Total Pageviews

Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?

by - November 22, 2018
Muka seiras tanda ada jodoh? | First of all, siapa yang mulakan dulu 'tips' or 'petua' ni? Second of all, yeke? Hahaha. Muka umi dan abi saya tak berapa nak seiras tapi Alhamdulillah berkekalan je hingga sekarang. Mana bukti muka seiras tanda ada jodoh/ jodoh kuat?

Biasa kan dengar macam ni? ---

"eh muka sama lah dengan suami. jodoh kuat ni"
"muka seiras la dengan dia. ada jodoh lah ni!"
"muka lebih kurang sama dengan pasangan. patut laa. jodoh"
"muka serupa lah korang dua ni! tanda jodoh kuat ni"

Muka seiras tanda ada jodoh?

Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat? | GAMBAR SEKADAR HIASAN | Credit gambar: @ctdk instagram
Macam dah sinonim dan sebati pula kepercayaan karut ni dengan masyarakat. Macam confirm confirm je pengukur kekuatan jodoh dengan seseorang/ pasangan adalah melalui wajah?

Yang kalau hanya sekadar gurauan atau mengusik ngusik tu mungkin takpelah. Tapi takut ada yang betul betul percaya dan berpegang pada kepercayaan tu.


"Assalamualaikum Ustaz.. betul ke orang kata kalau jodoh tu muka sama?"

PU Azman: Tak ada dalil. Najib dengan Rosmah tak sama bhai.

Jangan percaya sebarang kurafat yang menjadi budaya. Jodoh itu gabungan usaha murni dan tawakkal.
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Nabi Muhammad S.A.W pernah ditanya..

"Wanita seperti apa yang terbaik?"

Baginda menjawab "Saat engkau melihatnya, engkau merasa bahagia"
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Dari Abu Hurairah R.A., Nabi Muhammad SAW bersabda

"Wanita dinikahi karena empat perkara/ hal; karena hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya; maka pilihlah wanita yang taat beragama, nescaya engkau beruntung"
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat?
Muka seiras tanda ada jodoh? Wajah sama dengan pasangan.. jodoh kuat? NOPE!

You May Also Like

7 comments

  1. kalu seiras tu kebetulan je... habis tu yg kulit putih kawen kulit hitam tu... lg laa plak...seiras ke tu? hahaha

    ReplyDelete
  2. Ada pakar psychology buat kajian, makin lama kita hidup bersama dgn org tu, muka kita mkin sama dgn dia. Dan mgkin betul la sbb dh dikaji kan cuma kita sbg org Islam tak boleh la ambil bnda tu sbg titik penentuan jodoh manusia. Wallahualam :)

    Hana singgah sini ya kak napisah~

    ReplyDelete
  3. Kebetulan je seiras tu.. kadang nampak seiras sebab bentuk muka.. walhal, tak ada pun..

    ReplyDelete
  4. bila dah kahwin baru ade seiras... percampuran DNA .... wallahualam

    ReplyDelete
  5. kite pun mmg tak rasa muka sama petanda jodoh. huhuu. muka sama selalunya adik beradik. kalau laki bini muka sama kebetulan jekk tuu..

    ReplyDelete
  6. How true.. kalau Ada yg betul pun secara kebetulan aje tu

    ReplyDelete
  7. Apa yang penting adalah hati kedalaman kedua-dua pasangan. Jika selalu mempunya persefahaman yang sama, memanglah dapat hidup dengan bahagia.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p