June 2019 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Sunday, June 30, 2019

June 30, 2019

SENARAI PESERTA Segmen 9 Juta Special Bloglist

SENARAI PESERTA Segmen 9 Juta Special Bloglist


Haii awakk.
Saya nak umumkan senarai peserta ni. senyum sikittt heee
segmen 9 juta special bloglist

First of all, thank you for joining my segment! :D

Nanti saya blogwalking semua penyertaan dan drop the comment yew.


1. https://www.raydahalhabsyi.com/2019/06/9-million-segment-special-bloglist.html
2. https://pemudattbc.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
3. http://www.mamapipie.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
4. http://www.huhahuhajerr.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
5. https://www.aziankhalil.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
6. http://www.ombakbergigi.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
7. http://sam-puansyurga.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
8. https://inspiringsharing.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
9. https://ladyinredplanner.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
10. https://sayasukala.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
11. https://fws00blog.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
12. https://hatinufid.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist-by.html
13. https://kasihkuamani.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
14. https://aerillhassan.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
15. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
16. http://www.zianaeunos.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
17. https://www.sislin76.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
18. https://www.vitaminkesihatansejagat.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
19. https://www.zukidin.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
20. https://www.theamaraz.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
21. https://fiqadira.blogspot.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
22. https://ucingkadayan.blogspot.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
23. https://chea94.blogspot.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
24. https://www.farhanajafri.com/2019/06/segmen-9-juta-special-bloglist.html
25. https://ohhdina.blogspot.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
26. http://www.myarosli.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
27. https://asyiqinroslee.blogspot.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
28. https://www.aeinnamusa.com/2019/07/segmen-9-juta-special-bloglist.html
29. http://sovitamin.com/segmen-9-juta-special-bloglist/


segmen 9 juta special bloglist

Till next time, daa~ wassalam! :)


Thursday, June 27, 2019

June 27, 2019

Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara-gara....

Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara-gara.... | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Minggu lepas.. to be exact, Sabtu lepas (22 Jun 2019).. macam biasa lah, malam malam tu check pageviews blog pinky den ni. Hampir 40K! Dari mengantuk, terus cerah mata den nengoknya HAHAHA.

Bangun pagi keesokannya, buka lagi dashboard (before 8 pagi), tengok tengok PV dah cecah 48K! Ini mimpi atau realiti?!
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara....  | image: Google
Mula mula macam HUH?! Seriouslyyy?!

Saya refresh banyak kali tau sebab macam tak percaya. Takut tersilap or kot kot blog tengah mengong  ke kan haha.

Uishhh terkezuttt. Sebab pageviews blog dalam 1 hari yang paling tinggi saya pernah capai sebelum ni pun adalah 20K ++ (in year 2019).

Ini 48K ++?! You're kidding me?

It was seriously mindblowing! hahaha. Culture shock kejap. *tapi dalam terkejut tu sempat screenshot untuk buat kenangan HAHAHA.
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K

Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara-gara....

Okay mesti ramai tertanya tanya entri blog mana yang hits meletop letop tu kan?

Ada keyword blog yang mengena di Google kah?

26 RESEPI BISKUT RAYA AZLINA INA 2019 + DESSERT KEK:
- tart nenas
- coklat chip
- kuih raya mazola
- kek marble
- kek buah
- biskut bangkit
- red velvet cookies
- biskut sarang semut
- congo bar mixed nuts
- makmur pandan & makmur susu
- biskut arab
- semperit susu
- semperit chocolate chips
- walnut almond snow
- cornflakes almond cookies
- biskut kristal cinta
- biskut suji arab
- semperit klasik
- almond cocochips cookies
- jejari nestum
- honey nestum almond cookies
- cornflakes almond coklat
- red pearl cookies
- fruitella cookies
- daisy semperit
- semperit cheese
- biskut kelapa


Yeap entri di atas ni lah yang berjaya membuatkan PV blog saya dalam 24 jam boleh cecah 48K! (tapi esoknya takdelah 40K dah. haha)

Al-kisah~ Pada hari sabtu tu, as usual lah, saya buat 'kerja' tetap saya.. share entri 'Koleksi Resepi Biskut Raya Azlina Ina' di group group Facebook.

And it was an amazing experience for me!

This is because..

Selepas je beberapa minit saya share link entri kuih raya tersebut, berpusu pusu notification masuk. Ada yang like, ada yang share post, ada yang komen minta izin nak share and say terima kasih for sharing semua resipi cikgu ina tu. (sehinggakan ada orang ingat saya cikgu ina, padahal saya just share je hahaha).

Ada yang tak sampai sejam, few post kuih raya tu dah beratus ratus orang share dan like. Saya macam 'GULP'. Hebat betul penangan cikgu ina ni haha.

On the other hand, dalam 'kekecohan' tu, cuba teka berapa users online di blog saya ketika tu? Ada satu masa tu cecah 500! Terbeliak juga la mata den bila tengok 510 users online kat blog hahaha. Terkejut sangat sampai lupa nak screenshot buat kenangan seumur hidup. Entah bila nak jadi lagi kan haha.

Seriousssss saya terkejut dan tak terjangka pun benda ni akan jadi. Sebab...

First, it was just a wordless wednesday entry. Just gambar gambar resipi. Dan saya buat last minit entri tu (released at almost 11PM, dengan mata ngantuk haha).

Second, saya tak sangka Azlina Ina sangat famous sehinggakan ramai nak share resepi beliau haha.

Mula mula share tu memang niat.. yelah, saya memang selalu share entri resipi di groupss FB pun kan. Then, macam perghhh.. hebat betul aura cikgu Azlina Ina ni!

Sehingga sekarang, masih lagi post kuih raya tu orang like, comment dan share. Ada post yang dah cecah beribu ribu like dah.
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara...
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara...
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara...
Pageviews blog 1 hari cecah 48K
Pageviews blog 1 hari cecah 48K gara gara...
Kesimpulannya...

serious talk.. saya tak hebat pun. cikgu ina yang hebat! hahaha.

BACA JUGA:

Dan entri ni bukan tujuan nak riak ye haha. Jangan kecam saya pula.

Ini just catatan peribadi saya plus pembakar semangat kepada saya dan bloggers untuk teruskan update blog. Sebab sometimes, entri yang kita tak sangka sangka akan meletop tu lah yang akan hits! (for example, entri kat atas tu)

Okay itu sahaja!

Jemput join segmen bloglist saya yang sedang berlangsung ini! Until 4 Julai 2019.

Bloggers yang dah join, thankyou so muchhh! ;) 
segmen 9 juta special bloglist

KLIK BANNER UNTUK JOIN!

Till next time, daa~ wassalam! :)

Wednesday, June 26, 2019

June 26, 2019

25 RESEPI MUDAH DAN CEPAT MASAKAN LAUK PAUK SEDAP! ~ Wordless Wednesday

25 RESEPI MUDAH DAN CEPAT LAUK PAUK SEDAP!

~ Wordless Wednesday ~

resepi mudah dan cepat
KOLEKSI RESEPI MUDAH DAN CEPAT | image: Azie kitchen
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat BERGEDIL DAGING KENTANG
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM GORENG KENTANG
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM BAKAR
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat JANTUNG PISANG GORENG BERLADA
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat RENDANG SOTONG CILI API
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM SAMBAL TUMIS PETAI
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM BLACKPEPPER
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat DAGING TUMIS PEDAS
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat IKAN STIM LEMON
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat SUP DAGING TULANG
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat IKAN MASAK KARI
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat TOMYAM CAMPUR
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM GORENG RANGUP
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat SOTONG CILI KERING
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat RENDANG AYAM
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat IKAN KELI MASAK CILI MERAH
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat SUP AYAM SIMPLE
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM MASAK HALIA
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat SAMBAL UDANG PETAI
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat UDANG MASAM MANIS
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat RENDANG DAGING
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat SAMBAL TUMIS UDANG PETAI
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat RENDANG DAGING
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat AYAM BERIANI
resepi mudah dan cepat
resepi mudah dan cepat IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Disclaimer: Semua resepi dan gambar di atas bukan hak milik saya. Kredit to the owner :)

June 26, 2019

Lirik dan Lagu Terbaru Faizal Tahir - RATU Menyengat!

Lirik dan Lagu Terbaru Faizal Tahir - RATU Menyengat! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! 20 Jun 2019 yang lepas, one of my favorite male singer, Faizal Tahir (FT) telah mengeluarkan lagu single yang bertajuk RATU (a.k.a QUEEN). And it is so sooo ROMANTIC! I mean the lyrics la haha. Lirik lagu faizal tahir ratu memang fuhh.. sekali dengar, terus melekat. ha. Lagi lagi part lirik English "i am too hurt to fall in love again", "what if I had never met you what if I..." dan part tarik suara "maafkan aku tak termampu, membohongi lagi diriku, tiada yang lebih aku mahu selainmu jadi ratu hidupku" perghhh akhir akhir tu vokal Faizal Tahir tinggi bebeno!

Melodi rentak lagu ni pun best!
ratu faizal tahir
LAGU FAIZAL TAHIR RATU
Beberapa hari sebelum official Lyric video Ratu keluar, FT ada release demo ratu ni dan memang gempak gilos. Saya rasa macam lagu ratu versi demo tu lagi best dari lagu yang dah siap (studio version) hahaha.

Hmm tak kisah la yang tu, tapi masalahnya sekarang kenapa lagu yang best, sedap lemak berkrim ni tak viral viral? Tak trending #1? Hahaha. Tak puas hati pula kan.



Lirik dan Lagu Terbaru Faizal Tahir - RATU Official Lyric Video:




LIRIK LAGU RATU - FAIZAL TAHIR

lirik lagu ratu faizal tahir
Lirik lagu Ratu Faizal Tahir

Mungkin tiba sudah masa
Untuk ku bicara
Mungkin tiba sudah waktu
Untuk kamu tahu

Lama sudah ku sembunyi
Ku simpan sendiri
Ku harap kau memahami
Bila kau ketahui

Maafkan aku tak termampu
Membohongi lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Selainmu…jadi ratu hidupku

Maaf aku tak mampu
Menyakiti lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Hanya kamu
Jadi ratu hidupku

What if I
Had never met you
What if I

What if I
Had never met you
What if I

Sungguh tak ku sedari
Waktu yang berlalu
Berlalu pergi denganmu
Tinggalkan diriku

Ku akui sesungguhnya
Aku telah jatuh
Dan tak pernah ku rasai
Sakit yang begini

Maafkan aku tak termampu
Membohongi lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Selainmu…jadi ratu hidupku

Maaf aku tak mampu
Menyakiti lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Hanya kamu
Jadi ratu hidupku

I am too hurt
To fall in love again…
I am too hurt
To fall in love again…
ratu faizal tahir
LAGU faizal tahir ratu
Maafkan aku tak termampu
Membohongi lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Selainmu
Jadi ratu hidupku

Maaf aku tak mampu
Menyakiti lagi diriku
Tiada yang lebih aku mahu
Hanya kamu
Jadi ratu hidupku

I am too hurt
To fall in love again…
I am too hurt
To fall in love again…

Lirik: Faizal Tahir
ratu faizal tahir
LAGU TERBARU faizal tahir ratu
Part yang saya rasa ramaiiiii orang suka dan paling tak boleh 'move on'...
ratu faizal tahir
LAGU faizal tahir ratu
lagu ratu faizal tahir
LIRIL LAGU RATU FAIZAL TAHIR
Oh, ratu dalam lagu ni saya rasa Faizal Tahir tujukan pada isteri beliau.

Tapi kalau kita nak tujukan pada ibu atau mana-mana wanita yang penting dalam hidup kita pun sesuai.

Till next time, daaa~ wassalam! :)



Tuesday, June 25, 2019

June 25, 2019

Apa itu Demam Campak? Bagaimana Mahu Cegah dan Rawat?

Apa itu Demam Campak? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Baru-baru ni gempar kes di Sarawak terkena wabak demam campak yang menakutkan. Moga semuanya baik baik saja hendaknya~ Aamiin.

Cerita pasal demam campak.. saya rasa saya pernah dua kali kot kena time kecil. Ke sekali? Tak ingat hahaha tapi waduh waduh feeling time kena tu memang seksa, sakit dan pedih kulit.. Berair merah biji biji di seluruh badan. Rasa tak selesa. Gatal gatal. Fuhh. Nasib baik la alami pada masa dulu dulu je. Alhamdulillah. Taknak ulangi dah.

Ingat lagi.. masa tu umi abi tak mampu nak hantar ke hospital untuk rawat, tak banyak duit, so umi abi guna cara tradisional je. Cairkan 'ketulan' biji warna putih (macam kapur) dengan air. Lepastu letak di tempat yang ada biji merah di badan dan muka. Tak tahu nama kapur putih tu tapi memang berkesan. Makin lama makin pulih; tanpa bantuan ubat doktor. Not sure sekarang ada ke tak lagi haha.


Apa itu Demam Campak? Bagaimana Mahu Cegah dan Rawat?

apa itu demam campak
apa itu demam campak?
Berdasarkan info dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)..

Apa itu demam campak?
- ia merupakan jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan virus measles. Ia amat mudah berjangkit dan berbahaya.

Bagaimana ia merebak?
- melalui cecair pernafasan (batuk atau bersin)
- menyentuh permukaan yang dicemari cecair pernafasan seperti alat permainan

Cara pencegahan?
- melalui imunisasi MMR (Measles, Mumps dan Rubella)

Apa rawatannya?
- tiada rawatan khas bagi demam campak
- kenalpasti demam campak dengan segera untuk elakkan kompilasi
- bawa anak ke klinik kesihatan atau hospital yang berdekatan dengan segera jika disyaki dijangkiti

Sumber: info Sihat
info demam campak
apa itu demam campak?
Tak sangka demam campak ni boleh membawa mudarat dan bahaya yang scary.

So, mak ayah yang ada anak anak kecil terutamanya kena lah alert benda benda ni. Supaya dapat elakkan kompilasi yang lebih teruk.

Till next time, daa~ wassalam! :)


Friday, June 21, 2019

June 21, 2019

Tips blog: macam mana cara nak dapat pageviews blog berjuta juta?

Tips blog: macam mana nak dapat pageviews berjuta juta? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Dah update blog ke belum harini? Saya baru seketul entri ni ha. Hahaha. Takpe takpe. At least sehari satu entri pun dah okay. So.. Today saya just nak share sedikit tips blog walaupun diriku ini hanya blogger kecil sahaja. Tapi bila ramai tanya "macam mana nak dapat pageviews berjuta juta?", "apa cara untuk tingkatkan trafik blog?", "macam mana cara dapat pageviews blog tinggi?", takkan la saya tak jawab pula kan. Kureng hasemm namanya haha.


Tips blog: macam mana nak dapat pageviews berjuta juta? 

cara dapat pageview blog juta
Tips blog: macam mana nak dapat pageview berjuta juta?  | image Google
Banyak tips dan trick saya apply. Banyak juga masa yang diluangkan untuk menaikkan visitor blog. Banyak juga try and error dalam meningkatkan trafik blog.

Suatu masa dulu saya pernah 'mengaut' banyak pageviews dengan share sinopsis, gambar dan link episod drama Melayu di dalam entri blog. Tapi tak lama kemudian, walaupun PV 'best' time tu, saya yang rasa tak best.

Saya macam tak suka bila orang kata 'ingat drama, ingat blog kakcik (my nickname)'.

I don't know, lain orang lain feeling nya kan. Tapi saya nak orang kenal blog saya dengan benda lain.

Plus, gambar drama saya share semua tu banyak pelakon yang tak berhijab. So you know what I mean. Mungkin saya 'takut' kot, so saya cuba elak sebaik yang mungkin untuk tidak share gambar wanita tidak berhijab (full face seen).

Saya buang (delete) entri entri drama. Saya tak ingat tapi rasanya semua kot saya delete or put into a draft.

After that, saya buat entri yang bergenre lain. Entri personal, review, info, tips, resepi, makanan, pelajaran and many more. Saya cuba bina identiti blog sendiri walaupun rojak blog saya ni  ha hahaha. Kalau nak put in a nice way - its a lifestyle blog.

So.. Amende yang saya cuba nak sampaikan ni? Apa kaitan dengan tips blog cara dapat pageviews blog berjuta ni? Hahhaa.

Saya just nak share perjalanan a.k.a 'sejarah' pageviews blog saya; dari dulu hingga sekarang.


TIPS BLOG: 7 Cara untuk dapatkan total pageviews berjuta million!


Okay, (finally) saya akan share few tips yang saya buat untuk tarik pengunjung ke blog saya dan sekaligus membuatkan pageviews bertambah tambah sehingga menjadi 6 ANGKA.

1. Rajin update blog

Rasanya dah banyak kali saya beritahu yang ni hahahaha. Tapi apa salahnya lagi sekali kan..

Kalau boleh update lah blog setiap hari. Sehari satu entri boleh tak? Boleh.. Tapi nanti lambat lah nak naik pageviews blog kan? Kalau boleh, lebih satu entri is better. Buat 1 entri personal, 1 entri tips/info/fakta/isu/berita semasa dalam 1 hari pun dah syantek!

Saya serius tak paksa tau nak update satu hari lebih satu entri. Tapi saya hanya menggalakkan.

Kalau ada masa lapang plus mood rajin membuak buak, buat lah 5 entri 1 hari. Blog ni kalau kita update sokmo, lagi baguih.

Kalau tengah busy sangat atau ada hal yang tak dapat dielakkan sehingga takde masa nak update blog, its okay. Take your time TAPI nanti.. Jangan lupa counter back balik. Lepas dah beberapa hari tak update blog, buat lah banyak banyak entri untuk ganti hari yang kita biar kosong tu.

2. Tahu isu semasa dan berita viral

Ini bukan bahan untuk sesi membawang mahupun gosip ye hahaha. Kenapa kena tahu isu semasa dan berita viral?

Because netizen loves it so much.

Kalau ada isu panas atau berita semasa yang kita boleh tulis di blog, silakan. Maksud saya di sini bukan cerita panas artis atau benda tak elok tau.. Nope. Saya bukan nak ajar buat dosa ye hahaha.

Contoh isu semasa, berita info semasa yang saya maksudkan:
- tentang BSH 2019
- resepi viral or apa apa resipi lah haha
- bonus raya
- lee chong wei bersara
- berita meninggal dunia
- pertukaran duit raya
- demam campak
- bubble tea
- bumi itu rata atau...?
- vaksin
- peduli sihat Selangor
- berkaitan kemudahan dan kebajikan rakyat

and many more.

Benda benda ni semua kita kena alert. Kalau follow page Facebook yang up to date boleh la tahu berita berita semasa dengan cepat. Kat group whatsapp pun kadang kadang lagi laju kan haha.

Kat twitter pun best. Saya tahu banyak info baru dan berita semasa di twitter. Kalau follow ramai ramai akaun yang suka retweet lagi bagus. Atau tengok je apa trending twitter yang tengah hot.

Tengok di trends Google pun cun. Siap boleh tahu apa berita or topik yang tengah orang sibuk cari di Google in real time.

3. Cari peluang and grab it

Lepas dah tahu berita semasa, info terkini.. Apa nak buat? Jangan angguk angguk, geleng geleng je. Hahaha.

Cari peluang and grab it maksudnya.. Kumpulkan info info, berita tersebut dan buat lah entri hehee.

And then.............

4. Share entri blog di Facebook groupsssss

Lepas dah buat entri, jangan duk peram kat dashboard tu. Kita share link blogpost kita tu di Facebook group.

The more the merrier.
tips blog pageviews tinggi
Tips blog: macam mana nak dapat pageviews blog berjuta juta?
tips blog pageviews tinggi
tips blog pageviews tinggi

Atas ni contoh kalau entri tu 'mengena' dengan taste ramai orang, memang fuh besttt! Hahaha.

Kalau tak 'kena'? Kalau tak dapat sambutan? Kita toraiii yang lain. Cuba yang lain pula. Buat sampai jadi :) 

Senarai group Facebook berserta bilangan members boleh tengok di entri:

Tapi lepas dah share kat group FB, ada lagi 'benda' nak kena buat untuk buatkan pageviews blog naik naik dan naik!

Apakah dia?


Baca di sini:
Tips Blog: Cara Dapatkan 1,000 Pageviews Dalam Masa 1 Hari!

Yeww nak berjaya bukan mudah ye haha. Nobody said this will be easy. 

5. Banyakkan membaca

Tak kisah nak baca buku ke, novel ke, artikel blog ke, surat khabar ke, post Facebok twitter instagram ke.. asalkan memBACA. Supaya dapat menambah kosa kata, vocabulary and melancarkan jari jemari kita bila menaip entri.

Selain tu, dapat menambah ilmu plus dapat bahan & ilham untuk update blog.

Kekadang, bila membaca tu, automatik rasa nak 'menulis' tu datang. Rasa nak 'berkata-kata' di dalam blog membuak buak. Kan? ke saya sorang je macam tu? hahahaha.
macam mana nak dapat pageview blog juta
Tips blog: macam mana nak dapat pageview berjuta juta?  | image Google

6. Tambah ilmu

Walaupun kita rasa kita dah ada ilmu blog yang cukup di dada tapi mungkin ada ilmu blog lain yang kita tak tahu. So, jangan malu, jangan ego dan jangan kedekut masa untuk cari dan baca tips dari mereka yang hebat.

Dah tahu ilmu, jangan tak buat pula haha. Apply teknik dan tips yang kita dah pelajari. Tengok results yang kita dapat. Kalau okay, share pula ilmu tu dengan orang lain. Bertambah pahala inshaaAllah.

7. Sabar, doa, tawakkal dan bersyukur

Tips ni saya praktikkan tau. Usaha usaha usaha usaha usaha > sabar sabar sabar > doa doa doa > tawakkal tawakkal tawakkal > syukur syukur syukur syukur. Itu lah formula nya.

Kalau tak usaha, mana nak dapat 'sagu' nya kan? And then, bila trafik blog kita tak se'kencang' orang lain, sabar. Bila pageviews blog kita sikit sabar dan muhasabah. Bila PV kita naik, syukur. Bila ramai visitor blog, syukur.

Doa? Yess.

Doa lah juga untuk blog kita.

Actually, kalau Allah tak bagi kita mood nak update entri..agak agak jalan tak?

Kalau Allah tak gerakkan hati kita buka FB/twitter, agak agak kita nampak tak info dan berita semasa yang tengah hangat diperkatakan?

Kalau Allah tak gerakkan hati orang untuk klik entri blog kita, agak agak pageview kita bertambah ke?

Kalau Allah tak permudahkan kita semasa menulis entri (dengan segala distraction), agak agak boleh siap tak?

Kalau Allah tak lapangkan masa dan dada kita untuk update blog, agak agak boleh ke mengarang 5 entri dalam 1 hari?

Tak, tak, tak dan tak.

So.. We have to pray to Allah. Segala achievement blog yang kita dapat sekarang; yang baik tu semuaaaa datang dari Allah. Our God.


Okay itu sahaja!

Semoga bermanfaat!

Don't give up and keep on updating! :D

Kalau ada salah dan silap minta maaf tauuu.

Till next time, daa~ wassalam! :)


JOM JOIN SEGMEN 9 JUTA SPECIAL BLOGLIST SAYA!

KLIK BANNER UNTUK JOIN