Total Pageviews

Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!

by - November 27, 2018
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang | Semalam ada seseorang share gambar ayam cucuk leher pasaraya NSK Selayang di Facebook. Disebabkan benda ni mungkin ramai yang tak tahu dan kurang mengambil perhatian sebelum membeli ayam di pasaraya mahupun pasar, saya nak share juga lah di sini.

Moga ianya memberi pengajaran dan iktibar kepada kita semua supaya berhati hati selepas ni.


Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. please alert!

Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Ayam Cucuk (bahagian leher) di NSK Selayang.. hati-hati!
Gerun kan? Geli sudah semestinya.

Dalam Islam, ini dikira bangkai. Haram dimakan. Kerana tidak disembelih dengan betul.

Ada yang siap pesan.. "kalau non-muslim tanya kenapa muslim sembelih ternakan dan bukan electrocuted them? Tunjukkan gambar ni (di atas). Ayam lebam, sebab darah tak habis keluar. Islam is the way of life"

Ada yang siap bagi perbandingan harga ayam pasar vs ayam pasaraya dan beri tips macam mana cara nak check ayam tu fresh atau tidak..

"Murah mesti ada sebab.. Kenapa kat pasar mahal, kenapa ayam pasaraya murah mesti bersebab.. Kalau nak cerita fresh jauh sekali la.. Nampak macam fresh tapi dah kena rendam dengan ubat pengawet sampai kontena barang kalau lambat, habis lagi la murah dorang bagi. Tak percaya? Test la beli yang fresh kat pasar lepastu beli kat pasaraya pastu letak je tengok.. lalat mana yang datang dulu"

p/s: Sebenarnya bukan kena berhati hati ketika beli ayam di NSK Selayang sahaja, tapi di mana mana tempat/ kedai.

Semoga bermanfaat. Daa~ wassalam! :)

Kredit info & gambar: Azman Jamhari

You May Also Like

3 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p