Total Pageviews

"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"

by - November 23, 2018
Qistina nama anak jin? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Mana-mana mak ayah yang baru mendapat cahaya mata mesti excited nak letak nama anak yang sedap sedap, maksud yang bagus dan baik. Ada yang sebelum anak dilahirkan pun dah mencari cari nama buat si comel nanti. Kadang-kadang search kat Google senarai nama bayi lelaki, nama bayi perempuan Islam, nama anak perempuan, nama anak lelaki huruf a b c d e f dan sebagainya. Ada juga yang minta nasihat parents mereka atau para ustaz, para ulama untuk beri cadangan nama yang baik baik. Sebab apa minta pendapat orang alim atau ustaz? Antaranya, sebab nak elak letak nama anak yang tak baik, maksud kurang bagus, nama syaitan dan juga nama anak jin.

Eh ada ke nama anak jin?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
I don't know the truth tapi biasa dengar orang cakap "hati-hati, jangan letak nama anak jin pula" atau "nama dia nama anak jin, tu yang asyik meragam je" or "panggil dia nama lain lah. jangan panggil dengan nama anak jin".

Apakah contoh nama anak jin yang dimaksudkan mereka?

Balqis,
Batrisya/ Batrisyia,
Qistina/ Kistina,
Najwa,
Zakuan/ Zaquan/ Dzakwan,
Erisya.

Macam mana boleh tercetusnya "nama anak jin" yang orang duk perkatakan?

Alkisah.. Ustaz Sharhan Shafie, pengamal perubatan Islam ada beri ceramah di TV9 pada 2011/2012 mengatakan 6 nama di atas adalah nama-nama anak yang sering diganggu Jin, nama anak yang disukai oleh Jin. Walaupun sebutan namanya sedap dan maknanya elok, menurut pengalaman Ustaz Sharhan yang banyak mengubat pesakit-pesakit berkaitan sihir dan gangguan makhluk halus, nama-nama itu boleh mendatangkan penyakit misteri kepada seseorang yang menggunakannya.

Daripada apa yang saya faham maksud Ustaz tersebut, nama-nama Balqis Qistina Najwa Zakwan semua tu bukanlah nama anak jin tetapi just nama bayi perempuan yang disukai oleh Jin sahaja. Kenapa jin suka? Wallahualam. But its not "NAMA ANAK JIN" right? Ustaz Sharhan tak mention pun nama-nama tu adalah anak nama jin.

Ada je orang yang kita kenal dengan mempunyai nama-nama tersebut ok je kan? Hahaha. Contoh penyanyi Najwa tu. Siap berhijab lagi. Hehe.

PU Azman pernah ditanya oleh seseorang berkaitan dengan nama anak jin dan jawapan beliau:

"Kau pernah tanya bapa jin tu ke?"

HAHAHAHHAA kan dah kena setepek.

Then, beliau sambung untuk jawab soalan tersebut..

"Palsu dan merepek. TIADA DALIL menunjukkan nama nama tertentu bagi jin kecuali apa yang datang dari HADIS SAHIH tentang beberapa nama syaitan seperti  KHINZIB dan WALHAN"

"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz Zaharuddin juga mengatakan:

"Tiada sebarang dalil yang sohih berkenaan nama-nama tertentu adalah nama anak JIN, lalu dikatakan jika diguna dan dipanggil kepada anak kita, lalu anak kita akan ditimpa penyakit misteri. Ini sama sekali TIDAK BOLEH DIPERCAYAI, malah bercanggah dengan firman Allah surah al-Naml ayat 65. Malah boleh termasuk dalam men'sial'kan nama tertentu, jika itu berlaku boleh jatuh syirik, Nabi bersabda ertinya: Sial menyial itu syirik, sial menyial itu syirik (Riwayat Abu Daud dan Tirmidzi). Berhati-hatilah.."
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
TIADA SEBARANG DALIL SOHIH BERKENAAN NAMA-NAMA TERTENTU ADALAH NAMA ANAK JIN
So.. jelas? Are we clear now tentang nama nama tersebut?

I hope we are. Kalau ada orang sekeliling kita berhujah tentang benda ni, beritahu dia apa yang benar. Beritahu semua tu karut sahaja kerana tiada sebarang dalil yang sahih.

Okay semoga bermanfaat!

Lastly, mari kita layan Q&A dengan PU Azman yang sempoi dan kelakar tapi jawapannya menusuk dan tepat!

"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, betul ke orang kata kalau jodoh tu muka sama?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, dorang bencikan saya ke? - Jangan mudah bersangka denga sesiapa!
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, babi tak boleh makan so apa hikmah Allah jadikan dia?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, sebagai lelaki, boleh ke cukur bulu kaki ni ustaz?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, kalau arak buat daripada anggur, jadi anggur boleh makan ke?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, macam mana nak hadap orang yang suka tanya soalan 'bila nak kahwin'?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, boleh ke kita makan buah mandarin (tahun baru cina) yang Chinese bagi?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, apa hukumnya kita solat dengan pakai makeup?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, apa hukum pakai telekung warna lain selain dari putih?
"Ustaz, betul ke nama Qistina tu nama anak jin?"
Ustaz, boleh ke mencium kemaluan isteri?




Moga terhibur plus dapat ilmu!

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

6 comments

  1. Ape2 pun hati2 la bile pilih nama..Tak bagi nama yg jin2 suka pun kadang2 kena kacau jgk...Huhu

    ReplyDelete
  2. Last week terserempak dengan PU Azman kat McD S2 eh! okay macam takde kena mengena jer hahaha...

    ReplyDelete
  3. Adoilah.. soalan tak berapa cerdik, kenalah jawapan tu..

    ReplyDelete
  4. Hahah! Sempoi giler, terhibur membacanya :'D

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p