TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Kenapa boba pearl jadi keras? Selamat ke makan bubble tea?

by - September 26, 2019
Kenapa boba pearl jadi keras? Selamat ke makan bubble tea? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Viral baru baru ni dengan video boba pearl Tealive menjadi keras sekeras-kerasnya seperti batu apabila diletakkan di atas jalan tar. Bertambah 'heboh' bila pearl tu ditaburkan ke atas jalan raya dengan tujuan nak bagi kucing makan.

Oh myyy.. beri kucing makan pearl? What derrr?
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras? selamat kah makan bubble tea?
Okayy letak tepi bab kucing tu.. Sekarang untuk menjawab persoalan boba pearl tu sendiri.. bagaimana pearl boleh jadi keras macam tu? Maksudnya bahaya lah untuk kita consume pearl ni sebab nanti masuk ke perut jadi keras?

Selamat ke tak kalau nak makan boba? Salah coolblog/ tealive/ xiu fung tang/ the alley ke provide boba pearl ni untuk rakyat Malaysia?

Let's get the right answer!

VIRAL! Video Boba Pearl Tealive jadi keras:


Kenapa boba pearl jadi keras? Selamat ke makan bubble tea?

Ditulis oleh: Chemical Engineer MY

Kenapa boba pearl tu jadi keras?

Starch retrogradation.

Selamat ke untuk kita consume boba?

#FoodChemistry

This is the full explanation dari segi sains ffod chemistry...

Sebelum cerita pasal starch retrogradation, penting juga untuk korang tahu pasal gelatinization. Dulu pernah cerita dalam thread dodol.

Konsep dia sama je. Boba pearl tu is starch-based. Tinggi kandungan starch.

Bila kita masak boba pearl dalam air panas, molekul-molekul air akan masuk ke dalam starch granule dalam boba pearl tu, mengakibatkan boba pearl jadi kembang and chewy.
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
Proses ini dinamakan gelatinization.
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
Previously, hydrogen bonding hanya berlaku sesama starch molecule sahaja.

Bila ada air dan heat, hydrogen bonding mula terbentuk antara starch molecule dan juga water molecule.

Sebab tu benda tu boleh jadi kembang.

Before:
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
After:
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
Once habis masak, water molecule akan bergerak lebih slowly dan ada yang meninggalkan the starch molecule.

Makanya, hydrogren bonding antara sesama starch molecule akan terbentuk semula, menjadikan boba pearl tu mengecil and menjadi keras sedikit.
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
Pernah tak korang nampak akak-akak/abang-abang yang jual bubble tea ni, dia rendam boba pearl dalam air gula after masak?

Air gula tu akan membentuk satu lapisan coating kat boba pearl tu. Agar water molecule kekal trapped dalam boba pearl. Sebab kalau this water molecule escape, keras jadinya boba pearl tu.

Juga, kalau ada water molecule luar masuk ke dalam boba pearl, jadi extra soft pula.

Also, jarangkan korang nampak penjual bubble tea simpan boba pearl dalam peti ais? Suhu yang rendah akan menyebabkan lagi banyak water molecule keluar daripada boba pearl ni. Jadi keras nanti.

Dan korang biasa nampak dia letak periuk boba pearl tu atas electric stove/periuk nasi/slow cooker, putting in at low heat. This low heat is require untuk pastikan boba pearl tu tak jadi keras.

High heat, on the other hand, akan menyebabkan water molecule masuk dengan banyaknya dan mengakibatkan boba pearl tu hancur.

Panjang pulak ceritanya. Berbalik pada video tu, bila dah lama biarkan boba pearl tu atas jalan konkrit, dengan panasnya lagi, memang keluar la water molecule tu semua daripada boba pearl tu. Makanya, jadi solid keras lah.

Also, jangan risau sangat ye. Condition jalan konkrit yang diterangi terik mentari memang jauh bezanya dengan perut kita.

Kalau tanya saya, selamat ke tidak makan boba pearl tu, perut manusia memang Tuhan design dapat digest starch dan gula. Tapi kalau dah banyak sangat minum boba pearl, semput jadinya perut kita nak proses benda tu semua.

Sama la jugak dengan plant korang. Di'design' untuk handle certain capacity. Kalau ada prolonged deviation from process design parameter, jadi upset kan. Begitu juga dengan perut manusia. COnsume in moderation.

Lagi bagus, jangan consume langsung la kot? benda tu kan tinggi gula. Kesian pula pancreas nak kena kerja keras untuk excrete insulin. Eh, kalau pasal proses dalam tubuh badan manusia ni, better la tanya doktor.

Just so you guys know, caramelisation of sugar yang ada kat boba  tu, i don't think it happen and mengakibatkan boba tu jadi keras. sebab caramelisation happen at high temperature (above 100 degC).
kenapa boba pearl jadi keras
statement dari tealive berkaitan 'masalah' viral bobab pearl jadi keras
 Statement dari tealive asia..

"DO YOU KNOW: Tapioca pearls expand & become gelatinous when liquid is absorbed. Exposure to extreme dry heat (e.g. under the sun) will cause the liquid to evaporate & the pearls to harden. It can happen with food we usually eat, such as cooked rice, pasta & anything starchy, really!

On a serious note, don't simply feed kucing bubble tea kayy?

#DoYouKnow #FunFact #BobaArt #3DArt #CatLivesMatter"
kenapa boba pearl jadi keras
kenapa boba pearl jadi keras
Statement dari Public Health Malaysia pula..
Minuman "Bubble Tea" tidak digalakkan minum kerana... TINGGI GULA. Bukan kerana jadi "batu" dalam perut.

Thats all. Moga bermanfaat~!

Sebarkann pada yang lainn this useful knowledge okayy? hehhe.

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

6 comments

  1. Hritu ada nmpk dkt twitter. tpi tak trfikir pulak nk bukak. oo ni ke kes nya. Adehh yg nk bg kucing makan tu dh knapa. kan dah kena setempek dgn tealive huhu

    ReplyDelete
  2. Minuman viral sememang menjadi kegilaan masyarakat di Malaysia. Walhal ramai tidak peduli bab kesihatan

    ReplyDelete
  3. Sesekali untuk mencuba OK. Tapi kalau jadikan amalan kalau boleh hindarilah. Sedap, sesuai ditekak dan kena dengan selera belum tentu terbaik untuk tubuh. Sederhanalah.

    ReplyDelete
  4. viral video tu kan.. tapi seeloknya elakkan lah.. letak cincau lagi selamat hihi

    ReplyDelete
  5. minuman ni lama dah bertapak di Malaysia, baru sekarang nak viral. dan manusia pun berebut nak minum. Sekali sekala boleh la, dua kali berkala-kala, jadi gila susah jugak. Eh, apa ni??

    ReplyDelete
  6. Bolehlah nak minum sebulan sekali. Tapi kalau hari2 naik muak jugak la.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p