September 2019 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Monday, September 30, 2019

September 30, 2019

Puisi #65 "62 Matahari terkesiap dari guapurbanya"

Disebabkan saya suka puisi, tapi tak cukup kreatif & tak pandai create puisi.. 
Dan juga disebabkan saya minat dengan puisi, tapi tak cukup kosa kata yang mengancam.. 
So, apalagi... pinjam puisi orang lain lah! hahaha.


Puisi "62 Matahari"


62 matahari terkesiap dari guapurbanya
62 matahari dalam genggaman marhaen hina dina
Apakah cenderawasih berhenti mengingau?
Bulan, taulan, taufan, rawan, gemawan,
Silam pualam, nestapa buruk meringkuk puyuh
Ini aduh bulan. Ini keluh wira tak dikenal biduan
Huruf-huruf maknawi pada sayap-sayapnya
nila abadi, emas kemuning, ungu narwastu
apakah kau sang penyuluh
mekar dengan gegar
apakah rindu sudah
dipatahkan oleh pendar pijar

62 matahari menjadi payung robek punah nanah
62 matahari dengan huruf-huruf violet
Semenanjungku luka dan itu sayap-sayap
cenderawasih kembali dari negeri jauh, kekasihnya
Mati terbunuh. Tak usah kau
tanyakan naratif
jentayu dan camar, sudah lahirkah Dajal memar
Bermata satu. Perisaimu al-Kahfi sejambak mawar
Membawa nota muram dan
buram. Siapa
Pemikat rakus menghisap darah hitam
Tusukan Ganja Iras, bertahun
dagang menggalas
Jejak ditikam tak mati-mati
juga! Ikan-ikan timbul
bermain
Membaca seloka Sang Hakikat, Wahai penyair
"Ini wajahmu. Ini wajahku.
Ini Mawar tanpa kelopak.
62 Matahari dan sayap-sayap cenderawasih
62 Matahari dalam sayatan-sayatan Hikayat Rindu.
Huruf-huruf mengapung
abadi, mengapung
puisi 62 matahari
puisi 62 matahari | image: Google
Nukilan oleh.... sorryy haritu terrbuang keratan akhbar puisi tersebut. tak sempat nak tulis nama penulis puisi yang hebat ini. Credit to him.

Sumber: Mingguan Malaysia

September 30, 2019

Lirik Lagu Bicara Rasa - Ariff Bahran & Sarah Suhairi

Lirik Lagu Bicara Rasa - Ariff Bahran & Sarah Suhairi | Walaupun dah banyak hari lagu bicara rasa Ariff Bahran & Sarah Suhairi top trending at Youtube, saya baru dengar full song and the music video (MV) today hahaaha. Lagu yang dimulai dengan bait lirik Ariff Bahran "ada apa dengan cinta", followed by lirik Sarah Suhairi "ada apa pada cinta" ini memang best!

Ada some part suara Sarah sebijik macam suara Dayang Nurfaizah! Kalau lah tak tengok siapa yang nyanyi, mesti ingat Dayang penyanyinya haha.
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
Overall, saya bagi 5 star lagu Bicara Rasa ni! Sesuai sangat kalau nak jadi OST drama Melayu.

Lirik yang mengandungi mesej tersirat serta yang tersurat, the storyline, penghayatan, suara vokal, melodi muzik semua blend very well together.

Saya rasa semua orang boleh faham dan rasa apa maksud di sebalik lirik dan lagu Bicara Rasa ni.

And the ending!

Not really sad ending lah. Just a sad PAST story.

Unrequited love. Cinta bertepuk sebelah tangan. Kekasih curang. Cinta 'monyet' budak sekolah gitchuw.

Lirik dan Lagu Ariff Bahran & Sarah Suhairi - Bicara Rasa [Official Music Video] :


Bicara Rasa
Ariff Bahran & Sarah Suhairi
Composed & Written By Sang Hitam & Rudy Kasmaran

Location Sponsor :
Kasi Manis Strawberry Farm, Cameron Highland
Kin Yer Yer Thai Restaurant

Cast:
Sarah Suhairi 
Ariff Bahran
Syafiqah A. Pohan

Producer: Brattbob
Director: Eric Fuzi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
"Alhamdulillah, diberi kepercayaan lagi untuk mengarahkan sebuah lagi music video. Tahniah Sarah, Bahran, Sang Hitam dan Rudy Kasmaran untuk Bicara Rasa, apa yang kita rasa itu kadangkala tak sama dengan apa yang kita lihat.

Mata nampak lain, hati rasa lain, begitu juga apa yang difikirkan, tapi dibibir apa yang kita bicarakan tentang apa yang kita rasa?"

- Director Eric Fuzi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi

Lirik Lagu Bicara Rasa - Ariff Bahran & Sarah Suhairi


ada apa dengan cinta
yang hanya manis pada bicara
tika bahagia indah semua
sepertinya syurga milik kita

ada apa pada cinta
yang hanya manis pada mulanya
tika sempurna tidak bercela
sepertinya esok milik kita

sampai bila harus kita terus menghukum
perasaan yang semakin mati
biarkanlah berlalu
biar terhapus
agar terpadam yang hitam

sampai bila harus kita terus menjauh
terus menafikan yang dirasa
bukakanlah hatimu
izinku sentuh
paterikan semula
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
andainya masih ada rasa yang terbuku
semaikanlah sepenuh jiwa agar tidak terkubur
maafkan aku yang dulu
maafkan aku kasihku
benarkanlah segalanya

sampai bila harus kita terus menghukum
perasaan yang semakin mati
biarkanlah berlalu
biar terhapus
agar terpadam yang hitam

sampai bila
(harus kita terus menjauh)
terus menafikan yang dirasa
bukakanlah hatimu izinku sentuh
paterikan semula

cinta kita
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
lirik lagu bicara rasa ariff bahran sarah suhairi
"sampai bila harus kita terus menghukum
perasaan yang semakin mati"

Conclusionnya, kalau dah tak suka pasangan yang sekarang.. beritahu. Tak perlu permainkan perasaan orang. Tak perlu terus terusan beri harapan. Tak perlu nak rahsia rahsia. Tak perlu nak mengelak, mengelat beri alasan ntah pape.

Kalau dah jumpa perempuan/lelaki lain, jujur je. Terus terang. Slow talk. No need to 'pendam'kan or main belakang ke. Nope.

Break cara elok. Putus cara beradab. Baru lah matang gitchuw.

Okay done membebel beri pendapat hahaha. Till next time, daa~ wassalam! :) 

September 30, 2019

PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN KOSONG BOMBA, POLIS PDRM, JPJ, KASTAM, IMEGRESEN, JPN

PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN KOSONG BOMBA, POLIS PDRM, JPJ, KASTAM, IMEGRESEN, JPN 2019 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Walaupun saya tak minat untuk apply jawatan kosong pegawai bomba, polis pdrm, JPJ, jawatan kosong di jabatan imigresen, kastam dan JPN.. tetapi saya pasti ramai di luar sana pasti tertunggu-tunggu jawatan kosong kerajaan 2019 online seperti ini.


PERMOHONAN TERBUKA JAWATAN KOSONG BOMBA, POLIS PDRM, JPJ, KASTAM, IMEGRESEN, JPN 2019


Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia 2019

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk memohon jawatan terbuka di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia sebagaimana berikut:

1. Pegawai Bomba KB19
2. Penolong Penguasa Bomba KB29 
3. Penguasa Bomba KB41
permohonan terbuka jawatan kosong bomba
permohonan terbuka jawatan kosong bomba 2019
Permohonan Terbuka Jawatan di Polis DiRaja Malaysia PDRM 2019 - Lelaki & Wanita

Permohonan Jawatan Terbuka Polis DiRaja Malaysia PDRM 2019
Tawaran adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan terbuka di Polis DiRaja Malaysia PDRM sebagaimana berikut:

1. Inspektor Gred YA 13 
2. Sarjan Gred YA 5 
3. Konstabel Gred YA 1
4. Konstabel Sokongan Gred YT 1 
5. Konstabel Orang Asli Gred YP 1
permohonan terbuka jawatan kosong polis
permohonan terbuka jawatan kosong pdrm 2019
permohonan terbuka pdrm 2019
permohonan terbuka pdrm 2019
Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ 2019

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk memohon jawatan terbuka di Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ sebagaimana berikut:

1. Pemeriksa Kereta Motor AB19
2. Pembantu Penguat Kuasa Gred KP19
3. Penolong Pegawai Penguatkuasa Gred KP29
4. Pegawai Penguatkuasa Gred KP41
permohonan terbuka jawatan kosong jpj
permohonan terbuka jawatan kosong jpj 2019
Jawatan Terbuka di Jabatan Kastam DiRaja Malaysia 2019

Tawaran adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan terbuka di Jabatan Kastam DiRaja Malaysia sebagaimana berikut:

1. Pembantu Penguasa Kastam Gred WK19
2. Penolong Penguasa Kastam Gred WK29 
3. Penguasa Kastam Gred WK41
permohonan terbuka jawatan kosong kastam
permohonan terbuka jawatan kosong kastam 2019
Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Imigresen Malaysia 2019

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk memohon JAWATAN TERBUKA di Jabatan Imigresen Malaysia sebagaimana berikut:

1. Pegawai Imigresen Gred KP19 
2. Penolong Penguasa Imigresen Gred KP29
3. Penguasa Imigresen Gred KP41
permohonan terbuka jawatan kosong imigresen
permohonan terbuka jawatan kosong imigresen 2019
Permohonan Terbuka Jawatan di Jabatan Pendaftaran Negara JPN 2019

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk memohon jawatan terbuka di Jabatan Pendaftaran Negara JPN sebagaimana berikut:

1. Pembantu Pendaftaran KP19 
2. Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 
3. Pegawai Pendaftaran KP41
permohonan terbuka jawatan kosong jpn
permohonan terbuka jawatan kosong jpn 2019

PERMOHONAN JAWATAN KOSONG KERAJAAN ONLINE 2019

Bagaimana cara untuk memohon jawatan kosong pegawai bomba dan sebagainya?

Permohonan untuk jawatan diatas dibuka sepanjang tahun.

Segala borang online, semua permohonan jawatan hendaklah dibuat melalui sistem Online SPA melalui pautan di laman SPA8i di sini:

Bagi permohonan kali pertama, pemohon perlu mendaftar terlebih dahulu sebelum membuat pengisian maklumat yang diperlukan dalam sistem.

Pemohon disarankan untuk mengemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan di dalam sistem ini. Calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil temuduga. 

Lokasi : SELURUH NEGARA

Tarikh Tutup : TERBUKA 

Moga bermanfaat!

Sebarkan pada yang lain lainnn. Mana tahu rezeki mereka di situ hehe.

Till next time, daaa~ wassalam! :)

related keywords: jawatan kosong bomba 2019,jawatan kosong polis pdrm 2019, jawatan kosong imigresen 2019, jawatan kosong jpj 2019, jawatan kosong kastam 2019, jawatan kosong jpn 2019, borang permohonan online, permohonan jawatan kosong, jawatan kosong pegawai bomba kb29 2019, jawatan kosong pegawai bomba kb41 2019, jawatan kosong jabatan imigresen, pendaftaran kerja online, borang jawatan kosong jpj, permohonan kerja kerajaan, permohonan jawatan kosong kerajaan, jawatan kosong kastam, temuduga terbuka polis 2019, permohonan terbuka pdrm 2019, permohonan terbuka pdrm 2019,

Saturday, September 28, 2019

September 28, 2019

Lirik Lagu Adakah Engkau Menungguku - Naim Daniel feat Tuju K-Clique

Lirik Lagu Adakah Engkau Menungguku - Naim Daniel ft. Tuju K-Clique | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Malam semalam, time lagu Naim Daniel 'Adakah Engkau Menungguku' baru di-release-kan 2 hours ago, it's already #27 trending di Youtube. Then tadi bila nak dengar balik, saya buka lagu adakah engkau menungguku Naim Daniel feat Tuju ni, tengok tengok dah #6 trending! Huiyyoo terbaik lah!

Jangan main main... Naim Daniel feat Tuju K-Clique tuuu. Mesti lagu menungguku ni akan berada di top trending dalam masa yang lama punya lah!
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
Best ke tak lirik dan lagu ni?

Sejak lagu sumpah, saya memang suka dengan suara, muzik dan konsep Music Video (MV) Naim Daniel.

Kalini, lagu adakah kau menungguku pun membawa rentak melodi yang segar dan baru. Walaupun lirik most of them are same (chorus), tapi the music is soo catchy!

Lagi mantop bila ditambah dengan verse Tuju. Suara serak basah, flow suara dia nyanyi pun best & ada aura tersendiri.
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
Bak kata SonaOne, bagi dia, rapper top Malaysia sekarang adalah Tuju.

Dari segi MV pula, selain dari boleh tengok Naim Daniel yang ketul ketul muscle 'sado' & ganas hahaha,  jalan cerita nya pun not bad. Plot twisttt habis! Ramai yang expect macam ni macam ni, tapi ending nya eh ehh.. lahhh. Unexpected!
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
Mula mula tu sangkakan jalan cerita MV adalah kisah Naim Daniel dengan 'kekasih'nya. Tapi jeng jeng jeng...

Rupanya, lirik "adakah engkau menungguku, masihkah engkau menungguku, aku kan masih menungumu" ditujukan kepada sahabat baiknya dari kecil yang terpisah (which is Tuju).
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
Siap ending Naim peluk Tuju lagi. Alolooo sweetnyaaa lahai! hahaha.

Naim Daniel - Adakah Engkau Menungguku feat. Tuju (Official Music Video) :



"Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan"
- Hadis Riwayat Muslim.

p/s: ada some part of the song I feel like macam lagu Empty Space by James Arthur heee.

Lirik Lagu Adakah Engkau Menungguku - Naim Daniel ft. Tuju K-Clique

VERSE
Ku berharap notifikasimu kan muncul
Dua minggu masih tiada yang berlagu
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada
Adakah engkau menungguku

CHORUS
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada
Adakah engkau menungguku

VERSE
Ku sedari tiada apa lagi di sini
Air mata ini akan terus mengalir
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada Adakah engkau menungguku

CHORUS
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada

*Tuju
Adakah bahagia  ya ya ya
Kita di sini
Janji ku takkan pergi dulu
Biar ku sendiri ya ya
Lupa yang duka
Hati terbuka Ohh no
Menunggumu
Janji jangan pergi
Setia ku
Hari-hari menanti
Hati-hati tak henti sini
Menghitung hari menunggumu yeah

CHORUS
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada
Adakah engkau menungguku

Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Adakah engkau menungguku
Masihkah engkau menungguku
Dan tiada
Aku kan masih menunggumu
Tiada
Adakah engkau menungguku

Composer: Naim Daniel, Adib Hamdi
Lyricist: Naim Daniel, Adib Hamdi, Tuju
Arranged & Produced by: Mas Dewangga
Mixing & Mastering by: Audi Mok at Fuse
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel tuju
Best kann lagu ni? Hehhee.

Okay itu sahaja. Till next time, daa wassalam~!

keywords: lirik lagu adakah engkau menungguku, naim daniel adakah engkau menungguku, naim daniel menungguku, naim daniel menunggu, naim daniel tuju, naim daniel ft tuju, lagu adakah engkau menungguku, lirik adakah engkau menungguku, lirik lagu adakah engkau menungguku naim daniel, lirik lagu adakah engkau menungguku tuju, naim daniel menungguku lirik, naim daniel adakah kau menungguku, adakah engkau menungguku lirik, lirik lagu masihkah engkau menungguku, lirik lagu adakah kau menungguku, adakah engkau menungguku naim daniel lirik adakah engkau menungguku lirik lagu, lirik lagu naim daniel adakah engkau menungguku

September 28, 2019

Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat

Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat


Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Dukacita dimaklumkan bahawa DYMM Sultan Ismail Petra Ibni Al-Marhum Al-Sultan Yahya Petra (ayahanda Sultan Kelantan) telah mangkat pada jam 8.11 pagi tadi di Wad Diraja Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu Kelantan.

Innalillahiwainna ilaihiraji'un...
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Jenazah Al-Marhum DYMM Sultan Ismail Petra akan dibawa ke Istana Balai Besar untuk Istiadat Penghormatan kali terakhir dan dijangka Istiadat Pemakaman akan dilangsungkan selepas solat asar di Makam Diraja Langgar Kota Bharu Kelantan.
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Etika Berpakaian Bagi Kerabat:-
- Baju Melayu Putih
- Bersampin Putih
- Songkok Hitam beralas kain putih diatas
- Baju Kurung Putih (Bagi Perempuan)

Etika Berpakaian Bagi Orang Awam:-
- Baju Melayu Putih
- Bersampin Putih
- Bersongkok Hitam beralas kain putih diatas
- Baju Kurung Putih (Bagi Perempuan)

Al-Fatihah..
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
"Dengan penuh takzim dukacita dimaklumkan kemangkatan KDYMM Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra, pada jam 8:11 a.m. 28 September 2019, di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu, Kelantan" - Dr. Wan Azizah Ismail.
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Sultan Ismail Petra (ayahanda Sultan Kelantan) mangkat
Moga Almarhum ditempatkan dalam dalam kalangan mereka yang beriman dan dilimpahi rahmat Allah yang Maha Luas. Aamiin ya Rabbal 'alamin..~

PENGUMUMAN KHAS

Kelantan diisytiharkan cuti selama dua hari bermula esok.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakobb mengumumkan hari Ahad dan Isnin (29 & 30 September 2019) sebagai cuti peristiwa di Kelantan.

Cuti itu bagi menghormati kemangkatan Sultan Ismail Petra. .



Friday, September 27, 2019

September 27, 2019

Jangan bantu mangsa kemalangan yang pengsan dan terbaring!

Jangan bantu mangsa kemalangan yang pengsan dan terbaring! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Haa.. jangan terkejut pula baca tajuk tu. Bukannya nak halang daripada bantu mangsa kemalangan yang pengsan atau terbaring tapi ada reason nya tersendiri. Walaupun kita ikhlas nak bantu mangsa tapi nope! Tak boleh bantu sembarangan jika tiada ilmu!

Takut nanti kita yang menjadikan mangsa lebih parah. Dan tak mustahil action kita yang suka suka alihkan mangsa kemalangan akan lead to death! Nauzubillahi min zalik~

Habistu? Takkan nak tinggal begitu saja? Nak biar mangsa terkontang kanting di tepi jalan?

Uishhh takk.

Ada cara-cara yang betul, tepat dan jitu jika nak membantu.

Saya nak ulas panjang-panjang pun tak pandai hahaha sebab tak cukup ilmu dalam bab ni.

So, jom baca satu artikel yang saya jumpa dari akhbar berkaitan pertolongan dan bantuan yang sepatutnya yang kita perlu hulurkan pada mangsa kecederaan.

Lets!


Jangan bantu mangsa kemalangan yang pengsan dan terbaring!

Jangan bantu mangsa kemalangan yang pengsan dan terbaring
Jangan bantu mangsa kemalangan yang pengsan dan terbaring
Mangsa bergelimpangan, ada yang berlumuran darah, mengerang kesakitan dan tidak sedar diri. Ini merupakan situasi  yang mungkin berlaku jika anda berhadapan dengan suasana kemalangan jalan raya.

Persoalannya, apakah yang perlu anda lakukan? Apa yang kita boleh buat untuk membantu?

Menurut kajian Institut Penyelidikan Pengangkutan, Universiti Michigan Amerika Syarikat mengkaji pada Februari 2014, Malaysia menduduki tempat ke-17 teratas dalam kadar kematian jalan raya di dunia.

Kajian ini berdasarkan data tahun 2008 daripada Kesatuan Kesihatan Sedunia (WHO) yang turut melibatkan 193 negara yang lain.

Mengulas tentang kemalangan jalan raya, Timbalan Ketua Pegawai Kejururawatan Hospital Pakar KPJ Tawakkal, Dr. S. Goventhamah menasihatkan jika anda adalah orang awam yang tidak mengetahui cara melakukan perawatan awal dan perawatan kecemasan yang betul, tak perlu bantu.

Kerana membantu tanpa ilmu boleh menyebabkan keadaan mangsa akan bertambah teruk.

"Rawatan kecemasan dapat menyelamatkan nyawa mangsa kemalangan jika semua pihak yang terlibat bertindak pantas. Ini boleh dilakukan sekiranya anda melakukan beberapa langkah termasuk memberhentikan kenderaan jika anda orang pertama melihat kemalangan.

Namun, anda tidak perlu memberhentikan kenderaan dengan niat ingin membantu (selain jika anda seorang paramedik terlatih) jika anda lihat orang awam mengerumuni mangsa.

Kerana tindakan itu hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas seterunya menyukarkan ambulans untuk sampai kepada mangsa".

Bentuk Bantuan Yang Betul kepada Mangsa Kemalangan

Sebagai orang pertama yang melihat mangsa kemalangan jalan raya, anda boleh menenangkan mangsa serta ahli keluarga selain bertindak mengawal lalu lintas.

Dinasihatkan juga supaya telefon segera panggilan kecemasan 999 dan terangkan dengan terperinci setiap soalan yang ditanya agar setiap soalan yang ditanya dapat memudahkan pihak hospital dan bomba yang memberi maklum balas bersedia dengan peralatan dan pasukan yang cukup.

Pengurus Unit Perkhidmatan Kemalangan dan Kecemasan Hospital Pakar KPJ Tawakkal, Balreet Kaur menasihatkan kepada netizen Malaysia..

1. Jika mangsa mampu bergerak tetapi dalam keadaan lemah, bantu mangsa dan alihkannya di tepi jalan atau tempat yang lebih selamat.

Kemudian, alihkan serpihan-serpihan bekas kemalangan yang mungkin berbahaya dan boleh memudaratkan.

2. Jika mangsa tidak sedarkan diri, cuba kejut pesakit dengan menepuk kedua bahu pesakit.

Jangan sesekali cuba mengalihkan pesakit kerana ia mungkin akan menambahkan komplikasi kepada mangsa seperti kepatahan tulang cervical (leher).

[TIPS] Cara Mudah Tahu Keadaan Mangsa Kemalangan Tanpa Perlu Pegang

Sekiranya anda tiada kemahiran paramedik, jangan bantu mangsa yang pengsan dan terbaring. Anda mungkin menambahkan lagi kecederaan mereka.

Jika mangsa masih sedar, bercakap dengan mangsa untuk pastikan dia tidak pengsan. Cuba bertanya cara untuk menghubungi warisnya.

Anda boleh juga membantu memberitahu keadaan mangsa dengan cara kaedah AVPU:

Alert - sedar sepenuhnya
Verbal - sedar bila dikejutkan denan percakapan kuat
Painful - sakit bila bergerak
Unresponsive - tidak sedarkan diri

Untuk mengetahui tahap pernafasan mangsa, anda boleh guna teknik look, listen and feel.

Look - lihat dada mangsa sama ada bergerak naik dan turun atau tidak
Listen - dengar pernafasan mangsa menggunakan telinga
Feel - rasa pernafasan mangsa dengan meletakkan pipi berhampiran mulut mangsa

Kesemua ini adalah cara mudah dan ringkas untuk mengetahui keadaan mangsa tanpa perlu memegang mereka.

Jangan berbuat sesuatu yang anda tidak pasti kerana anda mungkin menambahkan tahap kecederaan mangsa.

Jika pasukan perubatan telah tiba, berikan laluan dan biarkan pasukan perubatan melakukan proses menyelamat.

Langkah Selanjutnya di Unit Kemalangan dan Kecemasan

Semasa dalam perjalanan menggunakan ambulans, mangsa sudah dikategorikan mengikut tahap kecederaan yang dialami:

Gelang merah - mangsa yang memakai gelang merah akan dibawa ke bilik rawatan segera dan diutamakan kerana mangsa mengalami kecederaan kritikal. mereka yang tidak sedarkan diri dan serius akan dihantar ke Unit Rawatan Rapi (ICU).

Gelang kuning - mangsa yang cedera separa kritikal dan kebanyakan mereka berada dalam keadaan sedar.

Gelang hijau - mangsa yang mengalami kecederaan ringan dan akan diberi rawatan lanjut di wad biasa.

Gelang hitam - digunakan untuk mangsa yang telah disahkan mati di tempat kejadian.


Sumber: Mingguan Malaysia 1 September 2019 (segmen Kesihatan)

Moga bermanfaat~!

Till next time, daa~ wassalam! :)




Thursday, September 26, 2019

September 26, 2019

Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak

Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak | Baru tadi menerima berita bahawa Yazit Search @ Yazit Ahmad (nama sebenar); yang merupakan bekas drummer kumpulan Search yang terkenal dengan lagu Pawana dan Isabella; telah sah meninggal dunia pada 11:53 pagi, 26 September 2019, di Hospital Kuala Lumpur.

Innalillahiwainna ilaihiraji'un.

Al-Fatihah...
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
gambar lama Search
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Dikhabarkan, bekas pemain dram kumpulan rock lagenda Search tersebut meninggal dunia akibat kerosakan otak.

Yazit Ahmad yang berumur 57 tahun dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah, Taman Selasih.
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Yazit Search meninggal dunia akibat kerosakan otak
Moga arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan bertaqwa Aamiin Ya Rabbal 'alamin~