TOTAL PAGEVIEWS BLOG

"mak bapak bagi lah duit kecik kat anak, jangan bagi RM5 sekeping..."

by - January 04, 2019
"Aku sebagai ex abang kantin nak pesan kat mak bapak bagi lah duit kecik kat anak anak, jangan biasa bagi duit 5 ringgit sekeping dengan 10 ringgit. Bebudak ni tak suka tak ambil baki, udah satu hal nanti.

Lepastu bila budak tak amik baki, orang kantin selalu kena tuduh kejam tak pulangkan baki, woi kau try lah jaga budak rehat sekali keluar 200 budak. muka dah lah sama je, kahkah busy"
"mak bapak bagi lah duit kecik kat anak, jangan bagi RM5 sekeping..."
"mak bapak bagi lah duit kecik kat anak, jangan bagi RM5 sekeping..."
"mak bapak bagi lah duit kecik kat anak, jangan bagi RM5 sekeping..."
"mak bapak bagi lah duit kecik kat anak, jangan bagi RM5 sekeping..."

Itulah luahan perasaan bekas pekerja kantin berkenaan amount duit budak sekolah.

Bukannya nak jadikan isu. Tapi bagus juga beliau pesan dan memberi peringatan kepada ibu bapa tentang duit belanja anak anak di sekolah.

Walaupun saya tak pernah jadi budak yang sebegitu rupa (lupa nak ambil baki) tapi bukannya semua budak sama macam saya kan. Macam macam ragam ada. So, ada betul nya juga lah apa yang mamat tu katakan.

Alang-alang cerita pasal duit time sekolah, moh le saya throwback sikit - One of the pengalaman 'ngeri' saya yang related to duit when I was young.

Time tu saya tak ingat umur berapa tapi kecil lagi. Maybe darjah 2 atau 3 atau 4? Lebih kurang umur tu lah. Dan sebagai budak yang masih 'innocent', yang tak tahu apa... saya sudah pun membuat kesilapan yang paling besar I had ever done at that time!

Alkisah.. Umi beri saya wang RM50 sekeping. suruh bayar yuran sekolah. Just a quick reminder.. duit 50 ringgit time dulu dulu adalah a VERY VERY BIG AMOUNT. I think eveyone know about that. Plus, saya bukan lah orang kaya. So, duit memang sangat sangat lah berharga (which is saya tak faham langsung pasal betapa berharganya duit ketika itu).

Okay then.. kesilapan saya adalah bukan tak bayar duit yuran tu tapi.. selepas saya bayar yuran dengan cikgu sekolah, baki yang banyak tu... SAYA BELANJAKAN! Saya belanja diri sendiri, belanja kawan-kawan. Beli air kotak, beli makanan (snack). OH MY ALLAH!

At that time, saya tak tahu lah perbuatan saya tu salah kan. So saya pun dengan muka tak bersalahnya, siap bawa balik ke rumah minuman yang saya beli dengan duit baki!

Sampai je rumah, terus disoal siasat. Then apalagiii? Memang kena marah lah! Dengan tak sempat letak beg nya, terus kena marah. Sebab dah habiskan duit 50 sekeping tu. Tinggal sikit je kot baki. Ke dah habis semua? Not sure. Tapi ya Allah... bayangkan lah kan? Pergi habiskan duit yang sangat bernilai ketika itu dengan membeli benda yang tak berfaedah? Perghhh kenangan 'pahit' tu tidak akan ku lupakan. Tragis bebeno!

Korang ada kisah atau pengalaman pahit time sekolah yang berkaitan dengan duit juga? Meh la share :)

You May Also Like

4 comments

  1. Ingat lagi masa tahun 1, bawa 60 sen je ke sekolah. 30 sen beli makanan mcm mee goreng/ nasi goreng/ nasi lemak, lepastu 10 sen beli air. Total lost 40 sen je. Ada baki 20 sen siap boleh beli makanan lain. Hahahaha. Tapi Rrai sekolah kat kampung lahh, kat Felda. Kalau di bandar mungkin mahal sikit kot..

    ReplyDelete
  2. Kes awak sama dgn kes anak saya.
    Suruh pulangkan baki, dia boleh pula beli makanan and minuman kat kedai luar sekolah, pastu belanja kawan-kawan pula tu. Memang kena marah la, tp xde la hukum dia sebab tau dia pun xfaham sgt nilai duit :P

    ReplyDelete
  3. Kak Sha memang sediakan duit rm1 untuk anak.. Senang dia nak beli makanan.. Tambah kalau darjah 1 memang tak adalah dia nak tunggu baki.. Lebur cenggitu jelah.. kikiki..

    ReplyDelete
  4. wah hahah takpela boleh dijadikan kenangan!

    http://mylittlestoryi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p