Total Pageviews

Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka - Berminyak/ Kering/ Normal/ Kombinasi?

by - October 11, 2018
Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Mesti most of us dah tahu jenis kulit muka kita dalam kategori yang mana - berminyak kah, normal kah, kering kah atau jenis yang semua ada. Gabungan berminyak dan kering (kombinasi).

For those who yang masih tercari cari jawapan kerana tak tahu atau kurang pasti jenis kulit muka jenis yang mana.. don't worry. Cara nak kenalpasti senang je. Jom try!


Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka - Berminyak/ Kering/ Normal/ Kombinasi Mix?

Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka
Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka | image: Google
Maybe ada masa kita rasa kulit kita berminyak sangat. ada masa rasa macam eh kering pula. Kekadang ada masa kat bahagian tertentu sahaja yang berminyak tetapi part muka yang lain biasa biasa sahaja. Thats why confuse kan.

Saya pun pernah terjadi macam tu. Maybe disebabkan faktor pemakanan atau lifestyle kita kan. Semua faktor tu memberi kesan dan effect kepada kulit muka kita.

Tapi kalau nak tahu secara umumnya (in general) which category jenis kulit wajah kita.. ambil siap siap sehelai tisu lekaihh.


Kenali Jenis Kulit Muka Anda Dengan Tisu!

Bahan yang diperlukan- tisu muka

1) Cuci muka & keringkan. Tunggu lebih kurang 30 minit.
2) Selepas itu, koyakkan tisu kepada 4 bahagian dan lekatkan pada:
- dahi
- hidung
- pipi
-dagu

Kemudian, lihat keputusannya!

KULIT NORMAL : semua tisu melekat buat seketika dan kemudiannya jatuh
KULIT KERING : semua tisu tidak melekat dan jatuh
KULIT BERMINYAK : semua tisu akan melekat pada wajah yang berminyak
KULIT KOMBINASI : tisu melekat pada bahagian hidung & dagu sahaja
Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka
Cara Mudah Nak Tahu Jenis Kulit Muka
Saya belum cuba lagi cara di atas ni. Tapi saya dapat rasakan jenis kulit muka saya memang jenis berminyak gilos. Lagi lagi bila tiba waktu tengahari. Cahaya matahari bercampur dengan peluh peluh.. perghhhh kalau perah muka mahu keluar beberapa titisan minyak hahahaha.

Korang pula jenis kulit yang mana?

You May Also Like

2 comments

  1. wah bagus ni. mudah.
    akak ni pun rasa nyer kulit berminyak.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p