Total Pageviews

Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online) | Semak Penyata PTPTN

by - March 28, 2019
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online) | Semak Penyata PTPTN | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Siapa sini yang masih berhutang dengan PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional)..  angkat jariiii kaki! hahaha. Haa dah pinjam tu, kena lah bayar balik kan? Jangan buat tak tahu pula. Jangan buat derkk pula setiap bulan tanpa masukkan duit ke akaun PTPTN. Kesian adik adik yang nak belajar further study nanti. Kalau tak tahu berapa yang nak kena bayar, pergi ke pejabat PTPTN atau UTC. Kalau nak check baki bayaran balik pinjaman PTPTN atau nak tengok semakan penyata pinjaman, boleh semak secara online sahaja. Tak perlu susah ke kaunter office pitipitiyyen.

Saya pinjam PTPTN time matrik & first two years study degree dulu di UPM. After that, baru lah merasa JPA. Selepas habis belajar, baru lah saya ansur-ansur bayar balik duit pinjaman PTPTN. Disebabkan saya kerja sendiri, so takdelah banyak sangat duit yang saya kena bayar. RM82.58 bayaran tetap (minimum) for every month.

Ada orang beri tips and trick bayaran balik pinjaman PTPTN ni.. kalau nak cepat habis dari masa yang dijadualkan, setiap bulan kita kena bayar lebih dari yang sepatutnya. Let's say I have to pay RM82.58 each month, tapi jangan bayar fix tepat tepat 82.58. Bayar lebih sikit contohnya RM100/RM110 macam tu.

Tu orang beritahu lah. Saya ikut je hahaha. Okay, back to the topic!


Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)


1. Login (log masuk) akaun PTPTN di web Permohonan Pembiayaan Pendidikan PTPTN
http://www.ptptn.gov.my/gateway/login.jsp

Di bawah word PERMOHONAN PINJAMAN/ SEMAKAN PENYATA.. Masukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan. Kalau tak ingat password, macam mana? Haa saya lah tu tergolong dalam kalangan orang yang lupa password haha. Don't worry.. just click kat bahagian 'terlupa kata laluan?'. Nanti sistem akan hantar kata laluan baru ke email kita.
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
2. Klik 'PENYATA BAKI'.

Akan terpampang lah semua details bayaran balik pinjaman PTPTN kita dan berapa baki keseluruhan pinjaman PTPTN yang tinggal.
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
Cara Check Baki Bayaran Balik Pinjaman PTPTN (Online)
Done!

Haa senang je kan? Just few stepsss only.

Cara Semak Penyata Pinjaman PTPTN



2. Masukkan no.kad pengenalan dan klik 'SEMAK'
cara semak penyata pinjaman ptptn
Cara Semak Penyata Pinjaman PTPTN
cara semak penyata pinjaman ptptn
Cara Semak Penyata Pinjaman PTPTN
3. Log masuk akaun PTPTN. Then, you can check what you want!

SENARAI PENDAFTARAN // DAFTAR BARU (NO.PIN BSN) // DAFTAR PERMOHONAN BARU ONLINE // TUKAR KATA LALUAN & ALAMAT EMEL // PENYATA BAKI // PENYATA BAKI TERPERINCI // MAKLUMAT PEMBIAYAAN // PENGESAHAN PERMOHONAN // CETAK MAKLUMAT // SENARAI PENDAFTARAN

Semoga bermanfaat~

Daa~ wassalam! :)



You May Also Like

1 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p