TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Bila waktu idea entri blog datang mencurah-curah?

by - July 04, 2019
Bila waktu idea entri blog datang mencurah-curah? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Okayy dah 2 hari tak update entri blog, ish ishhhh. Sorryyy. Busy sikit dengan kerja editor Math. Oxford Fajar tengah ada few projects sekarang, so saya pun kena tempiasnya. Not complaining tho. Job masuk Alhamdulillah~ Cuma tu lah, blog terpaksa diabaikan kejap hahha. Plus, mood meng-update blog pun makin pudar nih. Bahaya nih. Kena cepat-cepat fight ni. kihkih.

InshaaAllah.. start tomorrow I will update more daily. yak yak yeah!


Bila waktu idea entri blog datang mencurah-curah?

Mesti korang tertanya-tanya kan bila kah? Waktu bila kah?
waktu idea entri blog datang
bila waktu idea entri blog datang mencurah-curah? | image Google
Ketika dalam bilik air/ tandas
- pernah tak korang bila tengah mandi atau tengah mem'buang', otak jadi ligat berfikir itu dan ini? amazingly, tiba-tiba je datang banyak idea untuk meng-update entri. siap rancang nak masukkan point apa dalam entri. siap kembangkan setiap point tu secara roughly jadi subpoint banyak banyak. gituhh semangatnya! haha. tak cukup dengan tu, bila sambung ayat demi ayat lancar je. smooth je kosa kata keluar. sehinggakan kalau lah digabungkan semua ayat tu, boleh jadi satu karangan SPM! betapa panjangnya 'mindmap' idea tu. hahaha.

Ketika solat/ zikir lepas solat
- okay jangan tiru 'aksi' ini hahaha. ini di luar kawalan tau. kekadang tanpa sedar, tengah-tengah solat kan, idea untuk update entri tiba tiba je datang mencanak-canak. sometimes, bukan semasa solat tetapi selepas solat - semasa zikir. masa fikiran menerawang entah ke mana mana tu lah yang macam 'eh lepas ni nak update pasal benda ni lah', 'lepas solat ni nak cerita topik ni lah'.

Ketika busy dengan kerja lain
- tak kisah lah kerja apa. tapi bila masa kita sibuk dengan benda lain (selain berblogging) tu laaaaa, idea untuk menulis automatically datang berduyun-duyun. bukan setakat idea, mood nak update entri pun membuak-buak. time busy juga lah tangan rasa gatal nak menaip. time busy juga lah tengah banyak benda hot boleh karang. cuba tengah masa free? idea takde pulak nak datang jenguk? semangat nak update entri hilang entah ke mana haha.

Ketika laptop tiada di depan mata (bagi yang biasa update blog guna laptop)
- laptop rosak.. time tu lah rasa macam banyak benda nak update. bila berjauhan dengan lappy dalam jangka masa yang agak lama contohnya pergi travel, kerja luar (outstation), kursus, pergi trip, balik kampung atau keluar dengan kawan-kawan.. masa tu lah idea datang mengalir macam air. lajuu je idea masuk.

Ketika malas nak update blog
- hah! ni memang selalu kena dengan saya haha. bila takde mood nak update blog tu lah...... macam macam idea muncul. kekadang, bahan untuk entri semua dah jumpa tapi malas.. hah. memang. timing tak kena haha.

Ketika blogwalking
- actually kan.. kalau korang takde idea nak update entri, cuba blogwalking ke blog blogger blogger lain. kekadang bila baca entri atau topik entri orang lain buat, akan ada 'mentol' menyala kat atas kepala. ting! tiba tiba, terdetik satu idea semasa atau selepas baca entri orang.

Ketika internet buat hal
- oh. ni memang sakit hati sikit hahahaha. saya pernah tau satu masa tu saya malasssss sangat nak update blog. then, after took a long break berblogging, mood nak update tu datang. idea entri pun dah banyak menanti nih. so, saya pun buka lah lappy, cucuk broadband yes 4G. TAPI.. tiba tiba TAK BOLEH CONNECT INTERNET PADAHAL HARI SEBELUM SEBELUM TU BOLEH JE ON INTERNET! hahahaha. nampak tak apa yang saya nak sampaikan kat sini? haha.

KESIMPULANNYA...

Jawapan bagi 'bila waktu idea entri blog datang mencurah-curah?' adalah bila kita tak duduk depan laptop/ handphone untuk meng-update blog hahaha.

Cuba kita buka 'new post' untuk karang entri, tetibe blur kan? tetibe macam stuck. tetibe rasa apa aku nak tulis ni.

Padahal sebelum mengadap dashboard blogger tu, idea datang dari pelbagai ceruk dan sudut. Perbendaharaan kata pun smooth je keluar (in our mind). haha.

Biasa lah. Rasanya semua blogger pernah mengalami benda-benda ni kan. Its normal for us. So, its okayy. hehe.

Hari ini adalah  hari terakhir segmen blog saya berlangsung tau tauu. Siapa yang belum join tu, sila sila. Penyertaan akan ditutup pada 11:59 malam tonight. Boleh klik SINI untuk sertai.

Siapa yang dah join, boleh check ada tak penyertaan di: SENARAI PESERTA SEGMEN 9 JUTA SPECIAL BLOGLIST.

Okay thats all.

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:


You May Also Like

14 comments

  1. Ketika laptop tiada depan mata, betui sangat tu. Time tak de kemain idea haha

    ReplyDelete
  2. bnyk sebenarnya waktu yg boleh kita dptkan idea untuk menulis blog ni..tq kc syg atas prkongsian. :)

    ReplyDelete
  3. betul KC.. time takde mood nak menulis tetiba kdg byk2 idea pula dtg hihi

    ReplyDelete
  4. Time tak ada mood nak update blog tu memang betul. Selalu sangat terjadi

    ReplyDelete
  5. Bila tengah busy mmg banyak idea... bila dah lapang, idea tadi gone with the wind..hahaha

    ReplyDelete
  6. Jarang idea datang mencurah2.
    Satu2 pun lambat nak datang

    ReplyDelete
  7. Betul juga itu, yang paling logik idea datang masa waktu tiada mood untuk update entry

    https://tarotthefool.blogspot.com/2019/07/uvoc-explore-31-pusat-penyu-dan.html

    ReplyDelete
  8. Kalau tengah busy ada je idea nak menulis😅. Kadang-kadang masa blogwalking pun dapat idea. Tapi dapat idea masa dalam bilik air tu perkara biasa😂.

    ReplyDelete
  9. maaf. baru blogwalk blog ni pagi ni.
    x sempat join segmen lagi :( hu hu hu hu hu...

    aida idea sentiasa jer ada, sayidah.
    masa jer yg takde :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  10. Dalam bilik air / tandas memang selalunya idea datang mencurah-curah. Tapi kadang-kadang idea tu datang sekejap je masa tu. Bila keluar dari tandas, idea tu terus hilang, dah tak ingat.

    ReplyDelete
  11. Idea datang ni kadang tak boleh dijangka...dan diluar bidang kuasa kita pun...betul apa yang SN kogsikan...kadang tengah potong bawang nak masak pun alhamdulillah idea datang..hehehe..begitulah semuanya dengan izin Allah SWT

    ReplyDelete
  12. Idea dtg bila tgh mood happy. Hehe. Mcm Rabia kalau mood tgh happy tu mudah je dtg idea utk menulis

    ReplyDelete
  13. betul KC..paling tepat time tgh membuang tu..kemain otak ni menyusun ayat nak tulis kat blog..masa free, bukak blogger dashboard, amik new post...padam taip padam taip..haih..sabar je la..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p