Total Pageviews

maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)

by - October 18, 2018
Biasa beli roti tak? Perasan tak ada tag comel attached at the top of setiap bungkusan roti (such as Gardenia)? Alaa tag yang ada tertulis bila expired date dan berapa harga nya tu. Tapi bukan nak cerita pasal info yang ada kat tag tu ye tapi the color of the tag. do you realize that tag tu ada macam-macam warna dan setiap warna tag roti tu ada maksud yang tersendiri? Do you know that ada TUJUH warna tag roti yang berlainan?

NO! I don't know. Hahaha.

maksud warna tag roti di setiap bungkusan

maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
Setiap warna tag kat bungkusan roti tu indicate hari apa roti itu dibuat (manufactured).

Jingga cair - Isnin
Oren - selasa
Kuning - rabu
Biru - khamis
Hijau - jumaat
Merah - sabtu
Putih - ahad
maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
Fascinated tak? Amazing kan?

Sebelum ni memang saya perasan tag roti tu ada warna (biasanya jumpa yang warna krim & putih) tapi serius tak tahu rupanya ada maksud setiap satu warna tu. Perghhhh.. selama hidup 25 tahun ni, first time dengar about this. Serius terkezut hahaha.

Kalau tak percaya dan tak pernah jumpa banyak banyak warna tag kat roti, this is the proof.. dikumpul oleh seseorang yang rajin kumpul tag roti setiap kali beliau beli. Siap masuk dalam bekas kaca. Buat koleksi. So cute!
maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
maksud warna tag roti (yang tertulis tarikh expired & harga)
Well, belajar ilmu baru harini kan.

Siapa geng dengan saya yang first time tahu benda ni? yeahhh high five!

You May Also Like

9 comments

  1. Kat sini jrg sgt yg guna tag, main tempek je due date kat bgkusan roti

    ReplyDelete
  2. ya Allah baru tahunjuga

    hehehe

    thank you sharing
    .hari ni baru beli roti ni

    ReplyDelete
  3. lah Fatina tak tau pun selama ni pegi kedai just tengok due date dia bila je hee Thank you share info ni :)

    Fatina Mudz

    ReplyDelete
  4. baru tahu. Sebelum memang perasan warna warni tapi igt warna tu untuk tunjukkan tempoh ketahanan ke. Tapi selalunya cari tarikh paling lama hihi. kalau hafal warna lagi senang dari jauh dah nampak

    ReplyDelete
  5. Umi tahu...tapi tak pernah ambil pusing sangat..hehe

    ReplyDelete
  6. Hari tu ada kawan share pasal nie... bila dia share info nie, baru tau, hahaha..
    Tp asyik lupa nak praktikkan, just biasa tgk tarikh je

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p