TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Lagu tentang sakit mental? | Lirik Lagu Sakit - Zynakal ft. Yonnyboi

by - December 27, 2019
Lirik Lagu Sakit - Zynakal feat. Yonnyboi | lagu tentang sakit mental? | First time saya tahu pasal lagu sakit zynakal dan yonnyboi ni bila viral di twitter - tweet seorang lelaki yang dapat rasakan lagu zynakal sakit ni adalah tentang perasaan pesakit yang mengalami mental health such as depression, anxiety, bipolar, panic attack, OCD, schizophrenia, major dipressive disorder (MDD) dan borderline personality disorder (BPD). Ramai lagi yang mengaku ada sakit mental juga dapat relate dengan bait bait lirik lagu sakit terutamanya lirik zynakal.

Seperti menceritakan apa yang mereka rasa ketika sedang mengalami depression or other mental disease.

And I don't understand how come lagu ni tak trending kat Youtube?! Whyyy? Best kot lagu ni. Lirik pun bagus.

Lirik Lagu Sakit - Zynakal feat. Yonnyboi | lagu tentang sakit mental?

lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
One of the netizen Malaysia share her feelings after dengar this song -

"this is honestly what depression feels like
thank you for producing such heartfelt music.
i hope whatever you’re going through, you’ll pull through." - Miss N

Ramai lagi yang share their feelings lepas menghayati lirik dan lagu Sakit Zynakal Yonnyboi ni.

"I've been diagnosed having anxiety, mdd, bmd, bpd, schizo and ocd. Its hard to deal with all these kind of ‘sick’. I used to slash my wrist bila benda tu datang just to hold myself from listening to ‘that’ voice who asked me to suicide, i used to cry for no reason and time tu la tangan dah start gigil, i also saw myself jump from the balcony and a few weeks ago hampir-hampir terjun dari balcony.

Then after i've been warded in psychiatry for two times and makan ubat itu ubat ini, barulah sekarang mcam okay sikit. Hopefully one fine day benda ni akan hilang. Btw i love this song, the singers and all. And the lyrics also. Keep up the good work and keep inspiring others" - Miss Sya.
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi - lagu cerita tentang sakit mental
"As a bipolar type 1, i understand what he went trough. Aku pun buat kesilapan sama sampai hilang ramai kawan" - Mr. A.

"Honestly I cried. Sangat ada kena mngena. Aku sakit, terluka, pendam sendiri. sebab bila luah kat orang, orang akan judge and then bagi nasihat apa semua. bukan tak appreciate, but kadang yang aku nak adalah cukup ada kat situ then dengar. just that. peluk aku bila nangis. without any words. just be there so that I don't feel as if the world is crushing me . Thanks Zynakal and Yonnyboi for this heartfelt song" - Mr. R.

"As someone who is suffering from depression, anxiety and panic attack, dyscalculia, OCD and adhd this song speak a billion of words. To those who are suffering from mental health issues. Stand up no matter how much you fall, stay strong" - Miss M.
lagu sakit mental
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi - cerita tentang sakit mental
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi - lagu tentang sakit mental

Lirik Lagu Sakit - Zynakal ft. Yonnyboi


Yonny

Kalau kau rasa
Tak dihargai
Tutuplah mata
Peganglah hati

Kalau kau rasa
Diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas ku akan beri kerjasama
Bangkit wahai kawan hidup ini tak sempurna
Jangan selalu bersedih ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi rama - rama

Zynakal

Tapi aku sakit bila ramai keji
Sakit aku bukan sakit di hati
Jadi sakit aku pendam sendiri
Rasa sakit ini tak akan berhenti
Mengerti
Ku terpaksa hadap walau penat lari
Ku terpaksa jatuh bila penat diri
Ku terpaksa hilang walau ramai cari

Aku lupa ingatan
Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan
Tolonglah aku kawan 
Aku ni manusia
Ku buat kesilapan
Ku manusia biasa

Yonny

Percayalah
Ku yang berikan tangan
Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan

Kalau kau rasa
Tak dihargai
Tutuplah mata
Peganglah hati

Kalau kau rasa
Diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas ku akan beri kerjasama
Bangkit wahai kawan hidup ini tak sempurna
Jangan selalu bersedih ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi rama - rama

Zynakal

Tapi aku sakit bila ramai keji
Sakit aku bukan sakit di hati
Jadi sakit aku pendam sendiri
Rasa sakit ini tak akan berhenti
Mengerti
Ku terpaksa hadap walau penat lari
Ku terpaksa jatuh bila penat diri
Ku terpaksa hilang walau ramai cari

Kau kenal aku siapa
Yang dulu bukan aku
Masa tu aku gila
Ku sendiri tak tahu
Apa yang sudah jadi
Ku rasa macam mimpi
Hanyut di realiti
Kesannya hari ini

Penyakit tiada luka
Sakit tiada parut
Sakitnya di kepala
Bercelaru mengarut
Tindakan luar biasa 
Marah terus mencarut
Lupa semua kata
Rasa nyawa tercabut


Yonny
Aku faham apa yang kau rasa
Janganlah kecewa ku sentiasa ada


Lirik SAKIT - Zynakal ft Yonnyboi (Official Lyric Video) :



"these lyrics so deeply to me, he taught us how to bangkit semula from the past and i felt him tho.

penyakit tiada luka
sakit tiada parut
sakitnya dikepala
bercelaru mengarut

tindakan luar biasa
marah terus mencarut
lupa semua kata
rasa nyawa tercabut

-- this is how i felt when i got a little depression about my life that i can't control myself and it hurts too much but Allah tak pernah silap orang sebab dia uji kita mesti ada sebab dan hikmah sebaliknya. for me sabar dan doa tu penting dalam kehidupan kita as a muslims .

so far for now i can handle myself with my du'a dan "jangan pernah tinggal solat dan doa walaupun jahat sekali mana pun" - that my notes, everyday" - Miss L.
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi - story about mental health issues
"lagu ni bukan cerita pasal masa kisah silam je tapi ada sikit tentang friendship yang susah nak hilang, inilah yang orang panggil blood haha. time member jatuh kita kena ada dengan dia and keep support dia.

CONGRATZ ZAYN AND YONNY !!!" - Mr. D.
lirik lagu sakit zynakal yonnyboi
mesej lagu zynakal sakit with yonnyboi bukan hanya sekadar mental health, tapi juga about friendship and support from sekeliling
Honestly, pendapat dari saya sendiri.. I love this song so much. Most of all the lyrics I love so much! Penuh mesej, bermakna dan ada maksud yang tersurat dan tersirat.

The melody pun just sooo soothing. Rap yang bukan hanya omong kosong atau carut benda tak baik. Ada juga unsur pujukan di dalam lirik Sakit.

Zynakal.. His feeling... we all feel it I think. His emotion and expression sampai ke hati kita.

Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan
Tolonglah aku kawan ..
Aku ni manusia.

Ditambah pula dengan lirik Yonnyboi. Kata kata motivasi dan dorongan dari beliau membuatkan lagu ni jadi 'manis'.

Bangkit wahai kawan hidup ini tak sempurna

Jangan selalu bersedih ku juga selalu terleka

Kesilapan lama bakal jadi rama - rama

Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan.

Janganlah kecewa
Ku sentiasa ada..

Thanks Zynakal dan Yonnyboi for this meaningful, heartful and inspiring song and the lyrics too.

Moga Allah membantu kita semua dalam menghadapi segala masalah, jerih perit, payah payau dalam hidup di dunia ini. Moga kita diberi cahaya dalam hati, dikurnia pahala bagi setiap kesabaran, ketabahan dan kekuatan.

Aamiin. :')

You May Also Like

2 comments

  1. Akak langsung tak tahu pasal lagu ni. Nampak sangat dah tua. Hahaha

    ReplyDelete
  2. Sedap lagu ni. Sangat deep. Memang kena dengan apa yang dah terjadi dengan Zynakal. Lirik dari pengalaman. Moga dia terus kuat dan tak depressed

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p