December 2019 - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Tuesday, December 31, 2019

December 31, 2019

SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?

SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?

Ditulis oleh: Puan Eleena M. (@PopPelangi)

Menurut ahli sejarahwan Portugis, Fernao Lopes de Castanheda pernah mencatat bahawa Sultan Melaka pernah memiliki sebuah istana bergerak untuk Sultan bergerak sambil bekerja. 

Konsepnya sama seperti Air Force One untuk Presiden US (United States).
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?
Menurut buku Historia do Descobrimento e Conquisto India Pelos yang diterbitkan pada 1554, dalam catatan Alfonso D'Albouquerque menulis bahawa istana bergerak tersebut mempunyai 30 roda dan ditarik dengan berpuluh ekor gajah.
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?
Istana ini diperbuat dari pohon kayu meranti yang keras dan tahan lasak, serta dengan hiasan emas di tepi tingkap istana. 

Pada tahun 1511 apabila Portugis menawan Melaka, tentera penjajah bertindas merampas istana ini dan mencuri emas serta membakarnya agar Sultan tidak dapat melarikan dirinya dengan istana ini. 

Dalam catatan buku The Commentaries of Afonso D'Albouquerque juga ada mencatat perkara ini. Buku ini diterjemah ke bahasa Inggeris pada 1846.

The Commentaries of the Great Afonso Dalboquerque, Second Viceroy of India
books.google.com.my
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?
Dikatakan istana ini pernah bergerak dari Melaka ke Pahang ketika Sultan Mahmud Syah melawat menantunya iaitu Sultan Pahang pada ketika itu. 

Dikatakan satu roda itu cukup besar dan tinggi serta jalanraya yang dibina itu dibina rata agar perjalanan Sultan selesa.

Bagi yang bertanya tentang di mana saya dapat buku Teknologi Kesultanan Melaka, saya beli secara online di KafilahBuku.com.
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK
buku teknologi kesultanan Melayu
SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK
replies on tweet 'SULTAN MELAKA PERNAH MILIKI ISTANA BERGERAK?'

December 31, 2019

Tips beli rumah | Cara betul beli rumah second hand (subsale)

Tips beli rumah | Cara betul beli rumah second hand (rumah subsale) | Aiik Sayidah..? Haritu update pasal 'Tips, Cara, Panduan Beli Rumah: khusus buat pembeli Rumah Pertama' .. kemudian entri tentang 'Apa Perlu Buat Bila Pindah ke Rumah Baru atau Rumah Sewa'. And then pasal cara beli rumah second-hand (rumah subsale). Woww.. tengah intai intai nak beli rumah baru atau survey rumah secondhand/ subsale untuk tahun baru 2020 ke tuuu? Banyak betul share pasal tips beli rumah.. ada maksud pape ke tuuu?

Takde maksud apa pungg. hahahaha.

Takde niat pun nak beli rumah baru dalam waktu terdekat 2020 2021 atau 2022 ni because ehem.. yeahh obviously because of.. duit dalam bank tidak mengizinkan. Sobsobsss. Tapi in the futureee.... teringin le.

Siapa yang tak nak rumah sendiri kan? Tempat berteduh dari hujan dan panas. Tempat tidur, makan, kuak lentang. Ehh. Tibe.

Thats whyy i put the notes and all of the useful tips rumah at my own blog first. Senang.. pape nanti, just cari je panduan kat blog sendiri kahkahh. I think I am genius lah. kan?


Tips beli rumah | Cara betul beli rumah second hand (rumah subsale)

Ditulis oleh: Urban Hartanah (@twthartanah)

Ramai yang tengah survey rumah subsale kan? 

Nah baca thread ini untuk lebih info. 

Rumah Secondhand ok ke tak?

Meh kami kongsi tips macam mana nak beli rumah secondhand.

Kalau depan mata kita ada peluang memiliki rumah, apa salahnya kita beli sebuah walaupun ianya rumah subsale (rumah second hand).
cara beli rumah subsale
tips beli rumah | cara betul beli rumah second hand (subsale) | credit image: Urban Hartanah
Rata-rata mengatakan rumah second hand sebagai rumah ‘barai,’ ‘busuk,’ ‘takde kelas,’ dan macam-macam lagi.

Maafkan mereka. Yang biasa cakap macam ni sebenarnya tak tahu tentang kelebihan membeli rumah second hand.

1. Kaji

Pertama sekali, survey dan pilih dulu hartanah yang kita nak beli.

Banyak sebenarnya laman web yang kita boleh tengok-tengok seperti:

Mudah
Property Guru
iProperty
Propwall
Hartabumi 
Speedhome

Ada banyak sangat rumah second hand tersenarai dekat sana.

2. Tandatangan Letter of Acceptance (LOA)

Kalau dah research rumah dan lokasi kawasan itu, hubungi ejen bagi unit itu dan cepat-cepatlah tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer yang disediakan oleh ejen hartanah.

Paling penting, pastikan dulu ejen yang kita pilih tu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

Jangan sekali-kali guna ejen haram atau yang tidak berdaftar. Sebab ramai dah terkena, jadi lebih baik kita berhati-hati.

3. Bayar Booking Fee dan Minta Lanjutkan Tempoh Siapkan SPA

Kalau hati dah berkenan dan nak beli hartanah tersebut, bayar 3% daripada harga rumah sebagai bayaran booking atau deposit.

Kebiasaanya, ejen akan beri kita masa 14 hari, tapi kita boleh cuba minta 21 hari sebab kadang-kadang loan lambat lulus.

Selagi loan tak lulus, kita tak boleh nak sign Sales & Purchase Agreement (SPA).

Dicadangkan supaya kita mohon pembiayaan sekurang-kurangnya dengan 4 bank untuk memudahkan kita buat pilihan.

Upah peguam yang ada kepakaran dalam bidang pengurusan hartanah untuk siapkan SPA.

4. Dapatkan Bukti Pemilikan Pemilik Asal

Pastikan pemilik rumah asal (penjual) tandatangan pada Letter of Acceptance dan pastikan kita dapat salinan Sales & Purchase Agreement pembelian untuk buktikan bahawa mereka adalah pemilik rumah yang sah.

5. Settlekan Baki 7%

Bayar baki 7% deposit pembelian rumah. Dalam step #3 tadi, kita dah bayar 3%.

Jumlah ni kita perlu cukupkan sampai 10% sebelum tandatangan SPA.

Kemudian kita kena tunggu pula 3 hingga 6 bulan untuk pihak bank membayar kepada penjual jumlah yang tertunggak (baki 90%, lepas kita dah bayar duit down payment 10%).

Seterusnya pastikan kita follow-up dengan peguam tiap-tiap minggu untuk pastikan dia buat kerja dan ada kemajuan.

Bukan apa… mesti dah tak sabar nak ada rumah sendiri… Jadi, jika bank dah jelaskan semua jumlah tertunggak kepada penjual, peguam boleh uruskan proses pengambilan kunci rumah.

Pemilik rumah atau penjual akan kosongkan rumah untuk selesaikan proses pemindahan sehingga berjaya.

Ok setakat ini sahaja perkongsian. Kalau ada apa - apa yang tak faham boleh terus DM kami ya. Untuk anda yang ada rumah subsale yang nak dijual pun boleh DM kami.

Sekian..


Q&A & more info on tips beli rumah second hand / rumah subsale


Afiq: "bukan orang tak nak beli rumah second hand.. malah ia lebih murah dari rumah baru sometimes but kekangan yang dihadapi ialah 10% deposit dan lawyer fee yang dimana kalau new development, ia akan diberikan percuma atau dalam package beli rumah.. ramai orang muda tak dapat sediakan 10% tu"

Zraaj: "Ramai orang ada masalah dekat bab 10% dengan lawyer fee tu. Tapi sebenarnya ada macam macam cara untuk kita meminimakan kos, pembayaran lawyer fee boleh keluarkan epf account kedua. Boleh markup loan dan macam macam cara lagi. Ada yang beli rumah subsales keluar 1K je. Pentingnya ilmu".

Afiq: "ye bro tapi kena still bayar 3% booking fee dulu.. then overloan tu now susah juga.. sebab bank pun ada orang yang valuate the house.. but if ada ilmu share lah bro bagus juga untuk orang yang berminat nak beli".

Shazmie RajaProperty: "Hi bro. I cover subsale selangor.

1. Most of my client deposit 3-5% only.
2. Lawyer fee can deduct from cashback. No upfront charge.
3. Markup loan can be arranged. My client get 30-100k cb. Depends on location.
4. If don't have 3%, also can. Special arrangement can be made."

Zraaj: "tq bro..is there anyway they get the 3 to 5% depo or it's from their saving?"

Shazmie RajaProperty: "Usually from the saving. Or maybe they fork out anywhere. The 3% is paid as earnest deposit. Remaining balance can arrange from Epf 2 acc."

Zraaj: "so average the depo gonna be 3k if 100k property or 6k if 200k property right.. ok ok.. so subsale sales going strong?"

Shazmie RajaProperty: "Yes correct bro around that figure. I disclosed exact figure in appt only.

Yeah already closed 5 subsale house this month. Got lots of appointments incoming.. Hope everything going smooth for all."

Schasya: "Kindly can you dm me your number for subsale house purposes? Tq"

Shazmie RajaProperty: "Check ur dm tq"

-------------------------------------------------

"Rumah subsale ni best sebab tempat matang. Kalau mencari untuk investment, sesuai sangat. Location paling penting kalau investment.

Then boleh adjust depo 1-3% je instead 10%. Markup loan pun boleh untuk gain capital as long mampu bayar installment and guna duit tu untuk investment ya."

"Investment apa yang berbaloi kalau kita ada lebihan loan tu. Boleh bagitau tak encik?"

"Dah ada takaful and emergency fund, boss? Kalau dah, boleh go next level. Kalau gaji okay, setting rumah sewa positive cashflow boleh, parking unit trust pun boleh, invest dalam bisnes orang."

-----------------------------------------------

Moga bermanfaat! (walaupun saya tak faham langsung apa dorang 'cakap' dan term term yang digunakan di atas ni kahkahkahhhhh!)

Okay.. till next time, daa~ wassalam! :)

search keywords: tips beli rumah, cara beli rumah second hand, cara beli rumah subsale, cara betul beli rumah secondhand, beli rumah second hand direct owner, beli rumah second hand secara tunai, cara beli rumah second hand dengan loan kerajaan, cara beli rumah second hand full loan, beli rumah baru atau second hand, beli rumah second hand guna kwsp, beli rumah second hand guna epf.
December 31, 2019

"Awal perkahwinan selalu tinggal solat. Jahat kan?"

KISAH BENAR RUMAH TANGGA

"Awal perkahwinan selalu tinggal solat. Jahat kan?"

Ditulis oleh: Syariee Fadli

Ini kisah rumah tangga. Truly from my experience.

Kahwin umur 25 tahun. Masing-masing langsung tak matang. hari-hari bergaduh. Bergaduh sebab family masing-masing. Yang isteri lebihkan keluarga dia. Yang suami lebihkan keluarga dia.

Aku rasa most of pasangan yang baru-baru kawin mesti hadap perkara ni. Bende ni nampak simple je tapi kalau kita tak sedar tak mustahil akan membawa kepada perceraian dan kemusnahan hidup.

Aku dan isteri langsung tak warak. Awal perkahwinan selalu tinggal solat. Jahat kan?

Aku lagho. Bini pun apatah lagi. sedangkan keluarga kami, mak ayah kami bagi didikan agama cukup. Selalu pesan jangan tinggal solat. Solat tiang agama. Tapi degil. bongkak. Teruk sungguh perangai.

Pernah kami suami isteri straight tak solat. Mengaji apatah lagi. memang kelaut dalam. Dari sini lah sebenarnya punca utama kegagalan dalam kehidupan. Syukur kami sedar sebelum terlambat.

Awal kahwin selalu bergaduh sampai nak bercerai berai. Pelik sangat bila fikir. Bergaduh benda kecik je tapi dia punya penyelesaian mesti nak kena libatkan mak ayah aku. Mak ayah mertua. Sampai hampir bercerai berai. Macam tak logik langsung.

Rasa bodoh bila ingat balik.

Macam-macam masalah timpa. Rasa susah nyee nak handle isteri degil. Keras kepala. Padahal diri sendiri pun sama. Degil keras kepala pada Pencipta. Langsung tak nok sujud. Tunggang langgang rasa hidup.

Lepas satu satu masalah datang. Yang paling pelik duit tak pernah nak cukup. Sampai masing-masing banyak bergantung harap kat mak ayah masing-masing.

Ada satu masa tu aku balik dari kerja setelah 2 bulan tak jumpa isteri. Makan hati woi, langsung tak contact isteri sepanjang kat laut. Rasa kosong sangat hidup.

Bila balik. Jumpa isteri. Aku konon nak jadi suami yang cool rendahkan ego ajak isteri solat sama-sama. Nak tau tak apa reaksi isteri?

"taknak lah. tibe tibe je ajak solat". siap jeling lagi kat aku.

Masa tu aku rasa tertampar gila. rasa macam kena hempap balak. Selama ni kalau isteri melawan memang rasa bengang n mula lah start berperang. Tapi time tu lain macam.

Rasa macam sentap gilee.

Sebab aku tau nape dia cakap camtu. Sebab dia tak yakin aku boleh jadi imam yang baik.

Dari situ. Aku slow slow berubah. Jaga solat 5 waktu. Mengaji walaupun merangkak. Dan alhamdulillah. Cepatnya masa berlalu.

Isteri jadi seorang yang sangat taat. Dengar kata aku. Apa apa keputusan mesti dia dahulukan aku. Kalau dulu hampeh. Semua ikut kepala dia je.. Solat tak tinggal dah macam sebelum ni.

Rasa beruntung sangat ada isteri macam ni. Sampai kan duit belanja mak ayah aku dan mak ayah dia pun, dia selalu ingat kat aku untuk bagi setiap bulan. Tu belum kira keperluan lain lagi. Memang langsung tak kontrol duit aku untuk diri dia sendiri je.

Paling aku bersyukur.. Daripada takde pape, sekarang aku dan isteri dah ada company sendiri yang makin hari makin berkembang walaupun hanya bermodal kan RM150 je awal permulaan.

Dulu duit 1000 rasa macam dunia ini ana yang punya.. Tapi sekarang rasa mudahnya nak dapat rezeki. Semuanya Allah permudahkan.

Jaga solat. Jangan tinggal solat.

Bahagiakan isteri.

Semua beban hilang sekelip mata. Syukur ya Allah.

Bukan nak riak. Tapi aku dambakan pahala kalau-kalau ada yang terdetik hati nak jaga solat asbab baca karangan aku ni.

Percayalah. Bukan cerita kosong. Sebab hari ni. Aku sangat bersyukur dengan nikmat yang aku dan isteri terima.

2020 ni inshaAllah nak susun langkah bawak anak bini ke Mekah pulak.. Wish me luck. Sekian :)
kisah benar jahat insaf
Gambar oleh Syariee Fadli
Moga kisah benar di atas ini bermanfaat dan beri pengajaran buat semua pasangan suami isteri dan juga kepada bakal isteri/suami :)

Monday, December 30, 2019

December 30, 2019

Cara buat best nine 2019 on instagram.. mudah je!

Cara buat best nine 2019 on instagram.. mudah je! | Setiap tahun mesti ada best nine instagram ni. Dah 2 tahun saya buat bestnine ni di IG (tahun 2017 dan 2018). Tak miss kan haha. Oh, but wait.. Apa itu best nine? The concept is.. 'pihak' instagram akan pilh top 9 gambar dari akaun ig kita yang mendapat paling banyak likes (love). And this year pun of course lah ada juga #2019bestnine. Mungkin ada yang dah tahu macam mana nak buat. Tapi bagi yang belum tahu how to / cara buat best nine 2019 on instagram.. don't woryy. Mudah je. Senang sangat nak buat 2019 best nine instagram.. 

What is bestnine?

"With bestnine, you can immediately find popular Instagram posts in 2019. Also, there is a list of top 10 Instagram accounts based on the number of followers of each. Since bestnine became first public in 2015, there have been about 100 million bestnine pictures created as of December 2019. Be sure to make your own bestnine pictures of this year!"

And this is mine!
cara membuat best nine 2019 on instagram
cara buat best nine 2019 on instagram


Cara buat best nine 2019 on instagram


Steps are so easyyy! Senang bangett!

1. Just go to https://bestnine.net/en. Klik link tu.
2. Enter your ig username. Taip je nama akaun instagram anda.
3. Then, click GET.
cara mudah buat best nine 2019 on instagram
cara buat best nine 2019 on instagram
Then, akan keluarlah the result of your 2019 best nine!

Tadaaa!
cara buat best nine 2019 on instagram
my 2019 best nine on instagram
FINISH!

Ye.. senang kacang goreng jee. Just 3 langkah je. You can do it less than 1 minute seriously hahaha.

Oh.. Then if you want to save the image, just right click then save the image as....

(Kalau nak save gambar #2019bestnine tu, hanya perlu right click then choose 'save the image as..'

OR / atauuu..

If use mobile phone, just press the image (screen phone) for about 3 seconds, then you can download/save image.

(Kalau guna handphone, tekan lama lama skrin phone (pada gambar tu) and akan keluar option. pilih nak muat turun atau download image).

 Goodluck!

Kalau macam blur blur tak faham penerangan atas ni, boleh tengok video di bawah. Saya ada buat 'tutorial' hehe.

Okay nite! Daa~ wassalam! :)

[VIDEO] How to 2019 best nine on instagram | (Malay) Cara mudah membuat best nine instagram 2019!



search keywords: cara buat best nine 2019 on instagram, instagram best nine 2019, cara buat 2019 best nine instagram, cara buat best nine instagram 2019, cara membuat 2019 best nine, cara buat best nine 2019, cara buat best nine 2019 instagram, cara membuat best nine instagram 2019, cara buat best nine instagram, cara membuat best nine 2019 di instagram, cara mudah membuat best nine 2019 on instagram, cara buat #2019bestnine on instagram, cara buat #bestnine2019 instagram, cara bikin best nine instagram 2019, instagram best nine, best nine 2019, 2019 best nine instagram, 2019 best nine on instagram, #2019bestnine, best nine, top nine 2019 instagram, best nine 2019 instagram, best nine instagram, instagram best nine, how to 2019 best nine, how to do best nine 2019, how to create 2019 best nine instagram, how to make 2019 best nine instagram.


December 30, 2019

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi sepenuhnya!

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi sepenuhnya! | Siapa yang follow akaun twitter Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah (username is cheminahsayang) mesti perasan yang sekarang ni baginda tweet fully in Jawi. Wahhh.. Bagus kan? Dapat memartabatkan dan memperkasakan tulisan Jawi di social media. Dengan pengaruh baginda di twitter, mesti ramai yang retweet dan like & secara tidak langsung, lebih ramai orang yang baca + belajar. Boleh asah kembali skill membaca dan menulis jawi yang dah lama kita tinggal kan hehe.

Yang lagi best bila orang yang reply tweet baginda tersebut juga dalam Jawi! Nampak tak aura positif tuu? Haha.

Jom baca tweet Jawi Tunku Raja Permaisuri Agong di bawah ni!

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Mulai hari ini saya akan menulis dalam Jawi dalam twitter memperkasakan tulisan Jawi warisan kita".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Sudah solat Zohor, solat sunat ihram, solat sunat musafir. Sekarang tunggu waktu Asar sebelum menaiki pesawat. Umrah dengan anak anak dan cucu cucu".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Minta maaf ya. Saya naik kapal terbang komersial MAS, saya tidak ada pesawat sendiri".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Pemangku Raja selamat sampai Mekah dan sedang mengerjakan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"LOL!" kahkahkahkahhh.

Permaisuri Agong punya sense of humour memang mantop! haha.
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Rombongan pertama sudah selamat sampai dan sedang mengerjakan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Alhamdulillah selamat sampai Jedah dan sekarang menuju ke kota Mekah untuk tunaikan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Saya sedang memilih ayat yang sesuai dan juga nama nama Allah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Doa selamat di lapangan terbang bersama Raja Perempuan Perlis"
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Alhamdulillah selamat ibadah umrah dan sempat sembahyang Subuh".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Bersama cucu no.2 Sulaiman Abdullah Shah"

Okay.. atas ni tweet yang paling latest hehe.

So.. amacam? Lancar tak baca tulisan Jawi di atas?

Jujurnya, saya mula mula macam kekok juga. Terkedek kedek baca. Sebab dah lama tinggal kan hahaha. Tapi lama-lama laju je baca hehe Alhamdulillah.

Tapi kalau suruh menulis dan mengeja dalam Jawi.. hmmmm. Confirm ketar ketar! Hahaha.

Korang pula? Bila last tulis tangan dalam tulisan Jawi? :)

December 30, 2019

Cantiknya (LAMPU) Light And Motion Putrajaya 2019! Masuk PERCUMA!

Cantiknya (LAMPU) Light And Motion Putrajaya 2019! Masuk PERCUMA! | Terjumpa di Facebook tadi. Ada orang share tentang acara(?) Light and Motion Putrajaya (LAMPU) yang diadakan di Dataran Putrajaya pada 28 Disember hingga 31 Disember 2019. Yang buat saya tertarik nak share di sini adalah kerana konsep 'lampu' tu sendiri. Tema pencahayaan yang sangat memukau mata dan perasaan gitchuw. Penuh dengan cahaya lampu di sana sini (i mean di dalam gambar lah hahaha). Confirm budak budak sekolah, kanak kanak kecil pasti suka untuk pergi ke sana. Well, cuti sekolah pun belum habis lagi kan haha.

Bukan setakat budak, saya rasa orang dewasa pun mesti love it! Macam seronok je! Boleh tangkap gambar banyak banyak. Posing kreatif sikit... snap! Dah ala-ala instagram worthy place pula kan hehee.

And the good news is.. tak perlu bayar yuran pendaftaran untuk masuk sana. Free of charge. Nak bergambar banyak banyak pun boleh. Nak merasai suasana malam yang indah sambil melihat pertunjukan cahaya di sana pun harganya adalah RM0 sahaja.

Wayang kulit pun ado. Booth melukis inai / henna tattoos painting pun ada. Servis naik beca pun ada. Laman kampung Melayu pun ada disediakan.

Fuh!

Kalau dekat, dah lama saya pergi hahaha. Cuma tak pasti kalau ada gerai makan kat sana atau tidak. Ada la kot kan. Haa tapi yang beli makanan tu kena lah bawa duit, bayar sendiri ye ehee.


Cantiknya (LAMPU) Light And Motion Putrajaya 2019! Masuk PERCUMA!


Light And Motion Putrajaya (LAMPU) kini kembali lagi untuk tahun 2019. Edisi ke-7 ini akan diadakan bermula malam ini. Masuk adalah PERCUMA~!

Tarikh: 28 - 31 Disember 2019
Masa dibuka: 6.00 petang - 11.30 malam
Lokasi: Dataran Putrajaya, Presint 3, Putrajaya

Pada edisi 2018, tema pencahayaan berbentuk Geometri.

Tetapi tema pencahayaan untuk edisi 2019 ialah keunikan kebudayaan di Malaysia.

Antara tarikan terbaharu, Planetarium 360 yang menyediakan permainan interaksi berasaskan lampu bagi pelbagai lapisan umur. Selain itu, ada juga China Town Strret, Little India Street dan Laman Kampung Melayu.

Wahh 1 Malaysia gitu kann.
masuk percuma lampu
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
Macam macam ada kat sini.

LITTLE INDIA STREET
- Lighting Decoration
- Traditional Dance
- Henna Tattoos Painting

CHINA TOWN STREET
- Lighting Decoration
- Lion Dance
- Chinese Calligraphers
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
SAMBUTAN AMBANG TAHUN BAHARU 2020!

- Grand Projection Mapping
- Digital & Live Fireworks (bunga api!)
- Pelancaran Jubli Perak Putrajaya
- Special Performance (persembahan!)
- New Year Countdown (countdown 2020!)

31 December 2019 (Selasa), bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3, Putrajaya.
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
lampu light and motion putrajaya 2019
December 30, 2019

Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5

Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5 | "Macam mana bukan cikgu sekolah boleh tahu student form 4 ada silibus baru matematik tingkatan 4 tahun depan?". Ohoo~ betul juga kan? For your information, walaupun saya hanya cikgu kelas tusyen/ guru tutor personal for Maths (Matematik) & Addmath (Matematik Tambahan), saya juga berkerja as a freelancer editor of mathematics and additional maths; under Syarikat buku Oxford Fajar. So, bila saya dapat job (berkaitan buku nota or kertas model/soalan latihan untuk UPSR/ PT3/ SPM), indirectly saya akan tahu lah jika ada sebarang perubahan atau ada tukar silibus/ topik, bab bab/chapters ke..

Dan kebetulan haritu, saya dapat tahu yang silibus addmath SPM bakal tukar tahun depan. So, alang alang tu saya pun tanya lah ketua editor, silibus form 4 untuk matematik SPM tukar juga ke?

And she answered yeap. Silibus baru.

And I asked lagi.. "form 5 pun tukar juga ke?". She said that the syllabus bakal tukar tahun 2021.

Untuk ibu ayah yang nak tahu apakah silibus baru matematik tahun 2020 dan 2021 tersebut, boleh je terus google kssm mate ting 4 and then just click the link (yang ada word ni: DSKP KSSM Tingkatan 4 dan 5 Matematik - BPK - KPM).

Nanti bila klik, dia akan terus download. Silibus baru matematik tingkatan 5 pun ada sekali kat situ.
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 dan 5 2020
Kalau taknak pun takpe, boleh tengok kat bawah ni je hahaha. Tapi kalau nak secara terperinci dan full punya, boleh lah donlod yang jumpa kat google tadi.

In fact, all of the topics maths form 4 & form 5 kat bawah ni saya ambil dari file PDF 'DSKP KSSM MATEMATIK T4 DAN T5' yang saya muat turun. I am just sharing is caring je kat sini hehee.

Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5


(DSKP) DOKUMEN STANDARD KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN Tingkatan 4 & Tingkatan 5
(KSSM) KURIKULUM STANDARD SEKOLAH MENENGAH (MATEMATIK) Tingkatan 4 dan 5
Standard Kandungan dan Standard Pembelajaran Tingkatan 4 dan 5
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
kandungan kssm matematik tingkatan 4 dan 5 2020
KSSM MATEMATIK TINGKATAN 4 2020

(Perkaitan dan Algebra)
1. FUNGSI DAN PERSAMAAN KUADRATIK DALAM SATU PEMBOLEH UBAH
- fungsi dan persamaan kuadratik
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Nombor dan Operasi)
2. ASAS NOMBOR
- cara tukar asas
- tambah tolak nombor asas
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
3. PENAAKULAN LOGIK
- pernyataan
- benar atau palsu (dan, atau)
- akas
- implikasi
- hujah (premis 1, premis 2, kesimpulan)
- bina kesimpulan deduktif, induktif
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
4. OPERASI SET
- perwakilan set
- persilangan, kesatuan (union, intersect)
- gabungan operasi set
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
5. RANGKAIAN DALAM TEORI GRAF
- maksud graf, maksud rangkaian
- bintik (bucu), garis (tepi)
- graf mudah
- graf terarah, graf tak terarah
- graf berpemberat, graf tak berpemberat
- subgraf, pokok
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Perkaitan dan Algebra)
6. KETAKSAMAAN LINEAR DALAM DUA PEMBOLEH UBAH
- selesaikan ketaksamaan, lorek rantau yang memuaskan
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Perkaitan dan Algebra)
7. GRAF GERAKAN
- graf jarak-masa
- graf laju-masa
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
8. SUKATAN SERAKAN DATA TAK TERKUMPUL
- maksud serakan
- membanding & mentafsir plot batang-dan-daun, plot titik
- julat, julat antara kuartil, varians, sisihan piawai
- membina dan mentafsir plot kotak
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
9. KEBARANGKALIAN PERISTIWA BERGABUNG
- peristiwa bergabung
- peristiwa bersandar, peristiwa tak bersandar
- peristiwa saling eksklusif, peristiwa tidak saling eksklusif
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Nombor dan operasi)
10. MATEMATIK PENGGUNA: PENGURUSAN KEWANGAN
- proses pengurusan kewangan yang berkesan
- pelan kewangan (konsep SMART)
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
KSSM MATEMATIK TINGKATAN 5 2020

Standard Kandungan, Standard Pembelajaran dan Standard Prestasi Tingkatan 5:

(Perkaitan dan Algebra)
1. UBAHAN
- ubahan langsung, ubahan songsang
- ubahan bergabung
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Perkaitan dan Algebra)
2. MATRIKS
- bentuk matriks, lajur, baris
- tambah, tolak, darab matriks dengan nombor, darab matriks dengan matriks
- matriks identiti, I
- matriks songsang
- persamaan linear serentak guna kaedah matriks
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Nombor dan Operasi)
3. MATEMATIK PENGGUNA: INSURANS
- risiko dan perlindungan insurans
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Nombor dan Operasi)
4. MATEMATIK PENGGUNA: PERCUKAIAN
- tujuan percukaian, pelbagai 'jenis' cukai
- pengiraan melibatkan cukai
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Sukatan dan geometri)
5. KEKONGRUENAN, PEMBESARAN DAN GABUNGAN TRANSFORMASI
- kongruen atau bukan kongruen segi tiga (sisi, sudut)
- imej, objek pembesaran (faktor skala)
- luas imej, luas objek pembesaran
- translasi, pantulan, putaran, pembesaran
- gabungan transformasi
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Sukatan dan Geometri)
6. NISBAH DAN GRAF FUNGSI TRIGONOMETRI
- sin, cos, tan dalam sukuan
- tentukan nilai sin, cos, tan
- tentukan sudut
- lukis dan beza graf fungsi sin, kos, tan (nilai max, min., bentuk graf, pintasan x, y)
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
7. SUKATAN SERAKAN DATA TERKUMPUL
- selang kelas, saiz selang kelas, had bawah, had atas, titik tengah, sempadan atas, sempadan bawah, kekerapan longgokan
- histogram, poligon kekerapan, ogif
- julat, julat antara kuartil, varians, sisihan piawai
- membina dan mentafsir plot kotak
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Perkaitan dan Algebra)
8. PEMODELAN MATEMATIK
- terangkan pemodelan matematik
- selesaikan masalah through pemodelan matematik, guna fungsi linear, kuadratik, eksponen
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
Tinggal lagi beberapa hari je nak mula sekolah sesi 2020 kann. Harap info atas ni membantu pada students dan mak ayah pelajar juga.. bersiap sedia for SPM 2020/2021! hehehe.

p/s: Sesiapa yang berminat untuk hantar anak kelas tusyen/tutor subjek matematik UPSR, PT3 & SPM or matematik tambahan (Addmaths) SPM, you can text me for further info.

Lokasi (tempat kelas): Jalan Sikamat, Seremban.

Jika ada sebarang pertanyaan atau berminat, just click this: wasap.my/60172008642 to whatsapp me! :)
tutor matematik addmath seremban
kelas tusyen / tutor class for matematik, addmath di seremban
tutor matematik addmath upsr pt3 spm
kelas tusyen matematik addmath - UPSR, PT3, SPM di seremban
Till next time, daa~ wassalam! :)


BACA JUGA: