Total Pageviews

Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah

by - September 25, 2018
Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Tarikh bagi peperiksaan PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) akan berlangsung pada 8 Oktober 2018. Dah tak lama dahhhhhh walawehh! Okay relaks relaksss... ehem ehem. Saya; selaku cikgu tutor Matematik & Matematik Tambahan; nak nasihatkan sikit pada adik adikk. Walaupun jantung berdebar debar dek waktu exam yang makin hampir, tapi jangan stop! Jangan pernah berputus asa atau give up selagi PT3 belum tiba. You still have time to study and do exercises. Pecut! Marathon buat latih tubi jawab soalan soalan maths. Remember! Keyword paling penting nak hebat dan terer matematik ni antaranya adalah perbanyakkan buat soalan latihan (such as soalan percubaan matematik PT3).

Sebab apa?

Bila kita jawab soalan percubaan PT3 yang lepas atau soalan PT3 past year atau soalan klon PT3,  automatik kita membiasakan otak kita dengan cara dan jenis soalan PT3. Bila kita dah biasakan dengan ayat ayat soalan PT3, nanti masuk dewan/kelas nak jawab periksa tidaklah terkejut. Dan tak blur.

Lagi satu sebab apa digalakkan buat latihan banyak banyak adalah kerana.. ianya secara tidak langsung 'memaksa' student untuk study. Cuba bayangkan soalan yang nak dijawab itu pelajar tidak faham atau kurang jelas? Pasti beliau akan berusaha untuk cari jawapan kan? Sama ada tengok nota di buku teks, lihat skema jawapan di belakang/tengah atau tanya pada cikgu/ kawan yang lebih bijak. Semua effort tu indirectly adalah salah satu bentuk ulangkaji yang sangat berkesan.

Tak percaya?

Cuba dulu.. baru tahu hehehe. Okay so here...


Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah

Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah
Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah
SBP (SEKOLAH BERASRAMA PENUH)
TERENGGANU

KEDAH
Skema jawapan: maaf tiada. tak jumpa.

NEGERI ? (UNKNOWN)
Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah

Semoga berjaya! Yakin boleh! (but jangan overconfident ye)

Selamat menjawab peperiksaan PT3 2018! (especially maths ehemmm hehehe)

Akak doakan semua adik adik ting 3 dapat menjawab kertas soalan PT3 2018 dengan tenang, sihat, baik dan tepat dalam masa yang ditetapkan. AAMIIN :)

Soalan Percubaan Matematik PT3 2018 + Skema Jawapan | SBP, Kelantan, Terengganu & Kedah
TUTOR MATEMATIK // TUTOR MATEMATIK TAMBAHAN // TUTOR CALCULUS,STATISTIK - whatsapp me jika berminat

You May Also Like

0 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p