TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja!

by - September 21, 2019

Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja! Kenapa?



Ditulis oleh: Arif

Ini dinamakan K2 Spice, dimana ia adalah bahan synthetic ganja. (Gambar diambil dari group).
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Benda ni tengah masuk pasaran dekat Malaysia. Kalau berminat, saya boleh ceritakan tentang side effects benda ni.

Kat Malaysia ni yang aku tahu, orang panggil benda ni ‘shroom’ takpun ‘dem’ Masa aku first dapat ni, katanya shroom. Tapi pelik jugak lah shroom warna hijo, sejak bila pulak benda ni orang jual bentuk macam ni dan warna macam ni?

Benda ni dah lama muncul dekat England sana, disebabkan marijuana kena ban depa resort to synthetic marijuana. Kalau malas baca dan tak faham, boleh tengok video terus.

Ni link dia > The Hard Lives of Britain's Synthetic Marijuana Addicts https://youtu.be/t6pmc7Tpx4w

Side effects smoke benda ni melibatkan mulut kering atau kehausan, rasa mual nak muntah, suicidal thoughts, anxiety or irrability, depression dan juga headaches. Ni hanya side effects dia, tu pun belum tentu ni kesemuanya.

The serious risks of using K2 Spice ni pula adalah mood or emotional effects, brain changes, cardiovascular harm dan renal system damage. Kat bawah, aku cerita satu satu.

Mula mula, Spice boleh meningkatkan mood seseorang tapi ini boleh diubah dengan cepat jadi bahaya.Sebabnya, benda ni boleh menyebabkan confusion, paranoia dan halusinasi. It can also escalate to psychotic levels of aggresion/self harm, suicide dan keganasan kepada orang lain.

Untuk brain changes, benda ni boleh jadi addictive. Sama je macam semua dadah yang addictive, tak dapat, mula lah dapat withdrawal symptoms. Other than that, siapa yang abuse benda ni akan dapat seizures. Seizures ni kejang ya, kang tak pasal satu hari mulut bebuih

Untuk cardiovascular harm, kegunaan Spice can lead to cardiovascular damage including heart attacks and strokes. Tua ke muda, kegunaan bahan ni boleh menyebabkan dua dua tu. Both of these cardiovascular conditions can be deadly, and if tak menyebabkan mati, it can cause lasting physical damage.

Tachycardia and hypertension are common symptoms of Spice intoxication dan kalau berterusan, hati seseorang, urat dan arteri boleh sustain damage.

Renal system damage, is basically the kidney area. Pernah dengar kan orang kata benda ni tak detect dekat urine dengan darah? Its because K2 Or spice ni boleh menyebabkan nephrotoxicity dalam bahagian kidney. Similiar drugs to K2 Or Spice, can cause kidney failure aswell.

Kalau korang nak kaji sendiri mana aku tahu benda benda ni, ni links dia yang aku baca. https://sciencedaily.com/releases/2013/02/130208124553.htm dan https://sunrisehouse.com/spice-drug-abuse/

Selain tu, aku pun pernah terpengaruh dengan orang. Benda ni pergi memang instant, tapi lepas 10-15 minit dah turun dah. Jangan terkena macam aku kena, jual atas nama lain. Bagi aku benda ni tak worth it sebab harga lebih kurang RM60-80 lepastu rosakkan mental health kita

Tu je aku nak share, bukan nak berlagak ilmu banyak cuma sekadar edukasi bagi korang yang tak tahu. Sementara musim kering ni, banyakkan la bersabar dan doa leha/dam/bo akan datang balik macam dulu :) #GoGreen #BukanDadahTapiHerba

Lastly, i just wanna say that i don’t promote or condone the use of drugs.

The real reason why i tweeted this is because i wanted to spread awareness to all malaysians about this drug yang tengah ada dekat pasaran sekarang. The thread above is strictly for education purposes.
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Q: "Jadi berapa ramai yang dah mati berpunca daripada bahan ni?"

A: Death records from overdose benda ni triple dalam tahun 2014-2015. Boleh check dekat sini https://en.m.wikipedia.org/wiki/Synthetic_cannabinoids

Q: "Err. Why the picture shown here arent in its original packaging. Plus the k2 have been in the market for a while now. Since 2010. in malaysia. Yep.

Gud thread but try to be more informative. Dig deeper. This thing is not sythetic ganja. It consist of xiosin, benzo/benso fury."

A: The picture in the thread isn’t k2. You can see what type of product it is from my pinned tweet. Also, i didn’t put in the fact about what its made of because none of us would understand anyways. Keep it simple, easy to understand. Thank you for the feedback, will do better.

Q: "Although people selling it claims it to be synthetic marijuana, it is actually 'fake weed'. Real sythetic marijuana contains thc and cannabinoids and made from extracts of marijuana. Dont simply trust the sources you got from the web and claim it to be accurate info."

A: And where did you get the facts yourself, might i ask? Vice does its research thoroughly and i could never imagine them getting this info very wrong. If you look up on internet about salvia, there you’d find that people call it ‘fake weed’.
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Never. Try. Ada yang pernah terkena, hampir mati. Balut dengan tembakau jawa sehalus kabel ni, dan amount k2 yang dicai, macam crumbs dalam gambar.
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Dia ada gred, and u never know kalau yang korang dapat time tu yang betul-betul potent punye. Deep psychosis. Tahap nampak diri sendiri from 3rd pov.

Bad trip dia tahap totally disconnected daripada dunia sebenar. As if you never existed, and you didn't even realize that you’re actually a human. Maybe you akan fikir you ni sejenis zarah je. All you can see is trippy visualization (mcm wmp punya visualization). Tak nampak dunia/ manusia langsung.

In reality, yang overdose tu.. mata dah ke atas (mata putih je nampak), gigi kancing (kacip), mulut berbuih, keluar air liur, warna bibir sama macam gigi, kulit semua pucat macam takde darah lgsung. And badan dia jadi keras kejung. Takde respon langsung.
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Sangat Bahaya Dadah K2 Spice synthetic ganja
Okay itu sahajaa.

Moga semua cerita berita dan maklumat di atas menjadi pengajaran buat kita semua. The most importanat is...JAUHI DADAH uolsss!

Moga kita dan keturunan kita dijauhi dan dilindungi daripada najis dadah yang merbahaya aamiin~

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

5 comments

  1. Omg nama pun dadah surely la berbahaya tapi maybe sebab dia di panggil nama lain tu yang orang beli kan..

    ReplyDelete
  2. Aamiin. Moga sesiapa pun terhindar daripada gejala ketagihan barang atau bahan terlarang melainkan ubatan yang disaran oleh doctor mengikut dos yang ditentukan.

    ReplyDelete
  3. tu la ada baca jugak dkt twitter. jgn la cuba2 nak try. buat naya badan sndri je

    ReplyDelete
  4. moga dijauhkan la benda2 gini kan daripada kita dan ahli keluarga dan org terdekat. harap kerajaan dapat banteras masalah ni

    ReplyDelete
  5. bahaya lah kalau amount banyak tu je boleh bunuh manusia

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p