September 2018 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Saturday, September 29, 2018

September 29, 2018

Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi

RESEPI NASI GORENG LADA HITAM | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Hujung minggu ni buat apa? Mesti mood memasak mencanak canak kan pada hari Sabtu Ahad? Yelahh masa ni laaa kita spent time dengan keluarga & sanak saudara. Ataupun spent time dengan kawan kawan buat potluck atau berkelah ke kan. So.. meh.. jika anda hari ni mood terlajak rajin untuk memasak, boleh try masak Resepi Nasi Goreng Lada Hitam podeh ini.

Saya baru tahu rupanya lada hitam ni banyak khasiat dan kelebihan, antaranya boleh menurunkan berat badan. Yang jenis jaga badan (a.k.a diet) dan nak cepat kurus slim melim ala ala orang dalam pantang, molek sangat makan nasi goreng lada hitam nih. Cara membuatnya pun teramat amat simple. Tumbuk tumbuk, campak campak siap.

Walaupun simple mimple, saya tak pernah lagi la cuba resepi ni hahaha. InshaaAllah nanti kalau tiba tiba mengidam ke, haa I will cook it!


Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi

Oleh: Ruviantie Roslan
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi | gambar sekadar hiasan
BAHAN BAHAN:

Nasi sejuk dua cawan
Bawang merah sebiji atau dua biji (tengok saiz. depends)
Bawang Putih 5,6 ulas. Lagi banyak lagi best.
Cili padi/cili api 3-5 biji
Lada hitam satu sudu kecil
Garam
Sayur
Telur
Sosej

*Bahan lada hitam, bawang merah, bawang putih dan cili ditumbuk.
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi
CARA CARA MEMASAK:

1. Panas minyak, goreng bahan bahan yang ditumbuk sampai naik minyak.
2. Masukkan garam satu sudu teh.
3. Masukkan sosej.
4. Pecahkan telur, gaul dan masak sekejap.
5. Akhir sekali masukkan nasi dan sayur.
6. Gaul sebati dan siap untuk dihidangkan.
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi
Resepi Nasi Goreng Lada Hitam Simple tapi Berapi
Perghhh 6 step je alahai senang, ringkas dan mudahnya! Betul lah seperti yang dikata tuan punya badan resepi ni. Campak campak, siap. Simple bebeno hahaha. Sangat sesuai bagi mereka yang nak masak cepat cepat kan, because of limited time.

Lagi satu.. kalau nak campur bahan bahan lain seperti ayam, daging, udang, sotong atau sayur lain boleh je. Ikut taste masing masing. Ikut kesedapan lidah masing-masing. Kalau tak suka sawi, boleh ganti dengan sayur lain seperti carrot, bean atau kacang panjang.

Okayy.. selamat mencuba!

Daaa~ wassalam! :)

Friday, September 28, 2018

September 28, 2018

Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza

Apa maksud ANTA PERMANA? | Haaa siapa siapa yang peminat penyanyi No.1 Malaysia, Dato' Siti Nurhaliza (kita geng!) mestilah tahu kan Tok Ti ada release single terbaru pada minggu lepas yang bertajuk Anta Permana. Tajuk lagu pun dah unik, apatah lagi lagu nya kan? hehe. Tapi.. apa maksud Anta Permana tersebut? Bahasa Arab kah sebab ada word anta? Anta anti?

Haritu first time saya tengok tajuk lagu baru Siti ni kan, saya pelik. "Aik? Anta permana atau anta permata sebenarnya ni?" Ingatkan saya tersilap baca ataupun orang tu typo tulis ke. Rupanya memang betul title nya anta permana. hahaha.


Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza

Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Anta Permana merupakan kata yang diambil daripada perkataan Melayu Klasik/ bahasa Melayu lama. Anta Permana membawa maksud tidak terkira/ tak terhingga/ infinity. So maksudnya, cinta yang infiniti. Cinta yang tidak terhingga.

Bertepatan dengan tema cinta teragung yang diangkat menerusi lagu ini, pastinya pemilihan perkataan itu tepat di samping mahu mempopularkan semula patah perkataan Melayu klasik.
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Kata Dato' Siti:

"Sebenarnya bagus juga. Pilihan tajuk tu kena pula dengan konsep nyanyian dan juga lagu. Memang untuk lagu ni, Hael buat dengan Ezra. Dia cakap dia memang khas buat melodi nya macam lama lama.

Tak tradisional sangat dan tak terlalu moden. Tengah-tengah. So, peminat saya yang rindukan lenggok Melayu saya boleh dengar. Yang moden pun boleh dengar.

Dan juga saya menyanyi pun sebenarnya saya menyanyi khas, beza sedikit. Sebab saya kena keluarkan mood atau tone atau feeling saya tu.. kena bayangkan zaman P Ramlee Saloma."
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Menurut satu artikel surat khabar, Dato' Siti mengaku bahawa beliau sudah jatuh cinta dengan melodi dan lirik lagu hasil gubahan Eza Kong dan Hael Husaini yang disifatkan sebagai segar dek gabungan muzik moden dan klasik.

"Antara daya penarik utama kepada Anta Permana ini adalah kerana melodi yang segar dan berbeza dengan lagu-lagu yang pernah dihasilkan sebelum ini. Kalau hati sudah tertambat kenapa mahu menunggu lama? Mereka juga komposer muda yang hadir dengan idea-idea baharu. Ini juga menjadi sebab mengapa saya bekerjasama dengan kedua-duanya." - Dato ctdk

Saya tak dengar lagi full lagu Anta Permana ni. Tapi confirm best punya lah! Siti Nurhaliza kott. hahaha. Saya hanya dengar sikit je Tok Ti nyanyi time Final Big Stage. Perghhh suara Dato Siti memang merdu lemak manis berkrim plus lenggok lenggok tone yang bersahaja tapi mantap!


ANTA PERMANA - SITI NURHALIZA di Pentas Akhir Big Stage


Comel je mula-mula tu Alif Satar mengusik "Rupanya Tok Ti tengah google lirik lagu.." haha.

Hmm.. Tak sabar sabar nak tengok official Music Video (MV) Anta Permana. Mesti gempak. Tengok belakang tabir muzik video ni pun siap ada menari menari bagai. Wohoo can't wait!

Siti 'Aafiyah si comel pipi merah pun ada dalam video behind the scene hahaha ishhh so cute!
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Siti Aafiyah - anak perempuan Tok Ti
Apa Maksud Anta Permana? | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
Siti Aafiyah dalam Anta Permana | Lagu Terbaru Siti Nurhaliza
September 28, 2018

Bolehkah wanita haid masuk masjid? Bolehkah perempuan haid duduk di dalam masjid?

Bolehkah wanita haid masuk masjid? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Seringkali kita; kaum Hawa; tertanya-tanya.. adakah dibenarkan wanita haid masuk masjid dan duduk di dalamnya? Bolehkah perempuan yang sedang haid stay di dalam masjid ketika menunggu member yang sedang solat? Bolehkah wanita yang belum suci dari darah haid masuk ke dalam masjid dengan tujuan untuk menuntut ilmu (dengar ceramah) atau menghadiri program/kursus?

Pada sesiapa yang masih keliru atau was was boleh ke tidak masuk masjid ketika sedang uzur (haid).. lets find out what the answer is! Moga bermanfaat untuk semuaa.

p/s: baca hingga akhir ye. kerana ada dua pendapat yang berbeza (khilaf). 


Bolehkah wanita haid masuk masjid? Bolehkah perempuan haid duduk di dalam masjid?


Bolehkah wanita haid masuk masjid?
Bolehkah wanita haid masuk masjid?
LAWATAN KE MASJID KETIKA HAID

Soalan: Saya ada kemusykilan tentang hukum wanita yang sedang haid memasuki masjid untuk tujuan lawatan dan ziarah. Adakah dibolehkan?

Jawapan:

Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor yang diwartakan pada 30 Ogos 2001 telah membuat keputusan bahawa:

1. Wanita yang sedang haid dan nifas adalah tidak dibenarkan duduk diam di dalam masjid walaupun dengan tujuan pembelajaran semata-mata. Hukum wanita haid dan nifas yang masuk ke dalam masjid adalah dibenarkan untuk sekadar melintasi atau melalui sekali lalu tanpa berulang alik untuk keluar melalui pintu yang dimasukinya.

Oleh itu, wanita yang sedang haid tidak boleh memasuki masjid melainkan lalu sahaja untuk tujuan lawatan. wallahu
Bolehkah wanita haid masuk masjid?
Bolehkah wanita haid masuk masjid?
WANITA HAID DI DEWAN SOLAT

Soalan: Bolehkah seseorang wanita yang masih berada dalam haid memasuki dewan solat untuk menyertai Program Camp Solat yang diadakan di situ?

Jawapan:

Berdasarkan firman Allah SWT:
Bolehkah wanita haid masuk masjid?

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan. Dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan junub (berhadas besar) - kecuali kamu hendak melintas sahaja - hingga kamu mandi bersuci. (Surah an-Nisa’: 43).

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-49, yang bersidang pada 19 September 2000 telah memutuskan bahawa perempuan yang dalam keadaan haid haram berada atau duduk di dalam masjid walaupun untuk tujuan pembelajaran dan program-program keagamaan. Perempuan haid hanya boleh berada di luar kawasan solat utama atau di beranda masjid sahaja untuk menyertai program Camp Solat. wallahu.

Bolehkah wanita haid masuk masjid?
Bolehkah wanita haid masuk masjid?

Wanita haid bolehkah masuk ke masjid? - jawapan dari Ustazah Fatimah Syarha


Ini isu khilaf. Bila sebut isu khilaf, semua pihak ada hujah. Semua pihak bukan suka-suka hati keluarkan hukum. Jadi, semua pendapat layak kita hormati.

Prof. Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi menjelaskan dalam buku Fiqh Thaharah, dulu ketika ditanya persoalan ini, beliau menjawab wanita haid tidak boleh masuk ke masjid, sesuai dengan pandangan jumhur fuqaha'.

Namun beliau berkata lagi, "Ternyata saya telah membuat mereka berada dalam kesempitan dalam masalah yang sebenarnya terdapat kelapangan/kemudahan."

Beliau mengkaji nash-nash sahih, kuat dan jelas indikasi hukumnya. Beliau dapati hadis yang tidak menghalalkan wanita haid dan junub masuk masjid itu penuh dengan sanad-sanad lemah dan tidak jelas. Tidak boleh dijadikan sumber hukum.

Kekhuatiran adanya ceceran darah haid kini tiada lagi. Sebab wanita pada zaman ini telah memakai 'pad' yang mampu menahan jatuhnya darah. Sila rujuk lanjut Fiqh Thaharah.

Saya dan jutaan muslimah serata dunia berbahagia memilih kemudahan ini. Jika ada di kalangan kalian yang tidak mahu memilihnya, saya hormati. Sama-sama berlapang dada. Adab memperlakukan hal khilaf, biarkan kita berbeza, jangan berpecah dengan hina-menghina.

Tiada khilaf bagi orang yang belajar atau mengajar fiqah berpandukan pendapat-pendapat lama semata-mata. Iaitu berpandukan pendapat imam yang empat sahaja. Ada khilaf bagi orang yang belajar dan mengajar fiqah dengan cara menghargai pendapat lama dan meraikan pendapat baru/kontemporari.

Firman Allah SWT: "Allah mahukan kemudahan bagimu, Allah tidak mahukan kesukaran bagimu." Terpulanglah atas pilihan masing-masing.

Ada 'isu' terdahulu yang memerlukan 'ijtihad' hari ini dalam banyak perkara...Segala hasil ijtihad dan fatwa terdahulu sentiasa dinilai tinggi sebagai pandangan fiqah yang mempunyai nilai ketepatan. Namun begitu, ada realisasi sebilangan, bukan semua, hasil ijtihad dan fatwa lama yang kurang praktikal pada hari ini kerana jurang zaman.

Contohnya, fatwa yang menyebut hujan sebagai sebab tidak wajib menghadirkan diri bersolat jumaat merupakan fatwa yang tepat pada zaman dahulu dan sangat dihormati. Namun, untuk merealisasikan fatwa itu di Malaysia pada hari ini, ia boleh menimbulkan persoalan kerana orang sekarang mempunyai kenderaan bertutup, payung dan sebagainya.

Dalam surah an-Nisaa' ayat empat puluh tiga hanya menyebut berkaitan orang mabuk dan orang junub tidak boleh menghampiri masjid kecuali sekadar lalu. ia tidak menyebut tentang wanita haid.

Rungkaikan keliru.. Inilah keindahan perbezaan pendapat. Setiap ulama mentafsirkan dan menkiaskannya secara unik mengikut kadar pemikiran yang berbeza-beza. sebab itulah Islam mengiktiraf semua perbezaan pendapat dalam masalah fiqah selagi ada hujah masih dalam daerah pahala.

Ulama yang berpendapat wanita haid tak boleh masuk masjid boleh jadi bersandarkan 'kias' ini...sama-sama hadas besar. Mereka juga bersandarkan hadis yang menyebut, "Tidak dihalakan wanita haid dan orang junub menghampiri masjid." Telah dinyatakan bahawa hadis ini statusnya lemah dan tak boleh dijadikan sumber hukum.

Manakala ulama yang berpendapat wanita haid boleh masuk masjid boleh jadi tidak menerima kias sebegini. Sebabnya, sirah menunjukkan wanita sejak zaman Nabi ada yang tinggal dalam masjid. Direkodkan oleh Aisyah dalam hadis sahih Bukhari bahawa ada wanita yang hitam legam selepas masuk Islam memiliki rumah kecil dalam masjid. Begitu juga Rasulullah tidak menegah Aisyah daripada memasuki masjid ketika beliau sedang haid.

BACA JUGA:

Macam Mana Nak Tahu Wanita Suci Dari Darah Haid? Ini Caranya...

Adakah Darah itu Najis? Macam Mana Jika Darah Luka Keluar Semasa Solat?

Bolehkah isteri yang masih belum mandi hasa besar bersetubuh dengan suami?




September 28, 2018

10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!

Koleksi 10 Petua Di Dapur | Walaupun saya ni tak rajin memasak di dapur (sebab umi dah masak hahaha) & tak expert dalam memasak.. tapi saya suka ambil tahu ilmu dan petua di dapur. Seronok. Dan at the same time, saya rasa kagum dengan orang pertama yang find out & make all these very useful tips. Sebenarnya orang dulu dulu la yang banyak petua dan pantang larang semua kan. Then, mereka turun temurunkan pada anak anak dan cucu cucu mereka. Sehingga ke generasi sekarang.


10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!


Ada seorang hamba Allah yang baik hati sudi share koleksi petua beliau yang kebanyakkannya memang beliau amalkan dan memang membantu memudahkan kerja beliau. Jom kita tengok petua-petua dapur di bawah, mungkin berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. Mana tahu dalam banyak banyak petua ni, ada yang kita tak pernah dengar kan. We can lean it and use it for our own good.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!

KOLEKSI 10 PETUA DI DAPUR


1. Cara Simpan Cili Padi Supaya Tahan Lebih Lama

Tips cili padi tahan lama: buang tangkai dari badan cili. Masukkan dalam satu bekas yang dialas dengan tisu. Kemudian, letak seulas bawang putih yang dah siap dikupas.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
2. Cara Supaya Tauhu Tidak Melekat di Kuali

Seperti yang kita maklum, tauhu adalah sejenis sayur yang lembuh dan 'rapuh'. Jika digoreng, tauhu akan melekat di dasar kuali.

So, cara untuk mengelakkan tauhu dari melekat, taburkan garam halus pada permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya, tauhu tidak melekat lagi.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
3. Tips Cili Kering Kisar Tahan Lebih Lama

Untuk mengelakkan cili kering yang dikisar berkulat dengan cepat, kisarkan cili dengan sedikit minyak masak. Kemudian, panaskan cili tersebut dengan memasukkan sedikit garam hingga kering airnya.

Sejukkan. Simpan dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
4. Kentang

Mencuci kentang sebelum menyimpannya boleh membuat kentang menjadi lembap dan mudah ditumbuhi bakteria hingga ia cepat rosak.

Selain itu, mungkin ramai tak tahu bahawa kelembapan yang tinggi dalam peti sejuk boleh mempercepatkan pertumbuhan tunas.

Seperkara lagi, elakkan menyimpan kentang dengan bawang kerana jika disimpan berdekatan, gas yang dihasilkan oleh keduanya akan saling menjadikannya cepat rosak.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
5. Taugeh

Tauge mudah layu jika dibiarkan terlalu lama. Warnanya akan menjadi coklat dan lembik hanya dalam beberapa hari jika tidak disimpan dengan betul.

Untuk panjangkan jangka hayatnya, kita boleh menyimpannya dalam sebuah bekas berisi air dan dicampur dengan jus lemon.

Tauge akan tahan segar dan rangup sehingga sekurang-kurangnya seminggu.

Kalau tak ada lemon, boleh gantikan dengan sedikit garam.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
6. Sayuran Hijau

Sayur berdaun boleh tahan lebih lama jika balut dengan tisu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara atau beg plastik ziplock.

Apabila dalam peti sejuk, ia melindungi sayur daripada lecur atau layu.

Satu lagi cara adalah dengan merendam sayuran di dalam air garam selama 2-3 minit. Kemudian, toskan airnya dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum disimpan dalam perti sejuk.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
7. Cara Hilangkan Pahit Peria

Untuk menghilangkan pahit peria, cuba potong peria dan rendam di dalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, toskan dan sedia untuk dimasak.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
8. Tips Mudah Kupas Kerang

Caranya ialah apabila merebus kerang, campurkan sesudu minyak masak ke dalam air rebusan. Kerang itu akan terbuka sedikit dan memudahkan mengupas/membuka kerang itu.

Selalynya tidak semua kerang terbuka kulitnya walaupun dah direbus lama.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
9. Santan/ Kelapa Parut

Masukkan sedikit garam kasar ke dalam santan dan kacau rata. Simpan dalam peti sejuk seperti biasa. Boleh juga simpan santan dalam plastik bersih yang berikat dalam bahagian beku (freezer) tanpa garam.

Bagi kelapa parut juga boleh menggunakan cara yang sama. Atau, ada cara yang lebih comel dan praktikal - gumpalkan kepada bebola seperti dalam gambar. Boleh tambah sedikit air kalau terlalu kering. Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam freezer. Boleh tahan sampai 2-3 bulan.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
10. Cara Hilangkan Pijar Tangan

Lumurkan garam/ gula pada tangan. Biarkan seketika dan selepas itu bilas macam biasa.

Atau, boleh juga ambil sebekas air suam dan campurkan sedikit garam/gula. Rendamkan tangan ke dalamnya selama lebih kurang 5 minit atau sehingga rasa pijar semakin reda.
10 Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Petua Di Dapur yang Mungkin Anda Tak Tahu!
Sumber : Shakina Ismail‎

Secara jujurnya, antara 10 petua ini, saya tahu dan familiar dengan petua no.1 sahaja. Yang lain first time tahu haha.

Korang pula? :)


Wednesday, September 26, 2018

September 26, 2018

COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya

COUPLE CHALLENGE | sekarang ni antara cabaran paling hot hat ni lah. kena post 3 picture yang menggambarkan time tengah couple, married & now. saya nak sahut juga. tapi saya buat couple challenge dengan kekasih hati "matematik" aci tak? sebab dari dulu saya memang ngam dengan si 'dia'. hahaha


COUPLE CHALLENGE!


'couple':
UPSR math - A
PMR math - A
SPM addmath & math modern - A+
matrikulasi math - A
COUPLE CHALLENGE
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
'married':
degree 4 tahun di UPM course MAJOR MATEMATIK & at final year ambil pure math - CGPA 3.625
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
'now':
- freelancer editor maths & addmaths under Syarikat Oxford Fajar
- tutor maths, addmaths, math mod, calculus, statistik
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
tutor math & addmath
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
tutor matematik
COUPLE CHALLENGE.. dengan kekasih hati saya
tutor calculus

Amacam?

Sweet tak saya dengan si 'dia'? hehhee

September 26, 2018

13 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik! ~ Wordless Wednesday

13 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik!


12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
13 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #1
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #2
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #3
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #4
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #5
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #6
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #7
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #8
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #9
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #10
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #11
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #12
12 Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik
Contoh Design Baju Nikah Simple Tapi Cantik #13


Tuesday, September 25, 2018

September 25, 2018

Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!

Status Ramen Samyang Halal atau Tidak? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Siapa yang tak kenal dengan ramen samyang yang hot spicy gilosss tu kan? Lagi lagi yang cover warna hitam tu perghhhhh! Meletopsss pedas dan panas dia hahaha. And as we know, dari dulu hinggalah sekarang persoalan yang tak pernah pernah nak surut "halal ke tak ramyeon samyang ni? kan dari Korea", "apa status ramen samyang? halal atau tidak?", "boleh dimakan kah mee segera Korea, ramyeon samyang ni? mana bukti halal?"

Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Walaupun saya memang dah tahu jawapannya (i mean dah terang terang ada cop HALAL kan kat depan tu kan?), tapi in case ada yang tak tahu lagi atau masih was was lagi status nya (oleh kerana produk samyang ni dari Korea).. this is for you. The proof bahawa samyang ini halalan toyyiban untuk di-ngappp! Supaya ragu ragu dalam hati terhapus.


Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak?

Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
SOALAN:

Saya ingin bertanya tentang status halal ramen ini. Adakah status halal semua ramen ini dijamin oleh JAKIM?

JAWAPAN:

Untuk makluman, setelah dibuat semakan logo halal pada produk tersebut, produk tersebut adalah merupakan pemegang Sijil Halal Korean Muslim Federation (KMF).

Ianya merupakan badan pensijilan halal luar negara yang diiktirag oleh JAKIM di Korea. Untuk melihat senarai badan persijilan halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh layari di http://www.halal.gov.my/ckfinder/userfiles/files/cb/CB%20List%20LATEST%20.pdf

Sebarang kemusykilan, ikuti MAKLUMAT TERKINI MEDIA BAHARU BAHAGIAN HAB HALAL JAKIM.
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Status Ramen Samyang.. Halal atau Tidak? Ini Penjelasan JAKIM!
Moga dengan penjelasan di atas dapat meng-clear-kan berita palsu dan khabar angin yang viral tular mengatakan samyang haram dimakan. Yakin lah bahawa ianya halal. Cop halal tu betul. Bukannya cop 'kosong'.

Tapi.. Kenapa tiba tiba berbangkit persoalan yang dah lama surut ni?

Yesss.. sebab ada keluaran baru dari Samyang!

1. Ramen TOPOKKI
ramen topokki samyang
RAMEN SAMYANG TOPOKKI
2. Ramen KIMCHI
ramen kimchi
RAMEN SAMYANG KIMCHI
3. Ramen JJAJANG
ramen jjajang
RAMEN SAMYANG JJAJANG
4. Ramen BULGOGI
ramen bulgogi
RAMEN SAMYANG BULGOGI
Perghhh.. memang menggoda sungguh! Tapi takde kesempatan lagi saya nak pergi beli. Ntah ye atau tidak ada jual kat kedai sini. Tak sure stok dah masuk ke belum di pasaran Seremban sini. Sebab masih baru lagi kan.

Ada yang dah rasa. Mereka kata ramen yang baru ni sedap & tak pedas. Sangat sesuai dengan orang yang tak suka makan pedas atau yang tak tahan pedas. Tu testimoni daripada mereka yang dah merasa lah. Daripada saya takde lagi. hahaha.

Yelaaa belum beli, belum rasa, macam mana nak bagi feedback kan? So.. siapa nak belanja saya samyang baru ni? tibeeee hahaha.

Okay daaa~ wassalam! :)

kredit gambar: mira & annazeerah