November 2019 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Wednesday, November 20, 2019

November 20, 2019

Resepi Aiskrim Viral Ala Magnum | Resipi Aiskrim Vanilla Coklat

Resepi Aiskrim Viral Ala Magnum | Resipi Aiskrim Vanilla Coklat | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Petang petang, malam malam ni umphhh sedap juga kalau pekena aiskrim kan? Layan askem coklat vanilla perghhh! Tapii di mana den nak cekup aiskrim ni? Ehh tak payah pergi beli luar kat kedai lah.

Buat sendiri je.

Acewahhh. Macam rajin je kan hahaha. Saya memang tak rajin tapi mungkin anda rajin kihkih.

Yela kan, kekadang kalau ada anak ramai atau nak jamu budak budak, haa boleh buat juga lagi jimat buat sendiri. Boleh buat dalam amount yang banyak dengan menggunakan bahan yang sama.

Boleh bahagi bahagi. Sorang satu. Kalau dorang behave lebih sikit, dapat ganjaran sorang dua ketul haha.

Ataupun kalau takde idea makanan potluck atau taktahu nak bawa apa untuk jamuan sekolah, haa boleh cuba ni. Baru lah unik dan freshhh gitchuww. Ala ala dessert.

Haa ni nak dekat cuti sekolah. Boleh lah try. Mesti anak anak suka. Alah, siapa lah yang tak suka perisa coklat ni kan?

Nak buat untuk diri sendiri pun boleh. Boleh pass kat saya sikit kahkah!

Resepi Aiskrim Viral Ala Magnum | Resipi Aiskrim Vanilla Coklat

resipi aiskrim
resepi aiskrim viral ala magnum
Aiskrim viral ala magnum..

Aiskrim vanila tu guna resepi aiskrim oreo mcflurry yang nina pernah share sebelum ni..

Aiskrim ala Magnum

2 cawan whipping krim (dairy) - nina guna whipping krim aiskrim lagi gebu lagi putih nak guna susu cair atau susu fullcream pun boleh je.
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil ovellate
Sedikit esen vanila

*campurkan kesemua bahan mix/blender hingga kembang gebu (nina pakai blender je). mix atau blender hingga adunan kembang 2 kali ganda.
bahan buat aiskrim viral
resepi aiskrim viral ala magnum
350 gm coklat masakan ATAU dark chocolate apa apa brand pun boleh je (nina guna yang timbang kilo je lebihan buat almond london)

*double boilkan hingga cair bila dah suam masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan. agak agak je tak nipis sangat tak tebal sangat.

Tuang adunan aiskrim dan bekukan 5, 6 jam atau semalaman.

Salutan coklat tu tak perlu mengeras. kalau dah mengeras dia tak bersalut dengan ais krim.

Nak lagi senang buat pendek-pendek je.. Nina potong sikit plastik aiskrim tu.
cara buat aiskrim viral magnum
resepi aiskrim viral ala magnum
Adunan aiskrim dan coklat tu tak bercampur eh. jangan risau. kalau guna resepi yang ni adunan aiskrim tu likat boleh tuang macam biasa je.

Coklat tu pekat bila ratakan dalam plastik, coklat akan lekat kat keliling plastik jadi bahagian tengah-tengah tu automatik kosong sebab tu boleh tuang aiskrim bahagian tengah.
cara buat aiskrim magnum viral
resepi aiskrim viral ala magnum
gambar aiskrim viral magnum
resepi aiskrim viral ala magnum
Kredit resipi: Raja amanina dan siti zubaidah mohd ruslan

Selamat mencuba!

Moga berjaya! Hehe.

Till next time, daa~ wassalam! :)

November 20, 2019

TIPS PENGANTIN | Soalan-soalan tok kadi ketika akad nikah ~ Wordless Wednesday

TIPS PENGANTIN | Soalan-soalan tok kadi ketika akad nikah

~ Wordless Wednesday

tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah
tips pengantin soalan tok kadi akad nikah

Tuesday, November 19, 2019

November 19, 2019

dah sebulan tak update blog?!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Yeww saya di siniii! After a long time (SEBULAN WEHH) meninggalkan blog, kini kembali. Ada yang rindu saya ke? hahaha. Perasan.

Last entri blog is on 18 Oktober yang lepas. Perghhh lama nya! Hahha.

Rindu sebenarnya nak berblogging, nak meng-update. Tapi entahlah. Mood dah hilang. Dah tak semangat. I don't know why.

But... now. Today.

I have to update juga! Kalau lama sangat blog tak disentuh, kang berhabuk. Bersawang. Siapa yang nak cuci? Saya jugaa hahaha. So, kena karang juga entri harini; at least one.

Kalau layan sangat kemalasan ni lama-lama tak boleh juga kan. Nanti naik 'lemak' pula. Lagi susah kalau lemak tepu dah berkumpul. Uishhh lagi susah nak 'gerak'. Nanti sampai bila bila tak boleh nak 'move on'. Ehh tibe pasal move on pula kahkah.

Sepanjang sebulan tak layan blog, mesti banyak cerita dari blogger lain yang saya terlepas. Mesti banyak segmen/giveaway yang saya tak sempat join. Blogwalking pun tak buat. Huwaaa sorryyyyyy!

InshaaAllah lepas ni den CUBAA untuk stay updated and active blogging hehehe.

Chaiyokkk!
dah sebulan tak update blog
dah sebulan tak update blog
dah sebulan tak update blogdah sebulan tak update blog