sangat dengan saman tiga ratus ringgit? Lebih dari itu I boleh bayar. Berbaloi dapat love letter dengan hottie ni. Handsome dan pedassss!"
IRIS

"Kesalahan keempat cuba mengoda polis.
Kesalahan kelima, menghina kerja polis,
Kesalahan keenam, menghalang penjawat awam dari menjalankan tugas.."
INSPEKTOR EBRAHIM A.K.A ABANG PEDAS. MR PARFAIT! PERFECT!

"Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh seksi Inspektor Iris, saya nampak hati saya berada dalam hati Inspektor Iris."- DOKTOR AIDAN

Abang pedas sudah hilang, hidupku sunyi. Tiada lagi hiburan.

Dari pembunuh senyap lelaki tanpa bayang aku bertukar kepada pembunuh lanun tanpa ampun!

Gara-gara dia! Ya, dia. FIRMAN the lanun! Mulutnya ya rabbi! Ufff pedas pijar!

Di Kemboja, aku dihadiahkan seorang bodyguard yang serabut serabai bagai roti kirai! Persis seorang lelaki tua gelandangan yang tidur di atas kotak. Nak melalak aku! Teruk betul taste papa! Langsung tidak memahami jiwa seorang anak. Tiada yang handsome sikit ke?

Dia lupa ke siapa aku? Seorang SUKSIS yang bersemangat kental. Salah satu produk Polis Diraja Malaysia yang paling berjaya! Setakat lanun selebet seperti dia, aku sesah tanpa ampun!

Demi misi, aku terpaksa bersabar. Dan aku berdoa kesabaranku tidak menipis. Jika tidak, pasti kami berbunuhan!

Cukuplah Allah ada dan DIA ada untukku.

3. Cik Isteri Dan Encik Suami

Novelis: airisz

(penulis novel bestseller Cik Bunga dan Encik Sombong, Cik Cinderella dan Encik Tengku, Cik Blur dan Encik Ikhlas, Cik Calla Lily dan Encik Bos, Cik Sederhana dan Encik Segak, Cik Juliet & Encik Romeo)
done beli 4 novel penulis-penulis bestseller
novel CIK ISTERI DAN ENCIK SUAMI - airisz
Sinopsis novel:

AKU? Nama aku Cantek Safia. Muda lagi, tapi dah jadi janda. Siapa kata perkahwinan pilihan orang tua akan kekal hingga akhir hayat? Tipu semua tu.

Semua marahkan aku kerana alasan aku bercerai dengan menantu pilihan nenek sangat tidak boleh diterima akal. Hanya kerana dia lelaki sejuk bekudan aku rasa dia suami tanpa perasaan, aku tarik diri dari hidupnya. Hidup seorang Hud Khusairi.

Dua tahun pegang status janda, tiba-tiba bertemu dengan dia semula. Di tempat kerja yang sama dan lebih menyakitkan hati, dia ialah ketua aku sekarang. Entah apa mimpi dia, dia macam cuba berbaik semula dengan aku.

“Esok abang jemput Fia.”

“Tak payah. Fia pergi dengan Kak Nor. Kak Nor sebulan kena kerja kat Shah Alam.”

“Jangan menyusahkan orang, Fia.Abang kan ada.”

“Abang siapa buat Fia?”

“Bukan sesiapa, tapi abang sentiasa ada untuk Fia.”

“Abang dah hilang akal ke?”

Dan akhirnya aku tahu Hud bukan cuba berbaik dengan aku, sebaliknya lain ceritanya. Kak Mona, teman sekerja aku kata, Hud selalu akhir-akhir ini menghimpit makan sekali dengan geng kami waktu tengah hari. Dia dengan yakinnya berkata, Hud nak mengurat Annisa yang cun itu.

Huh! Buat penat aje aku perasan. Dahlah Cik Aida pun duk target lama dah Hud tu. Memang Hud Khusairi digilai di sini dan dianggap duda yang seksidan hot. Kalau ikut menyampah, aku dah nak letak jawatan, tapi mak paksa aku bertahan pula.

Macam mana aku nak jalani hari-hari dengan menghadap bekas duda aku di tempat kerja? Lagi satu, aku kena rahsiakan hal aku ini janda Hud sebab semua orang ingat bekas isteri Hud tu jahat orangnya. Sakit hati betul!

4. Jadikan Aku Yang Terakhir

Penulis: E-Man Sufi

(penulis novel bestseller SUAMI YANG KUBENCI, PABILA REMOE VS JULIET, HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI, BUKAN KERANA AKU TAK CINTA, JEBAT)
jadikan aku yang terakhir
novel JADIKAN AKU YANG TERAKHIR - E-MAN SUFI
Sinopsis novel:

Kisah bermula apabila Deniz diarahkan oleh ayahnya, Aziz bekerja di kafe yang terletak di kawasan jauh dari Kuala Lumpur. Tanpa pengetahuan ayahnya yang bekerja di Madinah, Deniz telah bertukar tempat dengan adik tirinya, Aisyah Nadine. Sementara Aisyah menyamar sebagai dirinya, Deniz pergi ke Izmir untuk bertemu ibu kandungnya tanpa pengetahuan Aziz.

Kerana terlalu sayangkan kakak tiri, Aisyah sanggup menyamar sebagai Deniz. Dia yang merupakan graduan dalam bidang veterinar terpaksa bekerja sebagai bakeri di kafe milik Iskandar.

“Kalau untuk Deniz, bukan setakat madu... Dengan sarang kelulut, satu ladang ni abang bagi percuma... Syaratnya... Jadi isteri abang nak?” - Reyhan

“Eee... Abang Reyhan ni kan banyak sangat makan madulah ni! Cakap pun merepek aja… Orang seriuslah!” – Aisyah

Tanpa dirancang, Aisyah jatuh cinta dengan Reyhan, abang kepada Iskandar hingga dia lupa kehadirannya di kampung itu hanya sementara. Bahkan dia sendiri tidak bersedia berdepan dengan Reyhan jika identiti sebenarnya terbongkar. Sungguh dia tak berniat menipu sesiapa!

“Awak tak patut libatkan Reyhan... Apa salah dia? Awak tahu kan yangawak dah perbodohkan dia... Perasaan dia macam mana pulak? Awak ingat dia nak bertepuk tangan kalau tahu awak tipu dia? Awak bukan Deniz! Awak Aisyah...”- Iskandar

Cinta... Bukankah asasnya keikhlasan dan kejujuran? Mampukah Aisyah terus berahsia tatkala semuanya mulai berubah? Masihkah cinta Aisyah menjadi yang terakhir buat Reyhan?
beli novel di lazada
Tempahan novel berjaya dibuat!
Alhamdulillah dah place order semua novel di atas.

Moga sampai dengan selamatnya aamiin. Sebab first time ni order novel kat Lazada. Biasa order barangan lain.

Selepas dah order, saya pun..
shake lazada
Merdeka Shakin' Deals Game di Lazada App!
shake it, shake it! Hahaha. Tak dapat pun voucher ciss. Kena cuba lagi nih di masa lain.

Jangan lupa Merdeka Sales di Lazada! Jangan lepaskan peluang sebab ada banyak barang murah murah selepas potongan diskaun tau! Last esok.
lazada merdeka sales
LAZADA MERDEKA SALE UP TO 80% OFF!
Okay ~ nak ushar jap sale apa yang ada hehe.

Daa~ wassalam!

Wednesday, August 29, 2018

August 29, 2018

makanan sate.. kenapa dinamakan sate / satay ?

Ketika kelas addmath baru baru ni.. student saya tanya satu soalan kepada saya. mungkin dia nak segarkan mata dia yang makin nak tertutup atau maybe saja nak 'kenakan' saya kan. 

Her: kak.. saya ada teka teki untuk akak.

Tiba-tiba je budak ni.

Me: apa dia?

Her: akak tahu kan satay? yang makanan satay tu.

Me: iye mestilah tahu.

makanan satay.. kenapa dinamakan satay/sate?

Her: okay. teka teki nya.. kenapa dinamakan satay?

Me: *mengulang semula soalan teka teki yang diberi*

Her: hah apa jawapan?

Me: sebab dah orang bagi nama tu?

Her: salah

Me: hmm.. ulang balik soalan (sengaja la kan suruh dia ulang. boleh drag masa sikit, acah acah tengah fikir hahaha!)

Her: satay yang kita makan tu.. kenapa.dinamakan.satay ?

Me: jawapan dia kelakar ke?

Her: teka jelah kak haha.

Me: ermm ermmmm hmmmmmm.

Her: give up eh?

Me: kejap laaa! *acah acah sedang berfikir deeply

Her: okay takpe. fikir lah. *sambil sambung buat soalan latihan dalam buku addmath

Setelah beberapa minit berlalu dengan senyap nya.

Her: cepat la kak teka!

Me: yelah yelah. give up!

Her: jawapannya....

*saya menunggu dengan sabarnya. agak agak apa lahh jawapan dia kan*

Her: jawapannya.. mana lah saya tahu kak. tanya lah dina.

Me: HA?

Her: yelah. yang makan satay tu dina, bukannya saya.

... *setelah dapat catch up apa yang dia maksudkan*...

Me: DAH AGAK DAH JAWAPAN ADA KAT SOALAN! CISKEKKK! CISKUTTT!

korang dapat tangkap tak jawapan tu? hehe.
-> kenapa DINA MAKAN satay? (Dina = nama orang)


p/s: korang teka betul tak? hahaha.

Daa~ wassalam!

August 29, 2018

Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' ~ Wordless Wednesday

Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' ~ Wordless Wednesday


Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #1
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #2
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #3
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #4
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'  #5
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #6
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #7
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #8
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'#9
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #10
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #11
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #12
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #13
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #14
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #15
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #16
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #17
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #18
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu' #19
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
Photographer Hidupan Liar Diganggu oleh 'Sesuatu'
~ credit all photos to the owner ~

Tuesday, August 28, 2018

August 28, 2018

tips tingkatkan trafik blog #8 (EXTRA)

tips tingkatkan trafik blog #8 | Long time no see this series of 'tips tingkatkan trafik blog'! Dah lama ada dalam draft, just tak complete dari haritu. Rasa bersalah sangat simpan lama lama tapi tu lah.. nak sempurnakan satu entri ni sebenarnya agak susah sikit. Banyak benda nak cerita kahkah. Sehinggakan bila dah complete entri ni, saya rasa total semua lebih kurang 1000 patah perkataan hahaha. Sorry kalau rasa panjang gilos tapi I had tried to make it 'short' and mampat dan sampai maksudnya pada pembaca.. Moga bermanfaat buat semua inshaaAllah.

Tarik nafas duluuuu.. fuhh!

So.. apakah tips kelapan untuk meningkatkan trafik/ pageviews blog/website kita?
tips tingkatkan trafik blog #8
tips tingkatkan trafik blog #8 | image Google


tips tingkatkan trafik blog #8

-> ping atau share entri ke group Facebook (FB) yang mempunyai banyak members. 
Banyak means berjuta atau beratus ribu atau berpuluh ribu ahli.


Biasanya kita fikir "ohhh aku blogger, so aku kena ping kat group FB blogger jelah". Yes, I admit it dulu saya pun HANYA post kat group-group FB blogger. Tapi saya fikir.. dalam group FB blogger tu mostly adalah blogger sendiri. Habistu dah semua blogger ping kat group tu dengan niat ada orang baca tapi hakikatnya most of the blogger HANYA ping entri then terus keluar. So, siapa yang nak baca?

Jangan salah faham ingat saya nak boikot group FB blogger ke apa ye hahaha. Saya bukan nak salahkan atau ketepikan group-group blogger yang ada di FB. NO NO NO.

I just want to give an useful suggestion dan taktik yang lebih efektif inshaaAllah. Ianya adalah hasil dari eksperimen yang saya lakukan sendiri untuk meningkatkan trafik pengunjung ke blog pink saya ini. So, result nya Alhamdulillah ada ketika mantop, ada ketikanya so-so, ada ketikanya krik krikkk juga hahaha. Tapi usaha, rajin & don't give up uols. Tu yang paling penting. (doa, tawakal of course lah kan).

Disebabkan eksperimen saya membuahkan hasil yang positif (ada ketika biasa je), so saya nak share pada semua blogger tentang cara yang saya biasa buat selepas karang entri blog.

My tip is..

-- kalau kita nak ping/share entri yang berunsurkan tema atau genre blog - tips blogging, masalah blogging, ilmu blogging, topik yang ada kaitan dengan blog, entri blog, atau apa-apa sahaja lah yang berkaitan dengan blog.. ping link entri kita tersebut ke FB group blogger.

DAN

-- bila kita nak ping entri yang berunsurkan SELAIN daripada topik blog/blogging.. ping/share lah link entri tersebut ke FB group yang bukan blogger (non-blogger)

Jangan misunderstand yang "ohhh group ni ramai members, mesti bila aku post sini akan ramai yang view atau like atau response". TIDAK SEMESTINYA. Banyak members tak menjamin akan ramai yang klik untuk baca entri kita. Tidak tentu juga. Kekadang group yang tak ada banyak mana pun members, tapi alih-alih aikk group tu yang ada orang like/response. So.. sila lah buat eksperimen sendiri terlebih dahulu ye.

Macam saya.. saya akan uji bila saya ping entri ke group ni, ada like ke tak. Ada orang response ke tak. Ushar macam mana engagement entri tu.

Macam mana nak tarik orang ramai untuk klik entri kita? Macam mana nak pengaruh irang untuk baca entri kita? Antara X-factor nya adalah: tajuk & genre entri.

Kekadang tengok entri kita tu juga. Tajuk menarik perhatian ke tak? Hot ke tak entri yang kita nak ketengahkan tu? Kalau kita rasa agak-agak hmm ramai orang nak baca entri ni sebab tengah hot, silakan.. post je kat semua group FB non bloggers yang banyak members haha.

Kalau 'kena' tajuk/topik entri kita dengan selera orang, jangan terkejut entri kita tersebut boleh capai 1K sekelip mata. Tak percaya?

BUKTI:
1. Entri 'Jadual Pembayaran BR1M' saya haritu tak sampai 24 hours hampir mencecah puluh ribu pageviews/PV.
2. Entri 'Tommy Thomas sebagai Peguam Negara' hampir cecah 10K PV tak sampai 24 hours.
3. Entri 'Hukum Simpan Daging Korban Lebih 3 Hari' cecah lebih 2K PV tak sampai 24 hours.
4. Entri simple yang tajuknya pancing orang nak klik iaitu 'student gurau kasar sampai si cikgu rasa nak resign!' sekejap je dapat 1K views.
5. Entri yang tersangat lah simple tapi tajuk mengundang curiosity orang which is 'Bahaya Daun Pandan!' sangat laku. Tak sampai 24 hours dapat 11K PV.
6. Entri cerita seram pernah dapat hampir 2K views.

Semua di atas ni saya dapat bila saya ping/share entri ke group-group FB non bloggers yang banyak members. Bukan 5, bukan 10 group. Tapi lebih dari itu. Rajin atau tak rajin je sebenarnya.

Tapiiii... warning warning! Nak beri pesanan penaja.. Kena hati-hati juga. Sebab FB sekarang ni, kalau kita ping entri banyak-banyak sekaligus tanpa tokmaninah (berhenti sekejap), dia tak bagi kita ping dah pada waktu yang sama. Kena tunggu masa lain pula or kekadang keesokan hari baru boleh.

Ataupun kalau gelojoh sangat ping tanpa rehat, FB akan beri notification entri kita tu as a spam. Haa jangan panik, klik je noti tu then pilih 'it's not spam'. Tapi bila noti spam tu keluar, tandanya kita perlu lah stop. Takut nanti kalau teruskan juga ping, kita akan dihalang untuk ping entri di mana mana group FB (yang owner nya bukan kita). FB akan beri notification RESTRICTION ON. Ketahuilah bila ada noti tu kita tak boleh share entri di group FB selama 2-3 hari lamanya.

Thats why saya suruh buat eksperimen at first. So that kita tahu ohhh kalau group ni, ramai like. Or kalau group ni, ada juga la orang like walaupun tak ramai tapi okay lah tu. Or ada group yang takde langsung response/like. Haaa mana yang group kurenggg response tu lah yang kita kena abaikan dan nyahhh kau dari hidupku! tetibe emo hahaha.

Ohh ada juga isu group FB yang kena ada ID. Kalau tak ada ID, tak boleh post. Or ada syarat tertentu kalau nak post kat group FB tersebut. Macam mana saya handle group sebegini?

Saya post je wakakakaka. Selagi dia tak remove or block kita, kita manfaatkan peluang yang ada hikhik. Tapi kalau group FB tu dah lah ada syarat kena ada ID kalau nak beriklan/post + pending (kena ada approval dari admin), saya memang malas nak ping entri kat situ. Buang masa. So, just leave the group terus.

Group FB mana-mana pun.. kalau rasa ianya tak beri benefit kat kita atau hanya menyakitkan hati kita, just klik "Leave Group". Mudah dan easy dan senang haha. Toksah pening-pening.

Okay sayidah cukup lah tu membebelnya hahaha.

So, right now saya nak share senarai Group-group FB yang ada beribu-ribu members yang saya follow dan jadi members (with link). Group FB blogger & non-blogger.

Kekadang kalau saya nak cepat atau malas atau nak jimat masa, saya akan ping entri di group yang banyakkkk members + group yang kebiasaannya bila saya ping mesti akan ada like/response. Saya ada juga share group FB yang saya jarang post tapi saya masuk je dalam list kat bawah ni untuk awak awak buat eksperimen sendiri hehe.

GROUP FB NON-BLOGGER
(berserta link)

Group FB 500K members dan ke atas:
Group FB 100K-499K members:
Group FB 50K-99K members:
Group FB 50K members ke bawah:
GROUP FB BLOGGERS

16K-30K members:

5K-15K members:

1K-5K members:

Kurang 1K members:

GROUP FB BERKAITAN DENGAN MAKANAN, RESEPI, MASAKAN

500K members dan ke atas:
101K-500K members:
51K-100K members:

10K-50K members:
10K members dan ke bawah:

GROUP FB YANG BERUNSUR ISLAMIK
tips tingkatkan trafik blog #8
Mungkin laa. mungkin ada segelintir yang fikir "alaaa, kalau tinggi trafik blog pun income Adsense/Nuffnang/Innity sikit pun buat apa?"

So, ni jawapan saya untuk soalan yang sebegitu rupa (kalau ada lah):

1. sebelum kita share entri tu, mungkin lebih baik niat yang elok-elok kot kan. "Aku nak share entri ni sebab entri ni bermanfaat". "moga ramai yang dapat benefit dari entri aku ni." sesungguhnya salah satu amalan yang boleh bantu kita di alam sana adalah ilmu yang bermanfaat.

2. kepuasan bagi seseorang blogger tu lain-lain dan pelbagai kan. bagi saya, kepuasan seseorang blogger bukan hanya terletak pada income semata.

- trafik blog tinggi,
- orang like entri kita di social media,
- orang share entri kita,
- orang komen entri kita,
- orang puji entri kita
- entri kita bagi inspirasi dan semangat pada orang lain
- entri kita membantu orang di luar sana
pun adalah kepuasan bagi saya sebagai seorang blogger.

3. bila trafik sesuatu entri tu tinggi, possibility ranking entri tersebut di enjin carian seperti Google&Yahoo bing pun akan naik.

4. 'value' blog kita akan meningkat. orang luar akan lebih nampak dan pandang.

5. bila orang (a.k.a PR/Client) perasan blog kita, job pun masukkk. mereka yang akan datang offer job kat kita. dan kita pun boleh demand bayaran tinggi based on our blog's pageviews.

Yang penting don't give up! Usaha dan usaha. Rajin dan rajin. Ikhlas kan niat beri manfaat pada orang lain inshaaAllah.

Kalau rasa malas nak karang entri, update blog.. just ping je entri-entri lama. Ping popular posts ke. Rasa-rasa macam entri tu menarik, ping je.

Last but not least..

"Kebanyakan orang mahu elak kegagalan. Mereka percaya kegagalan tanda kekalahan. Pemimpin tahu kegagalan tidak bermaksud akhir. Kegagalan bermakna sudah tiba masanya untuk mencuba sesuatu yang baharu. Apabila gagal, pilih untuk berdiri dengan berani, kesat peluh dan bersihkan dari debu kotor, dan bergerak ke arah matlamat seterusnya. Malah dalam Islam tiada perkataan gagal dalam hidup".
-- Datuk Roslan; Presiden dan Ketua Strategi Paul Penders International Sdn. Bhd.
tips tingkatkan trafik blog #8

Chaiyokk! Saya bukan lah blogger hebat, tapi saya hanya berkongsi ilmu dan pengalaman yang ada. Moga kita semua maju dalam dunia blogging aamiin :)

Daaa~ wassalam!

BACA JUGA:

tips tingkatkan trafik blog #1
tips tingkatkan trafik blog #2
tips tingkatkan trafik blog #3
tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #5
tips tingkatkan trafik blog #6
tips tingkatkan trafik blog #7