TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Apa Itu Acapella?

by - January 06, 2019
Apa Itu Acapella? | Malam semalam alih alih channel TV.. Sampai ke TV3. 'Makcik Acapella' tajuk cekerama. Saya tengok lah sekejap. Ada Aiman Tino, Didie, dan lagi 2 pelakon wanita yang saya tak ingat nama. Tiga orang mak cik ni beracapella dengan si Aiman Tino. Kelakar campur geli hati overall scene nya. Tapi.. Korang tahu tak apa itu acapella?


Apa maksud acapella?

Apa Itu Acapella?
Apa Itu Acapella? | image: Google
Kalau sesiapa yang minat dan follow movie Pitch Perfect, tahu lah Acapella ni apa. Sebab ada babak dalam filem tu mereka menyanyi dengan cara acapella.

The meaning of acapella is.. Nyanyian tanpa iringan musical instruments such as piano, gitar, dan drum. Nyanyi acapella means nyanyi hanya guna suara sahaja (VOCALS ONLY). Nak buat rentak atau 'melodi', guna mulut je or guna tangan/kaki to produce sound.

Haa menarik kan?

Acapella ni will be very very amazing dan sounds very good kalau 'kena' dengan orang yang expert bab acapella. Yelah.. kena pandai susun juga bunyi bunyi dan rentak yang dibuat sendiri (bunyi yang bukan dari instrumen muzik) contohnya: ketuk meja, bunyi tin, daun yang berterbangan, pensel jatuh, helaian kertas dan sebagainya.

Dan lagu jenis Acapella ni sangat sangat digemari dan diminati oleh orang orang yang tak suka lagu ada muzik (sebab mereka totally pegang 'kepercayaan' bahawa lagu yang mengandungi muzik instrumen adalah HARAM dalam Islam).

Mungkin ada sesetengah tak dapat nak 'nampak' acamno lah acapella ni kan haha.

Okayy.. Saya bagi 2 video acapella yang saya suka dan admire.

Khaled Siddiq - "Perfect" (Acapella Version)


MAROON 5 - GIRLS LIKE YOU - [ACAPELLA COVER]

Haa nampak dah macam mana acapella ni di'main'kan?

Ada sesetengah orang suka acapella, ada sesetengah tak suka. Terpulang. Jenis muzik ni pelbagai. Terpulang pada kita nak dengar yang mana. Yang penting.. jangan sampai melalaikan! Hehehe.

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

9 comments

  1. acapella first time dengar dan tgk cerita mak cik acapella tu. kelakar + best dgn aiman tino tu

    ReplyDelete
  2. Berdekah-dekah gelak semalam tengok cerekarama hahahaha...sampai nyanyo depan kambing hahahahaha....

    Malam ni jangan lupe, drama sedih pulak huhuhu

    ReplyDelete
  3. Bestlah lagu yang KC share ini.. memang ohsem dia punya acapella.. cerita makcik acapella tu tak tengok pun.. tapi tau sebab kuar iklan dia.. tak mampu nak hadam.. kikiki..

    ReplyDelete
  4. pernah dengar yang mat salleh buat acapella lagu dari tahun 1930 - 2010 kalau tak silap.best jugak

    ReplyDelete
  5. Dari dulu sampai skrg minat nyanyian acapella

    ReplyDelete
  6. Saya tak tengok pun cerekarama tu tapi sebelum ni pernah lah dengar tentang acapella.

    ReplyDelete
  7. Tengok drama ni semalam tergelak tgk diorang tu menyanyi.

    ReplyDelete
  8. omoo yang Girls Like You tu osem gila !! tapi scary sket sebab orang yang sama. hehehe..

    ReplyDelete
  9. Sekarang ramai je yang buat cover macam ni. walaupun tanpa music but still best dan creative !

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p