TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna

by - February 06, 2020
Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna | Walaupun saya bukan budak sastera sebab kat sekolah menengah dulu ambil sains kimia biology fizik bagaii + minat maths, addmaths.. Tapi mungkin disebabkan saya minat membaca buku dan novel, suka baca puisi, minat berpantun (wakil pantun sekolah) and last but not least, saya juga suka dengan lirik lagu rap yang mostly bijak dalam bermain dengan kata. For me, it is sooo beautiful! So, thats why juga lah I love to share this 'kosa kata melayu unsur alam dan warna' yang saya jumpa di twitter baru-baru ni.

Ada perkataan yang seriously baru first time saya dengar! hahaha.

Lets!

Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna

Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna
Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna | image Google

Kosa Kata Melayu (Unsur Alam)

Ditulis oleh: Nor Hanisah (twitter @nrhanishh)

1. Bianglala - pelangi
2. Cakraya - burung
3. Cemara - ru, casuarina
4. Cendana - pohon harum kayunya
5. Cendera - bulan, dewa
6. Gandasuli - pokok harum bunganya
7. Jaran - kuda
8. Jentayu - burung berseru meminta hujan
9. Kelemayar - cahaya
10. Kuda semberani - kuda sakti (bersayap) boleh terbang
11. Madukara - lebah
12. Malai - untaian bunga-bunga
13. Mandung - ayam jantan
14. Menjangan - rusa
15. Mergastua - binatang liar
16. Nundi - monyet
17. Nyiur nangkawati - kelapa
18. Paksi - burung
19. Pawaka - api
20. Pawana - angin
21. Pawitera - air suci
22. Petaka - bencana
23. Prahara - taufan
24. Pendapa - ranting muda
25. Puspa - bunga
26. Rajawali - helang
27. Segara - lautan
28. Selebu - ombak besar
29. Semendarasa wilis - cempaka biru
30. Serayu - bunga
31. Tagar - guruh
32. Taptibau - burung malam
33. Tuarang - kemarau
34. Unggas pergam - burung merpati besar
35. Wilmana - burung besar sbg pengangkutan

Kosa Kata Melayu (Warna)

1. Asmaradanta - putih
2. Berma - merah
3. Biram - merah
4. Kesumba murup - merah menyala
5. Persih - putih bersih
6. Safa - bersih, putih

Sumber utama:
[1] Pusat Rujukan Persuratan Melayu
[2] Panduan Kosa Kata Sastera Klasik, Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991

Saya berbesar hati sekiranya ada pihak yang ingin berkongsi sumber/makalah sepanjang usaha saya mengumpulkan kosa kata Melayu.

Kosa kata warna dalam bahasa Melayu
Ditulis oleh: Puan Ainunl (twitter @ainunlmuaiyanah)

7 Warna Utama Alam Melayu:

Merah. Putih. Kuning. Biru. Hitam. Hijau. Biru. Kelabu

MERAH
1. Merah kesumba - merah tua
2. Merah padma - merah (warna muka kemerahan)
3. Merah murup - merah terang menyala
4. Merah bata - merah campur coklat
5. Merah darah ikan - merah gelap yang terang
6. Merah asam - merah coklat
7. Merah lembayung - merah oren
8. Merah pulasan

BIRU
1. Biru telur itik - biru cair
2. Biru azuri / lazuardi - biru kehijauan warna laut
3. Biru nila - biru gelap
4. Biru firus
5. Biru gandaria - biru lavender
6. Biru ceraka - biru lembut/periwinkle
7. Biru telang - biru nasi kerabu
8. Senam - biru tua atau kehitaman

Biru telang.. Atau kita biasa panggil biru nasi kerabu :
Belajar Kosa Kata Melayu Unsur Alam dan Warna
Belajar Kosa Kata Melayu  Warna
Mungkin budak pantun, budak sastera atau penulis novel (novelis) will need these kosa kata yang unik dan cantik ini; untuk digunakan pada tempat yang sepatutnya hehee.

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

You May Also Like

4 comments

  1. wahh. menarik ni.. baru tahu.. hehe. good sharing :)

    ReplyDelete
  2. bila dah lama tinggal kelas bahasa melayu, lupe dah pasal kosa kata

    ReplyDelete
  3. Allahu tak penah tau pun pasal kosa kata camni. huhu

    ReplyDelete
  4. Bahasa melayu yang indah..
    Ada sesetengah perkataan tu biasa dengar dan guna..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p