Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi sepenuhnya! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Monday, December 30, 2019

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi sepenuhnya!

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi sepenuhnya! | Siapa yang follow akaun twitter Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah (username is cheminahsayang) mesti perasan yang sekarang ni baginda tweet fully in Jawi. Wahhh.. Bagus kan? Dapat memartabatkan dan memperkasakan tulisan Jawi di social media. Dengan pengaruh baginda di twitter, mesti ramai yang retweet dan like & secara tidak langsung, lebih ramai orang yang baca + belajar. Boleh asah kembali skill membaca dan menulis jawi yang dah lama kita tinggal kan hehe.

Yang lagi best bila orang yang reply tweet baginda tersebut juga dalam Jawi! Nampak tak aura positif tuu? Haha.

Jom baca tweet Jawi Tunku Raja Permaisuri Agong di bawah ni!

Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Mulai hari ini saya akan menulis dalam Jawi dalam twitter memperkasakan tulisan Jawi warisan kita".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Sudah solat Zohor, solat sunat ihram, solat sunat musafir. Sekarang tunggu waktu Asar sebelum menaiki pesawat. Umrah dengan anak anak dan cucu cucu".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Minta maaf ya. Saya naik kapal terbang komersial MAS, saya tidak ada pesawat sendiri".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Pemangku Raja selamat sampai Mekah dan sedang mengerjakan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"LOL!" kahkahkahkahhh.

Permaisuri Agong punya sense of humour memang mantop! haha.
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Rombongan pertama sudah selamat sampai dan sedang mengerjakan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Alhamdulillah selamat sampai Jedah dan sekarang menuju ke kota Mekah untuk tunaikan umrah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Saya sedang memilih ayat yang sesuai dan juga nama nama Allah".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Doa selamat di lapangan terbang bersama Raja Perempuan Perlis"
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Alhamdulillah selamat ibadah umrah dan sempat sembahyang Subuh".
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
Raja Permaisuri Agong tweet dengan tulisan Jawi
"Bersama cucu no.2 Sulaiman Abdullah Shah"

Okay.. atas ni tweet yang paling latest hehe.

So.. amacam? Lancar tak baca tulisan Jawi di atas?

Jujurnya, saya mula mula macam kekok juga. Terkedek kedek baca. Sebab dah lama tinggal kan hahaha. Tapi lama-lama laju je baca hehe Alhamdulillah.

Tapi kalau suruh menulis dan mengeja dalam Jawi.. hmmmm. Confirm ketar ketar! Hahaha.

Korang pula? Bila last tulis tangan dalam tulisan Jawi? :)

3 comments:

  1. Allahu. Dah lama sangat takda menulis dalam tulisan jawi 😭

    ReplyDelete
  2. wah terbaik lah permaisuri Agong... tetiba rasa nak buat post blog dalam tulisan jawi pulak...agak-agak berapa lama nak siap ye...Jom sama-sama martabatkan tulisan jawi.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p