TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Tips blog: komen di blog/ website.. penting atau tidak? kenapa penting?

by - December 17, 2019
Kat dunia ni ada macam macam orang, macam macam ragam. Macam macam jenis blogger.

Ada blogger yang jenis baca komen blog and then biarkan saja.

Ada yang jenis baca komen blog and then dia mesti reply. Its like dia wajibkan diri dia untuk reply even just seketul dua perkataan.

Ada juga blogger yang jenis selective. 'Memilih'. Kalau ada comment yang berbentuk soalan pertanyaan, dia akan reply. Instead, if berbentuk pernyatan, pujian atau cadangan, dia angguk angguk geleng-geleng je. Tak balas pung.

Haa saya yang ketiga tu lah hehehe. Mungkin ada yang fikir eeeii sombongnya tak reply komen orang. Noooooo. Tidakkkkkk. Andwaeeee! *gaya Lee Kwangsoo kihkih.

Saya bukannya sombong atau rasa hebat ke. Nooo. Takkk. Saya sangat sangat sangattt hargai mereka mereka yang komen entri blog saya.

All of the comments on my blog entries~ I reaallyy reallly appreciate it! Like them..
tips blog komen di blog penting
antara komen komen di blog Sayidah Napisah comel muahaha
tips blog komen di blog penting
antara komen komen blog iteww
Tak reply bukan bermaksud hidung tinggi tauu. Saya just tak tahu nak reply apa kalau komen tu jenis yang bukan berbentuk soalan.

Contoh macam orang komen "good info. thankyou.". Saya macam errr nak reply apa ek? "yes, thank you to you too" ke?

Rasa macam tak tahu nak balas apa. So I just read it and smileee. And bersyukur because it give benefit to others muehehe.

And on the other hand, saya suka kalau orang lain reply komen saya di blog mereka hahahaha. Eventhough most of the times, saya tak tahu pun blogger tu reply ke tidak sebab saya tak jenguk pun for second time. Tapi kalau saya tahu mereka ada reply, the feeling orang 'layan' balik komen saya tu.. BEST!

Kalau dulu duluuu, saya pelik kenapa laa tuan empunya badan tak reply komen orang, but now I know why. Dorang bukannya berlagak diva or tak appreciate ke apa, but maybe its just.. taktahu nak reply apa.

Tapi sebenarnya saya bukan lah nak cerita pasal kita; as a blogger; wajib ke tidak reply komen orang lain. Nope.

Habistu?


TIPS BLOG: komen di blog/ website.. penting atau tidak? kenapa penting?


I want to tell you that..

Sebenarnya ada kelebihan tau komen komen blog ni. Tahu tak kenapa kita digalakkan blogwaking?

Tahu tak kenapa pentingnya dan betapa berharganya nilai sesuatu komen di blog/website?

1. Naikkan engagement entri blog di Google & other search engine

Sepertimana yang kita semua tahu.. algorithm sesuatu post di semua social media seperti Facebook, Instagram, Youtube, twitter dan lain lain adalah.. lebih banyak likes, comments and shares, lebih ramai orang 'nampak'. The more the merrier.

Comments dapat meningkatkan engagement post... begitu juga lah dengan blog. Orang komen, entri tu akan mudah 'naik' dan jadi more visible di mata orang lain yang mencarinya.

2. Search keywords 'mengena' di bahagian comment

Contohnya.. kita tulis, karang banyak banyak perkataan dalam sesebuah entri. And then, ada orang komen after that.

Tahukah anda? There is possibility orang jumpa entri kita di Google (and other search engine) disebabkan perkataan (keyword) yang ada di bahagian komen dan bukannya di entri kita.

Kerana mungkin ada some words/keywords yang kita tak tulis di entri kita, tapi terdapat di bahagian komen yang orang taip. Amazing, isn't it?

So, conclusionnya, marilah kita rajin rajin komen blog orang yaa hahaha. Saya pun dah lama tak blogwalking. Maaaffin gue!

InshaaAllah saya akan usaha untuk blogwalking within this week.

Bawah ni adalah komen-komen yang saya baru nak reply (just now dah reply dah). Ada yang dah lamaaa tau comment tu. Haihhh rasa berdosa pula lambat balas pertanyaan orang. Tapi takpelah. Past is past. Sayidah Napisah dah insaf sekarang hehee (Aamiin).

tips blog komen di blog penting
comment on entri cara memohon latihan industri di bank rakyat
tips blog komen di blog penting
comment on entry tips addmath: nak lulus matematik tambahan SPM? target 12 bab ini!
tips blog komen di blog penting
comment on artikel pelajar kos matematik/statistik tak digalakkan praktikal (LI) di bank rakyat.. why?
tips blog komen di blog penting
comment on entri done lapor diri tamat pengajian (JPA) secara online
tips blog komen di blog penting
comment on entri senarai semak borang tunjuk sebab kemerosotan akademik JPA
tips blog komen di blog penting
comment on entri senarai semak borang tunjuk sebab kemerosotan akademik JPA
tips blog komen di blog penting
comment on entry yeay duit JPA sem akhir dah masuk
tips blog komen di blog penting
comment on entri hajat di hati nak buka akaun maybank tapi tidak kesampaian
tips blog komen di blog penting
comment on entri cara-cara upload result & kemaskini pelan pengajian di myself JPA
tips blog komen di blog penting
comment on entri cara daftar internet banking Bank Islam secara online.. mudah je
tips blog komen di blog penting
comment on entri macam mana nak pandai addmath? kenapa addmath susah sangat?
tips blog komen di blog penting
comment on entry lapor diri tamat pengajian secara online bagi pelajar tajaan JPA
tips blog komen di blog penting
comment on entri hajat di hati nak buka akaun Maybank tapi tidak kesampaian
tips blog komen di blog penting
comment on entry susunan dokumen/sijil untuk temuduga kerajaan/ SPA
Lega den dah reply semuaa di atas ni. Rasa macam langsai hutang haha.

Apa-apa pun.. Moga entri ini bermanfaat!


You May Also Like

14 comments

  1. wahh.. terima kasih untuk tips komen ni, in syaa Allah Om kena rajin komen dan balas komen blogger lain.

    ReplyDelete
  2. saya cuba untuk reply komen di blog saya,tapi kadang-kadang terlepas pandang juga atau tak sempat nak komen =)

    ReplyDelete
  3. Kadang2 balas komen
    kadang2 tak sempat

    ReplyDelete
  4. bagi sy sgat penting juga reply komen.. sbb ada yg bertanya tu ingatkan dorg komen je terus dah x dtg balik.. rupanya dtg juga utk tgok komen dia kena reply atau tidak.. itu adalah pengalaman sy sendiri lah.. kalau komen yg berbentuk pujian ataupun ucapan terima kasih sy pun x tau reply mcm mana.. paling2 reply smiley ja.. hahaha~ rasa serba salah kalau x reply..

    ReplyDelete
  5. sha jenis 1 hahaha baca tapi tak balas ><

    ReplyDelete
  6. Sy memang x balas komen kwn2 blogger tp sy pastikan BW n tuliskan komen di post mrka pula. Sy gunakan senarai komen tu utk bw. Semjnggu sekali wajib bw n komen ke atas 20 blog. Bijakkan saya?

    ReplyDelete
  7. Sis suka balas komen rakan bloggers sebab sis suka two-way communication.
    Dari komen tersebut sis akan blogwalking pula.. Lain orang lain cara dia kanns ;)

    ReplyDelete
  8. aida memang kaki komen blog org lain.
    and akan reply komen di blog sendiri.
    memang dari dulu amalkan gitu, sayidah :)

    ReplyDelete
  9. I pulak jenis suka blogwalking tapi susah nak tinggal komen. Sekarang dah insaf sikit hihihi

    ReplyDelete
  10. kak memang suka komen kat blog orang. hehehehe

    ReplyDelete
  11. Memang penting
    Tapi komen dah tak semeriah dulu

    ReplyDelete
  12. Yang penting jangan bagi komen macam 'artikel yang manfaatkan', terima kasih atas perkongsian entri ini', dll.

    Semua ni komen yang tidak tambah nilai atas entri blog itu dan macam komen spam saja.

    ReplyDelete
  13. Akak terpaksa merajinkan diri bw sekarang sebab nak naikkan DA 😂. Tapi kadang2 bengang gak kita rajin komen kat sesetengah blog tu, tapi owner x datang komen balik pun. Lepas 2,3 kali babai la..

    ReplyDelete
  14. huhu mama ni kadang2 je balas komen kat blog mama.. tapi balas kunjungan tu mmg pasti cuma cepat atau lambat je laa

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p