TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Pembayaran duit BSH 2020 - bujang, pasangan berkahwin & golongan OKU

by - October 17, 2019
Pembayaran duit BSH 2020 bujang, pasangan berkahwin (mengikut isi rumah) & golongan OKU | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Korang dah tengok full intipati belanjawan 2020 secara keseluruhan? Saya belum lagi hahaha. Tapi tahu la beberapa isi, highlight budget 2020 yang penting terutamanya pada para pekerja, bonus dan bajet kesihatan. Paling menarik perhatian adalah pembayaran duit BSH 2020 untuk orang bujang, married/ suami isteri (+ anak) dan golongan OKU (Orang Kurang Upaya)!

Pada tahun 2019 ni, seperti yang kita tahu, duit Bantuan Sara Hidup hanya diberikan kepada golongan bujang dan pasangan yang sudah berkahwin + tambahan duit untuk setiap anak berumur bawah 18 tahun.

And for golongan OKU? Nothing. Not available. Tiada peruntukan.

Tapi Alhamdulillah.. berdasarkan bajet 2020 yang dibentangkan pada 11 Oktober yang lepas, terdapat peruntukan BSH yang diberikan kepada mereka yang kurang upaya. yeayy!
bsh 2020 bujang
pembayaran duit bsh 2020 bujang, pasangan suami isteri anak, golongan OKU
pembayaran duit bsh 2020 kategori
peruntukan duit bsh 2020 bujang, OKU, pasangan suami isteri mengikut isi rumah
There are TWO kategori baru iaitu bujang berumur 40 tahun ke atas dan golongan OKU (disabled) berumur 18 tahun ke atas.

Yang lainnn masih sama seperti BSH 2019 such as kategori bujang single, pasangan yang sudah berumah tangga; mengikut isi rumah (household) RM2,000, RM2000 - RM3000 & RM30001 - RM4000.

Tambahan insentif BSH sebanyak RM120 (RM120/anak) akan diberikan untuk setiap anak berumur kurang dari 18 tahun (up to FOUR children). but for disabled children, no age limit given).

So.. bagi ibu bapa yang ada anak berumur 18 tahun ke bawah, boleh la apply sekali. RM120/child. Jika ada 4 orang anak yang masih sekolah, dapat la tambahan total RM480 (untuk anak-anak itu sahaja).

Jawapan bagi persoalan untuk:
bila boleh kemaskini bsh 2020 secara online,
bila boleh mohon bsh 2020,
bila tarikh permohonan baru bsh 2020 dibuka,
bila semakan bsh 2020 boleh dibuat,
macam mana cara semak status permohonan bsh (lulus ke tidak),
bila tarikh pembayaran bsh 2020 fasa 1, fasa 2 & fasa 3,
bila tarikh duit brim 2020 dapat dan masuk akaun bank (opssss! BR1M tu 'zaman' Najib dulu, sekarang sudah tukar ke BSH),
bila rayuan bsh,
kalau ada SSM dapat juga tak bsh,
kalau tak kemaskini bsh, dapat tak?
.
.
.. ALL OF THAT akan diberitahu kemudian. Tunggguuu~

Bila sudah di-announce di berita officially, inshaaAllah saya akan update :)

Just for additional info of Belanjawan 2020..

Top three Budget 2020 recipients:
Ministry of Education RM64.1 billion
Ministry of Finance RM37.8 billion
Ministry of Health RM30.6 billion

These three make up 44.6% of total expenditure.
#Belanjawan2020 #Budget2020

Kementerian Pendidikan adalah penerima peruntukan terbesar iaitu RM64.1 billion. Alhamdulillah.


You May Also Like

4 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p