Total Pageviews

LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!

by - October 18, 2018
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019 | FINALLLYYY! Akhirnya keluar juga larangan merokok di restoran & premis makanan di Negara Malaysia yang bakal berkuatkuasa pada awal tahun depan! Bagusss bangat! Yela kan.. ce bayangkan tengah tengah syok makan kat kedai, bau asap rokok menusuk menerobos ke hidung. Aduhhhhaiii terbakar je hati ku ini. Lagi sakit hati bila tengok sekeliling ada budak-budak kecil dan bayi yang TERPAKSA SEDUT asap rokok durjana tersebut. What the.....! Mana hilangnya common sense & budi pekerti anda wahai perokok yang tak berhemah, yang tanpa segan silu merokok berhampiran kanak-kanak dan wanita mengandung?! ARGHHH SO RUDE.

Tak tahu la kenapa orang dewasa yang sesuka hati merokok kat public (terutamanya di kedai makan) tak fikir perasaan dan kesihatan orang lain. Bahkan orang lain (perokok pasif) yang menghidu asap rokok tu lebih mendapat kesan buruk (dari segi kesihatan) daripada penghisap rokok secara direct. Kalau nak sakit dan tempuh maut (effect paru), sila buat sorang sorang. Jangan tempias kat orang lain pleaseee.
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!

PENGUATKUASAAN LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019


Kementerian Kesihatan akan mengisytiharkan SEMUA RESTORAN termasuk gerai dan warung di tepi jalan di seluruh negara sebagai kawasan larangan merokok. Akan dilaksanakan pada: 1 Januari 2019.

Kawasan terlibat:
- restoran berhawa dingin atau tidak
- gerai
- warung makanan di tepi jalan

AKTA: Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 digubal di bawah Seksyen 36 Akta Makanan 1983.

Jika gagal patuhi?
- individu denda maksimum RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun
- pemilik premis makanan denda RM2,500

SUMBER: Kenyataan Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
Bermula 1 Januari 2019, semua premis makanan termasuk restoran terbuka seperti mamak, kedai-kedai tomyam dan warung-warung tepi-tepi jalan termasuk warung-warung yang meniaga buka meja di tepi jalan atau tepi-tepi pantai termaktub dalam PPKHT 2004 digubal dalam Akta Makanan 1983, dibawah seksyen 36 ~ Pegawai Kesihatan Persekitaran

Tapi akta tersebut tidak termasuk vape, rokok elektronik, shisha dan seumpamanya. Huhuhhu. Hanya ROKOK sahaja.

To those yang tanya untuk wujudkan ruangan khas untuk perokok di Premis Makanan ditolak Kerajaan. Tujuan utama tempat larangan merokok sebab premis makanan tumpuan orang ramai yang bawa family dan anak-anak untuk makan situ dan untuk menjaga kesihatan orang awam #NoSmokingInRestaurant
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!
Jawapan kepada yang cakap kenapa tak haramkan terus penjualan rokok? :
LARANGAN MEROKOK DI RESTORAN & PREMIS MAKANAN BERMULA 1 JANUARI 2019. YESSSS!

HHAHAHAHA.

Semoga bermanfaat. Daaa~ wassalam!

You May Also Like

3 comments

  1. yayyy! pasni takyah buat muka kerek tengok org hisap rokok tanpa rasa bersalah

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.. semoga penguatkuasaannya di ambil serius..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p