TOTAL PAGEVIEWS BLOG

RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP!

by - January 11, 2019
RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP! | Haritu nampak resepi Japanese Cotton Cheesecake di twitter. Saya tergoda dan terpukau tengok cheesecake ni. Sebab apa?

Tengok sendiri ni ha...
RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP
RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP
RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP
RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP
OHMAII GEBU NYAAA CAKE NI!

Nampak super duper delicious kan?! Ada sesiapa yang nak tolong buat tak? Tolong pass sikit ke Seremban sini hahaha.

Confirm confirm sedap kek ni huwaaa! Nampak sangat menyelerakan dan arghhh geram tengok gebu sangat. Mesti lembut jeee bila potong. Arghhh please I want a piece of this cake! Hahaha.

Okay, maybe ada yang tergoda macam saya. So, this is the recipe for you...


RESEPI JAPANESE COTTON CHEESECAKE GEBU DAN SEDAP!


Bahan-bahan

Bahan A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 susu kecil garam
60 gm tepung kek/tepung superfine
20 gm tepung jagung (cornflour/ cornstarch)

Bahan B:

140 gm gula (granulated sugar)
 6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon

Cara-cara:

1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dengan teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.

2. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digariskan bawahnya dan tepi tu salut dengan kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.

5. Bakar kek pada suhu 160 C (celcius) dalam kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).

Kredit: twitter @resepimakananMY

Selamat mencuba!

Semoga berjayaa!

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

6 comments

  1. Uiiii geramnya......nak jugak laa tapi cheq tak pandai buat kek huhuhu..nanti nak belilah kalau ada jumpa di bakery house kat mana2 huhuhuu 😞

    ReplyDelete
  2. Pergh!! Gebu gebas keknya.. Memang habis sebiji ini kalau dapat..

    ReplyDelete
  3. Gebu nyer. Nnt nak try.... if tak abis, boleh share 🤣

    ReplyDelete
  4. Alahai gebu sungguh cheesecake tu

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p