Total Pageviews

Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS - 29 November 2018

by - November 28, 2018
Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Esok, 29 November 2018, hari yang ditunggu-tunggu oleh para pelajar Ujian Penilaian Sekolah Rendah 2018 dan juga ibu bapa serta cikgu cikgi. Apakah ia? Hari di mana keputusan UPSR 2018 keluar!

Fuh.. Mesti calon calon upsr rasa berdebar debar dup dap dup dap menanti tibanya hari esok. Mesti tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang.. eh eh. Dah macam apa je hahaha.

Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS

Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS - 29 November 2018
Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS - 29 November 2018
Dulu-dulu time saya UPSR (pada tahun 2015), tak ada pun kemudahan untuk check result dengan handphone. Kena la tunggu sampai sekolah dan 'kaunter' dibuka, baru boleh ambil. Beratur panjang sambil tengok kawan di depan ambil result. Bermacam-macam reaksi ditunjukkan. Makin dekat dengan cikgu, makin bertambah nervous. Hahaha.

Tapi sekarang? Boleh check sebelum sampai ke sekolah! Walawehh senang je. Tapi kena pergi sekolah juga lah kan. Sebab nak ambil slip peperiksaan dan laporan hee.

Tapi kalau student or para ibubapa nak cepat cepat tahu berapa result sebelum jejak ke sekolah, boleh semak melalui phone. Mudah je caranya.

Cuma pastikan ada kredit dulu ye. Sebab message akan dicaj setiap kali kita send dan receive.

SEMAKAN KEPUTUSAN UPSR 2018 MELALUI SMS (29 November - 8 Disember)

1. Taip UPSRAngka Giliran
2. Kemudian hantar ke nombor 15888

Sent!

*caj penghantaran RM0.15
*caj penerimaan RM0.20
Cara Semak Keputusan UPSR Melalui SMS - 29 November 2018
Cara Semak Keputusan UPSR 2018 Melalui SMS - 29 November 2018
PEMBERITAHUAN

Semua murid Tahun 6 boleh mengambil Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah termasuk keputusan UPSR di sekolah masing-masing pada Khamis, 29 November 2018; bermula 10.00 pagi


Selamat mengambil result esok!

Adik adik UPSR.. Tahniah for your results. Mana yang result cemerlang, Alhamdulillah! Tapi.. Jangan sedih sedih kalau result tidak memuaskan atau tidak cemerlang tau. Nak sedih boleh tapi jangan sedih sangat. Bangkit! You still have a long journey ahead you. Sekolah menengah menanti anda which is much more important and tougher than sekolah rendah.

Ibu bapa pula please beri sokongan dan dorongan pada anak-anak yang baru dapat result. Nak marah boleh tapi selepas tu beri lah komen yang membina. Jangan jatuhkan semangat anak-anak yang masih kecil. Jangan banding-bandingkan result mereka dengan adik beradik, saudara mara atau anak-anak kawan yang lain. Itu akan membuatkan self-confidence dan self-esteem mereka down.

Setiap yang berlaku ada hikmah. Yang berlaku jadikan pengajaran dan iktibar. Yang lepas biarkan berlalu. Let bygone be bygone. Fokus for the future!

yosh!

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

3 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p